Спор между коалиционните партньори заплашва с правителствена криза Германия

Меркел и Зеерхофер не могат да се разберат за бежанската криза

по статията работи: iNews.bg | 16.06.2018 | 18:00

В Германия спорът между канцлерката и вътрешния министър по въпроса за бежанците прераства в голяма правителствена криза. Това пише в анализ на Никита Жолквер, "Дойче Веле", предде БГНЕС. Късно вечерта, на 13 юни, канцлерката Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер се опитаха да намерят взаимно приемливо решение на техния спор по една от точките в германската миграционна политика. Опитът се оказа безуспешен. Конфликтът вътре в германското правителство става все по-остър. Любопитното е, че Меркел и Зеехофер ръководят две братски партии – Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз, които са част от една обща консервативна коалиция. Освен консерваторите в германското правителство като по-малък партньор участват и социалдемократите, които за момента наблюдават случващото се отстрани.

Каква е причината за разногласията между канцлерката и вътрешния министър?

Спорът между двамата избухна заради една от 63-те точки на "генералния план" на МВР за ограничаване на бежанския и мигрантски поток в Германия. Зеехофер възнамерява да нареди на германските гранични полицаи въобще да не пропускат през държавната граница бежанци, които са регистрирани вече в някоя друга от страните-членки на Европейския съюз. Това лесно може да се установи. От всеки бежанец се взимат отпечатъци при регистрацията. Чрез централната дактилоскопична картотека на ЕС може да се установи, в коя именно страна той за пръв път е влязъл на територията на ЕС и е искал убежище. Властите на тази страна трябва да се оправят със случая, както е според Дъблинския регламент, подчертава Зеехофер.

Юристите във ведомството на федералния канцлер обаче знаят, че Дъблинският регламент предвижда редица изключения от това правило. Така например, приоритет има събирането на семействата. Ако бежанецът е непълнолетен, с него също трябва да се занимават властите на страната, в която той фактически се намира. Не се допуска разделянето на деца и родители, съпрузи, членове на еднополови брачни съюзи. Освен това, бежанците имат право на индивидуален подход. Това означава, че бежанец, дал пръстови отпечатъци в Гърция, но обърнал се с молба за убежище към Германия, не може да получи отказ от Федералната република. Той трябва да бъде регистриран, настанен в общежитие, нахранен и др.

Меркел се надява на ЕС

Ангела Меркел е предложила компромис на министъра: да не се пропускат през границата тези мигранти, на които вече им е било отказано убежище в някоя друга държава от ЕС. Не е тайна, че много бежанци, които са получили отрицателен отговор на своята молба, например в Италия, предприемат повторни опити – при това доста успешни – в някои други държави, включително в Германия.

По всичко останало канцлерката смята, че трябва да се намери съгласувано решение на проблема в рамките на целия ЕС или поне двустранни споразумения, осигуряващи правната база за това да не се допускат в Германия бежанци и те да бъдат връщане обратно в Гърция или Италия. Генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер дава за пример съществуващото по този въпрос споразумение между Франция и Италия, което позволява на френските граничари да не допускат през граница бежанци от съседните държави. По думите на новия италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини само през тази година Франция не е пуснала на своя територия над 10 000 мигранти. Включително много жени, деца и инвалиди. Такъв беше отговорът на италианския министър на френския упрек, че Рим уж е постъпил "цинично" и "Безотговорно", като не е пуснал в италианско пристанище спасителния кораб Aquarius с мигранти на борда.

Бежанците задълбочават разделението в кабинета на Меркел

Така че съществуването на двустранни споразумения за реадмисията на мигранти, очевидно, не отстранява съществуващите между партньорите в ЕС разногласия по този проблем. Тези различия не бяха преодолени за три години, изминали от избухналата миграционна криза, припомнят от ХСС. Представителите на тази партия не вярват, че ще бъде намерено устройващо всички държави решение за реформирането на европейската система за даване на убежище по време на предстоящата среща на върха на ЕС на 28-29 юни. По тази причина Хорст Зеехофер не иска да чака. На 14 юни на извънредно заседание на ПГ на ХСС той даде ултиматум на канцлерката. Ако до края на седмицата Ангела Меркел не отстъпи, то още в понеделник, 18 юни, Зеехофер ще се възползва от своите пълномощия като вътрешен министър и ще издаде указ, забраняващ влизането в Германия на бежанци без документи или регистрирани в някоя друга страна от Евросъюза. За това съобщават участници в заседанието.

Вариантите пред Меркел

Какво ще направи в тази ситуация Меркел? Дали ще отстъпи пред Зеехофер? Тя, като ръководител на правителството, може да уволни вътрешния министър. Но тогава в знак на солидарност всички министри на ХСС ще го последват. Това би сложило край на съставеното само преди три месеца германско правителство и ще бъде началото на подготовката на извънредни парламентарни избори. Заместник-председателят на опозиционната Свободна демократическа партия Волфганг Кубики вече заяви, че "няма друг път, освен избори", ако Меркел е загубила подкрепата на консерваторите.

Вторият вариант за Меркел е да изложи своята програма за справяне с миграционната криза и да поиска вот на доверие в Бундестага. Това и рискована игра ва банк. Ако загуби, ще трябва да си ходи. Но канцлерката има нелоши шансове да получи подкрепа от повечето депутати, дори ако част от консерваторите гласуват срещу нейната политика. За запазването на Меркел като канцлер, с цел да се избегнат нови избори, ще гласуват много "зелени", които смятат, че това е по-малкото от две злини. Новите избори ще доведат до по-нататъшно усилване на десницата от "Алтернатива за Германия" и ще повишат нейната роля в Бундестага.

При всички положения такъв вариант няма да се хареса на ХСС и те ще напуснат кабинета. Но тогава Ангела Меркел ще има възможността да преформатира своя кабинет, замествайки освободилите се министерски постове със зелени политици.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.