ЕС вече говори за „безпрецедентни измерения“ на миграцията в Европа

Вътрешните министри на 28-те членки се срещат в Брюксел на 14 септември, за да въведат спешни мерки срещу бежанците и трафикантите на хора

по статията работи: Ростислава Иванова | 31.08.2015 | 12:10
ЕС вече говори за „безпрецедентни измерения“ на миграцията в Европа

Думите "вълна", "поток" и "криза", когато става въпрос за стотици хилядите прииждащи към Европа бежанци от Африка и Азия, вече са недостатъчни да опишат мащаба на човешкото преселение, невиждано от Втората световна война насам. Късно снощи правителството на Люксембург, което е ротационен председател на ЕС, обяви, че свиква извънредна среща на 28-те вътрешни министри в Брюксел на 14 септември заради "безпрецедентните измеренията на миграцията в и извън ЕС".

Заседанието след 2 седмици ще се фокусира върху политиката на връщане на нелегалните имигранти в родните им страни и преследване на трафикантите на хора, пише люксембургският министър по миграцията и убежището Жан Аселборн в своя профил в "Туитър". Промяната в редовния график в сферата на правосъдието и вътрешните работи се мотивира с "безпрецедентните измерения" на миграцията към Европа, цитира думите му БНР.

Доклади ще изнесат представители на агенцията за охрана на външните граници ФРОНТЕКС и Европейското бюро за убежище.

Люксембург не обяви предварително дали отново ще постави на масата за гласуване квотната система за приемане на бежанци, предложена от ЕК. За новите общи правила се иска вот с пълно единодушие.

Повечето държави, в това число и България, досега отхвърлят задължителните квоти и дори не успяха да се разберат за солидарното разпределяне на 40 000 бежанци от Италия и Гърция.

Мерките от Париж за сигурността на влаковете

Обявената среща идва след неформалните разговори през уикенда в Париж между министрите на вътрешните работи и на транспорта на 8-те държави от Шенген плюс Великобритания. Те се събраха, за да обсъдят мерки за повишаване на сигурността в европейския железопътен транспорт, след като миналата седмица по щастлива случайност пътуващи американски войници осуетиха опита за терористичен акт в международния влак "Талис".

В Париж присъстваха и комисарите по миграцията Димитрис Аврамопулос и транспорта - Виолета Булц, които обещаха законодателни мерки за обмен на данни от списъците с пътници във влаковете, за да бъдат идентифицирани бързо терористите. На Парижката среща Франция, Германия и Великобритания настояха за незабавно разполагане на пунктове за регистрация с пръстови отпечатъци на мигрантите в Гърция и Италия и публикуване на списък със "сигурни държави", от които да не се приемат бежанци – все мерки, които ЕК предложи още през месец май. Беше отправен и призив за поправки в Кодекса на шенгенските граници, срещу което Комисията в Брюксел е против и за което всяка страна-членка отново има право на вето.


Междувременно вътрешните министри на Франция, Великобритания и Германия - Бернар Казньов, Тереза Мей и Томас де Мезиер, призоваха в неделя за спешна среща на министрите на вътрешните работи и на правосъдието на 28-те заради кризата с мигрантите, предаде "Франс прес". Тя трябва да се състои в следващите две седмици, смятат тримата министри.

Центрове в ЕС за пресяване на мигрантите

Тримата подчертаха необходимостта от вземане на незабавни мерки, за да се посрещне непрестанното предизвикателство на миграционните потоци. Те призоваха до края на годината в Гърция и в Италия да бъдат създадени т.нар. "горещи точки" - центрове за пресяване на мигрантите, в които ще се установи дали новодошлите са бежанци или незаконни икономически мигранти. Междувременно е взето решение на европейско ниво такъв център да се създаде и в Унгария.

Казньов и Де Мезиер пледираха за подобно нещо още по време на двустранната си среща на 2 август в Берлин.

Тримата вътрешни министри настояват за бързо създаване на списък със сигурните страни на произход на мигрантите, за да се допълни режима за предоставяне на единно европейско убежище, да се защитят бежанците и да се осигури ефективното връщане на незаконните мигранти в родните им страни.

Германия не връща бежанци, но моли и другите в ЕС да ги приемат

"Германия и шепа страни от ЕС не могат да продължават да приемат огромната част от бежанците, пристигащи в блока. И другите страни-членки ще трябва да направят повече". Това заяви вчера на пресконференция по този повод говорителят на правителството Щефен Зайберт, цитиран от "Ройтерс.

Германия очаква до края на годината броят на лицата, търсещи убежище, да се увеличи четири пъти и да достигне 800 000 души. "Германия и няколко други страни получават най-много бежанци. При цели 28 европейски страни-членки това не може да продължава! Трябва да има по-справедливо разпределение на бежанците, с повече солидарност.", категоричен бе Зайберг.

