Директорът на Втора МБАЛ: Не източвам болницата, успях да намаля загубите ѝ

Доц. Узунов се заканва лечебното заведение скоро да излезе на плюс

по статията работи: Надежда Стоянова | 06.04.2017 | 08:41
Директорът на Втора МБАЛ: Не източвам болницата, успях да намаля загубите ѝ
medicalnews.bg

Доц. д-р Стефан Узунов е начело на Втора МБАЛ в София вече от няколко години. Първоначално заема поста като временно изпълняващ, но после печели и конкурс, след който официално стратегията му за развитие на болницата влиза в действие. И макар че от 1992 г. има опит в администрацията, по негов адрес не липсват критики. Затова решихме да чуем и неговата гледна точка за това как смята да подобри ситуацията в болницата и какви са основните проблеми там.

Конкретният повод за срещата с доц. Узунов е писмо от колектива на АГ клиниката в лечебното заведение, изпратено до Общината, омбудсмана и здравната комисия. В него медиците разкриват притеснителни факти от работата си, твърдейки, че проблемът е в лошото управление. Вижте как отговори на обвиненията изпълнителният директор.

Здравейте, доц. Узунов! Откога сте директор на Втора градска болница?

От април месец 2015 г. Първоначално договорът ми беше до конкурса, който приключи на 22.12 с решение на СОС. Кандидатства се с програма и с необходимите документи по изискванията на Столичния общински съвет.

С какво спечелихте?

С програма за развитие за 3-годишен период. Искам да променя начина на организация на дейността, да постигна в краткосрочен и дългосрочен план една добра икономическа среда, в която да работи лечебното заведение и да може да предоставя достъпна и своевременна, качествена и достатъчна медицинска помощ на пациентите.

Какви са проблемите, с които се сблъсквате в работата си?

Основният проблем е постоянното намаляване на обемите от страна на Националната здравно-осигурителна каса. Във времето те спаднаха с от 10 до 15%, което не ни позволява правилно да си разчетем начина на финансиране на различните ни дейности и какъв ще ни е приходът за дадения период.

Какво успяхте да постигнете до този момент?

Първата година, на базата на отрицателния резултат, които виждах през годините, реших да разкрия дейности, които ги имаме в лечебното заведение. Разкрихме отделение по Пулмология, което се дислоцира на базара на Рискова бременност, а тя се премести в Родилно отделение. Това показа положителен резултат за една година от 20-27 хил. лева, което ѝ даде стабилност да закрепи своята дейност и да може да се развива. Оборотът на леглата е плътен, но има какво да развием във високите технологии. Имаме бронхоскоп и тенденцията е да заработим в областта на бронхоскопиите и да можем да сме в помощ на района, който ние обслужваме.

Разкажете за новото оборудване, което се очаква болницата да получи до края на годината.

Столичният общински съвет ни разреши в края на годината да сключим с Фонда за развитие на София заем, който е за 10-годишен период от 499 900 лева за закупуване на апаратура. Ние ще си го изплащаме в този период като на този етап ни финансират за новата апаратура, а ние си заплащаме ДДС-то. Затова в цялата година сме разпределили как да постъпват апаратите.

Какво ще купите?

Основно съсредоточаваме апаратурата в отделенията, които са показали положителни финансови резултати в последните три години. Това са Вътрешна клиника, където вземаме един хай дефинишън апарат – гастероскоп и видеоскоп, който е ново поколение и ще може да увеличи обема и качеството на медицинската помощ. Също ще вземем един ехограф за абдоминални изследвания, който може да се ползва и от другите отделения. Следващият апарат, който ще закупим по-късно, е дигитален електромиограф в Неврологично отделение.

Има ли стара и дефектирала апаратура?

Има. Крайно необходим ни е нов скенер, както е по изискванията, но, уви, това са доста скъпоструващи неща, които лечебното заведение няма как да си ги позволи.

А дарители има ли?

Да, но са в ограничен състав. Основно такива са фармацевтичните фирми, които частично ни даряват медикаменти. Миналата година дариха в Кардиологията един апарат, тази година в Пулмологията.

ПРОБЛЕМИТЕ С АГ КЛИНИКАТА

От известно време се носи слух, че АГ клиниката не работи. Има ли проблем с нея и какъв е той?

Не мога да кажа, че не работи. Това е слух, който някой разпространява и то напълно излишно. Решение за закриване липсва. Миналата година обаче февруари месец проведохме медицински съвет, след това имаше решение на съвета на директорите да се закрие Гинекологично отделение, но след внасяне в Комисията за изготвяне на стратегия за развитие на общинското здравеопазване до 2020 г. Това нещо е внесено там, но решение по този въпрос няма.

