Ниска избирателна активност на референдума в Гърция

Управляващи агитират пред урните, финансовият министър плаши с оставка, ако народът каже "да", а докато гърците чакат пред банкоматите по вина на правителството, Ципрас готви кадрови промени

по статията работи: Ростислава Иванова | 05.07.2015 | 17:42
Ниска избирателна активност на референдума в Гърция

Около 35% от имащите право на глас в Гърция са взели участие в провеждания днес референдум към 17.00 часа, предаде Интерфакс. За да бъдат признати резултатите от допитването сред гражданите е необходимо избирателната активност да е минимум 40% от гласоподавателите.

Референдумът в Гърция по предложенията на международните кредитори вероятно ще бъде признат за действителен, посочва Интерфакс. По всяка вероятност в оставащите два часа - до 19.00 часа, активността ще достигне 40%. Очаква се предварителните резултати да излязат в 21.00 часа, припомня Фокус.

Резултатите от референдума могат да доведат до възобновяването на преговорния процес с кредиторите, но биха могли и да задълбочат кризата в страната, отбелязват наблюдатели.

Припомняме, че по искане на гръцкото правителство на Алексис Ципрас се провежда национално допитване, на което гражданите трябва да решат вместо управляващите дали държавата да склони пред исканията на кредиторите си, за да получи спасителен заем.

"Никой не може да пренебрегва решимостта на един народ", заяви премиерът Ципрас по-рано днес, когато гласува на референдума, предадоха Франс прес и ТАСС. "Може да се пренебрегне правителството, но никой не може да пренебрегва народа", изтъкна той. И посочи, че днес е празничен ден, в който гръцкият народ изпраща много мощен сигнал, че трябва "да живее с достойнство в Европа".

Ляворадикалната партия Сириза на Ципрас води кампания в подкрепа на отрицателен вот на плебисцита, резултатът от който ще бъде решаващ за бъдещото на неговото правителство и за мястото на Гърция в Европа, коментира агенцията.

Припомняме, че днес гръцките избиратели се явяват на национален референдум, за да кажат "да" или "не" на исканията на кредиторите на страната за нови бюджетни съкращения и орязване на социални придобивки. Партията на Ципрас СИРИЗА и лично премиерът призоваха многократно гърците да гласуват против драстичните искания на кредиторите, за да получи страната нов спасителен заем.

Гласа си на референдума даде и гръцкият президент Прокопис Павлопулос, допълва ТАСС.

"Днес гражданите на Гърция гласуват за бъдещето на страната", каза президентът. И призова народа към единство, независимо какви ще са резултатите от допитването.

"Днес е ден на гражданина и само той има правото да вземе осъзнато решение, което да отчита националните интереси и което да се грижи за бъдещето на страната", каза Павлопулос. 

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис пък обяви пред урната, че ако населението каже "да" на ултимативните искания на кредиторите, той ще подаде "безусловна" оставка.

"Референдумът дава на гърците възможност да кажат мнението си за ултиматума за икономии, поставен им от другите страни в 19-членната еврозона", поясни Варуфакис, цитиран от АП. Според него "сериозните провали на еврозоната са довели до исканията за нови мерки за икономии, за които гърците трябва да се произнесат днес".

"Днешният вот дава надежда на Европа, че общата валута и демокрацията могат да съществуват едновременно", каза Варуфакис, след като гласува заедно с 90-годишния си баща Йоргос в атинския квартал Фалиро.

В интервю за германския в. "Билд" той отново повтори, че ще подаде оставка, ако гърците гласуват "за" условията на кредиторите на днешния референдум, предаде Ройтерс. На въпрос наистина ли ще подаде оставка, ако гражданите кажат "да", Варуфакис отговори "Безусловно". Но според него мнозинството няма да гласува с "да".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в правителството след днешния референдум, пише вестник "Нафтемборики", цитирано от Novinite.bg. Вчера в резиденцията на премиера е имало няколко съвещания с участието на вицепремиера Янис Драгасакис, който е и първи зам-външен министър по международните икономически връзки, както и с Евклидис Цаколотос, който е ръководител на гръцкия екип от преговорящи с ЕС, Европейската централна банка и МВФ.

"На премиера бе препоръчано незабавно да свика съвета на лидерите на гръцките парии и да сформира национален екип от преговарящи. Той още не е разкрил плановете си в това отношение. Според наличната информация най-вероятният сценарий е извършването на промени в самото правителство", пише гръцкото издание.

По данни на вестника това е необходимо преди всичко за подобряване на атмосферата на преговорите с европейските партньори. Освен това "мнозина в кабинета и СИРИЗА смятат референдума за повратен момент", който "може да оправдае промените в правителството".

Агенция ТАСС припомня, че за днес вечерта е планирана среща във финансовото министерство на Гърция. След нея трябва да бъде отправено питане в Европейската централна банка /ЕЦБ/ за увеличаване на лимита на предоставените средства в рамките на програмата за извънредно снабдяване с валута /emergency liquidity assistance, ELA/. Към момента основния проблем е платежеспособността на гръцките банки – има опасения, че те няма да могат да дават пари заради недостиг на средства.

По-рано ЕЦБ реши да не увеличава финансирането на гръцките банки по програмата ELA, която достига 89 млрд. евро. Заради това банките трябваше да спрат работа за една седмица – или до 6 юли. Обемът на частните спестявания в гръцките банкови депозити възлиза на 120 млрд евро. Банките, раздали кредити и предоставили на ЕЦБ гръцки държавни облигации като залог, нямат ресурси за незабавното връщане на тези средства.

Журналистът от BBC Робърт Пестън съобщава в своя "Туитър", че гръцкото правителство се готви да проведе след края на референдума спешно заседание с участието на представители на централната банка и големите банки в страната, съобщи Фокус. На заседанието ще се обсъждат икономическата ситуация в страната и предварителните резултати от референдума. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.