Той припомни, че някои европейски правителства отказват да приемат бежанци като се обявиха против плана на ЕС за разпределение на бежанците, бягащи от войните и бедността в Африка, Азия и Близкия изток. "Затова ЕС се нуждае от нов подход, след като много държави вече не спазват регламентите от Дъблин за лицата, търсещи убежище".

Според немския вицеканцлер Зигмар Габриел "съществуващата политика на Европа за справяне с бежанската криза е позор". И предупреди, че "Европа може да се провали с това скандално поведение."

В Германия имаше над сто палежи на приюти за предоставяне на убежище през последните дни. Миналия уикенд над 30 полицаи бяха ранени при сблъсъци в източния град Хайденау, след като протест на ултраси и пияни срещу бежанците излезе от контрол. При посещението си в бежанския лагер германският канцлер Ангела Меркел бе освиркана от тълпите.

Тази събота пък около 5000 немци, солидарни към тежката съдба на бежанците, особено на пристигащите от Сирия, излязоха на протест по улиците на Дрезден, защитавайки правото им да живеят в мирна и свободна страна.

Холандия затяга режима за имигранти

Докато Европа се бори с най-голямата бежанска вълна след Втората световна война, Холандия е на път да затегне на политиката си по отношение на имигрантите. Страната обяви, че отказва храна и подслон за всички мигранти, които не успеят да получат статут на бежанци. След като им бъде отказан статут на бежанци, тези хора ще бъдат настанени в подслони за няколко седмици.

Ако не се съгласят да се приберат доброволно в страната си, те ще бъдат или депортирани, или оставени на произвола на съдбата, предаде "Ройтерс". Смята се, че в Холандия има между 10 и 20 хиляди незаконни мигранти или бежанци с нередовни документи.

В ЕС само Великобритания и Швеция имат подобна строга миграционна политика. Дания и Швеция, в които със силни позиции са антиимигрантски партии, продължават да подкрепят хората, на които е отказан бежански статут, като намаляват нивото на помощта, само ако решат, че тези хора не сътрудничат на властите.

Холандия е осмата най-предпочитана дестинация в ЕС за мигрантите. (В тази класация България е на последно място като най-нежелана страна за живеене, с най-лоши условия за живот и расистко отношение на местното население). В Холандците обаче не се славят като расисти. През 2014 г. те приеха 4% от общия брой на новопристигналите имигранти в Европа. Тази година броят на молбите за убежище скочи с 87% - 24 535.

Великобритания твърдо не иска чужденци без работа и средства

Велиокбритания открай време отстоява твърда политика по отношение на мигрантите, като я пренесе и към бежанците. Преди месеци британското правителство отказа категорично да участва в квотното преразпределение на бежанците от Сирия.

Вчера вътрешният министър на Велкобритания Тереза Мей разкритикува Европейския съюз заради "системата без граници, допринесла за миграционната криза".

"Събитията през това лято, през което стотици хиляди мигранти и бежанци рискуват живота си, за да стигнат в Европа, трябва да са сигнал за събуждане за европейските лидери. Свободното движение на ЕС би трябвало да означава "свободата да се преминава от една работа на друга", а не да се търси работа или обезщетени. Това би било връщане към "първоначалния принцип" на свободно движение в ЕС", заявява Мей пред Sunday Times.

"Ние трябва да вземем някои важни решения въпреки силните интереси и да възстановим първоначалния принцип", категорична е британската министърка на вътрешните работи.

Миналата седмица британската статистическа служба обяви, че нетната миграция във Великобритания за 12 месеца е достигнала исторически рекорд от близо 330 000 души. Британски компании разкритикуваха остро антиимиграционната политика на правителството, тъй ще им попречат на наемането на служители.

Мей обаче излезе с контра аргументи: "Принципът на свободно движение в ЕС е позволил на безработни граждани да се придвижват от една в друга страна в търсене на работа и социални помощи, което поставя под напрежение обществените услуги и инфраструктурата на страните". Тя увери, че намаляването на нетната миграция в ЕС (разликата между напусналите съюза и пристигналите) нямало ни най-малко да подкопае принципа на "свободното движение на хора".

"Първоначално свободата на движение за първи път означаваше свобода да отидеш на дадено работно място, а не свобода да преминеш границата в търсене на работа или помощи", коментира британският вътрешен министър. И припомни, че миналата година 63 000 души са пристигнали в Англия без да имат каквато и да оферта за работа.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Любов в окови 3 тв филм /24,...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /47...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /33, последен...
  • 04:10 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.