Габриел: Европа да увеличи инвестициите в нови технологии

Еврокомисарят ни връчи годишните Европейски награди за цифрови умения

по статията работи: iNews.bg | 06.12.2018 | 16:57
Габриел: Европа да увеличи инвестициите в нови технологии
ЕК

Виена, 06.12.2018 – Австрийската столица Виена е домакин на конференция на високо равнище  "ICT 2018 Conference", организирана съвместно от Европейската комисия и Австрийското председателство на Съвета на ЕС, в която участват над 5000 европейски изследователи и иноватори, инвеститори, автори на блогове, представители на бизнеса, политици. Форумът представя също роботите на бъдещето, приложения и последните новости за политиките на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите, информационните и комуникационните технологии, както и възможностите за финансиране.

Пред десетките участници в ключовата пленарна сесия "Бъдещето на Европа е цифрово: инвестиране в хора и цифрови умения", българският еврокомисар Мария Габриел изведе на преден план най-важния аспект за успешна цифрова трансформация – инвестирането в цифровите умения на хората. "Ние оставаме инициаторите на начина, по който се развиват и работят технологиите, и ако искаме да се възползваме максимално от тях, трябва да придобием нужните умения. 90% от професиите на бъдещето ще изискват цифрови умения, а днес 44% от европейците нямат основни такива. Нямаме никакво време за губене и трябва да действаме сега, за да отговорим на недостига на специалисти с високи цифрови умения в областта на изкуствения интелект, киберсигурността, суперкомпютрите. Всички държави-членки са изправени пред много силно търсене на умения в тези нововъзникващи области, а дори днес липсват повече от 350 000 специалисти по ИКТ в Европа. Тази тенденция се увеличава, защото не само търсенето е силно, но и образователните системи не са достатъчно адаптирани новите реалности. Поради това Европейската комисия подкрепяме дейности и инициативи за въвеждането на нови и смели мерки за образование и обучение, включително обучение през целия живот. И в новата програма "Цифрова Европа" по мое предложение, която само преди два дни бе одобрена от Съвета, предвиждаме 700 милиона евро инвестиции за обучението на така нужните на Европа специалисти с високи цифрови умения", заяви Мария Габриел.

Веднага след дебата тя връчи Европейските награди за цифрови умения, за които кандидатстваха 264 проекта и инициативи в пет категории. Вотът определи 24 от тях, които да продължат към финала. Независимо жури, съставено от членове на Управителния съвет на Коалицията за цифрови умения и работни места, оцени и избра един победител за всяка категория:

1. Цифрови умения за всички

Digital Senior (Норвегия)

Инициатива на норвежкия Червен кръст за помощ на старите хора, които имат близки до никакви цифрови умения при използването на технологии от всекидневието, за да се преодолее страхът, че можеш да останеш без връзка. Програмата им помага да се приспособят към живот в нашето цифрово общество. След 10 седмици обучение възрастните хора да постигнали основно овладяване на употребата на таблет и са способни да използват и разбират имейл, камера, видео чат и две приложения по техен избор.

2. Цифрови умения за работната сила

Coding Bootcamp Praha (Чешка република)

12 седмичен обучителен лагер за развиване на уеб и програмиране в Прага, Чешката република, чиято цел са хората, които сменят кариерата си. Лагерът въвежда в света на технологиите група от хора, които са силно заинтересовани в промяната, но не могат да си позволят скъпи пазарни решения. Силните страните на програмата включват учебен план, тестван от индустрията, назначаване на гимназисти, международна среда и цялостен подход.

3. Цифрови умения за професионалисти

Обучителна рамка за анализиране на данни в Airbus (Франция, Германия, Испания, Обединено кралство)

Тази рамка бе създадена, за да увеличи уменията на работната сила в Airbus с компетенции в науката за данните. Тя е част от програмата за цифрова трансформация на компанията. Подходът е иновативен, защото разчита както на цифровото така и на социалното/общностното обучение. Слуижителите високо оценяват тази обучителна рамка, тъй като тя предоставя възможност за развитие на техния профил и кариерни възможности.

4. Цифрови умения в образованието

Lie Detectors (Белгия, Германия)

Това е организация с идеална цел за новинарска грамотност, водена от независими журналисти, чиято цел е да се започне разговор в класните стаи на Европа за цифровата дезинформация. Организацията помага на младежите и на децата да научат как да забелязват и да устояват на нарастващия обем манипулативни медии, достигащи до техните профили в социалните медии, както и да развият свой независим поглед за света.

5. Цифрови умения за момичета и жени

#Hackeuses! (Франция)

#Hackeuses! е програма за вписване в цифрова среда, организирана от Simplon.co и посветена на жените с цел да ги подкрепя в създаването на професионален проект в цифровия сектор. Програмата се насочва към жени от 18 до 50 годишна възраст, главно живеещи в квартали с нисък доход и селски райони, безработни ени и/или без обучение. Програмата включва теоретични уроци, дискусии, групови семинари и т.н. и засяга различни аспекти на цифровия сектор, включително уеб развитието, роботиката и личните данни.

Освен тези награди, българският еврокомисар и австрийският министър на транспорта, иновациите и технологиите Норберт Хофер връчиха още наградите за най-добри иноватори «Иновационен радар» и наградите за разработчици "FIWARE ICT


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.