Тази година началникът на гинекологичното отделение д-р Исаков предложи намаляване на неговия леглови фонд от 12 на 6. Това бе извършено и утвърдено. Предвиждаме май месец да влезе в сила, а на останалата територия да дислоцираме отделението по ендокринология. Друго не се предвижда на този етап. Вярно е, че дейността им е намаляла. Използваемостта на легловия им фонд е близо до 50%, а ражданията са намалели, което намалява финансовата им стабилност. Всичко това води до финансова задлъжнялост.

Колко точно е тя?

За 2014 г. е 863 000 лв, за 2015 г. – 810 000 лв, за 2016 г. – 806 000 лв. Пространствата им са доста обемисти и фактически загубата на празни пространства натрупва задължения - ел. енергия, парно и т.н. Това е един от проблемите. Също така на 12-часови дежурства работят 24 човека, което представлява доста сериозен график. Техният състав е обемист, което изисква достатъчно финансови средства, за да бъде покрит. Вярно е, че са недостатъчно финансирани клиничните пътеки, не са високоплатени, но тях не ги определяме ние.

Вие казвате, че броят на специалистите е голям, а според тях е недостатъчен. Каква е истината?

На базата на дежурствата, които те поддържат, е вярно, че лекарите не са достатъчно. Не е вярно обаче, че стандартът изисква да има минимум 13 лекари – той изисква да има 8, от които 5 със специалност и 3 без специалност. Вярно е, че стандартът е вкаран в съда, но все още не е отменен, така че той е действащ в момента.

Да, че имат извънреден труд няма две мнения, но техните дежурства с този състав няма как да се покрият… Затова около 200-250 часа извънреден труд се разпределят между колегите, но той им се заплаща.

Вярно ли е, че не са им увеличавани заплатите и не са им изплащани ваучери за храна?

Вярно е, че не са им увеличавани заплатите, но ваучерите за храна не са изплатени за януари и февруари, но сега ще се изплатят със заплатата за март. Така е формирано търговското дружество – чака си приходите, за да може да си направи разходите.

Защо от АГ клиниката си тръгнаха известни специалисти, откакто вие сте директор?

Това бяха д-р Угрински, бивш член на борда на директорите, д-р Калев… Всеки един от тях е пожелал да напусне лечебното заведение сам. Първо напусна д-р Калев, с чиято организация и начин на работа не бях съгласен. И между другото сега ще обявим конкурси за началници на отделения и клиники. На всички отделения.

Вярно ли е, че АГ отделението не работи по празниците?

Единствено гинекологията не е работила по празниците.

Източват ли се пари от болницата, каквото подозрение има?

Няма как да се източват. Това е единственото, с което не съм съгласен от упреците към мен. Аз не съм си купил за сметка на болницата един химикал. Целя да намаля финансовите загуби. Болницата я заварих с 2 085 000 лева задължения към контрагенти, а към момента е 1 582 576 лева. Намалението изглежда малко, но няма как да стане по-бързо изплащането. По програмата за развитие за тази година съм категоричен, че трябва да стигнем до нула, а следващата година да вървим към положителен финансов резултат. Аз вярвам, че още това тримесечие ще излезем на печалба и ще можем да вдигнем малко възнагражденията на сестрите и акушерките.

Има ли някакъв проблем с лекарствата в болничната аптека?

Няма никакъв проблем. Всичко е въпрос на заявки и на тяхното следене. Така се получи за едни конци, които всъщност бяха в аптеката, но няма кой да звънне, за да си ги поиска. Това е въпрос на организация. Няма нещо, което да е заявено и да не е получено.

А проблем с други отделения има ли?

Единствено от време на време през летните периоди на минус е Педиатрична клиника. На минус е и Ендокринологията в частност, но на базата на това, че е в общия конгломерат на Вътрешна клиника цялата клиника е на плюс – около 350 000 за годината. Но педиатрията е перманентно почти на минус, особено през летния период, така че не е само гинекологията, но техният минус (на гинекологията) е много по-голям.

ВИЗИТКА

Аз съм бивш военен. Завършил съм медицина в Плевен, след това съм специализирал рентгенология от 1986 до 1992 г. Дилемата беше дали да мина да работя в рентгенологията във Велико Търново, но аз тръгнах по административна линия, военна, в София.

Постъпих като главен специалист медицинско управление на Генералния щаб на българската армия. След това през 1994 г. станах началник направление "Болнични учреждения”. През 1999 г. отидох във Военно-медицинска академия като помощник по лечебно-диагностичната дейност. Там бях до 2003 г. и началник на лечебен отдел. След това бях в академия "Раковски”, където защитих дисертация по "Медицинско осигуряване на операции, различни от война”. По-късно отново се върнах в Генералния щаб, където бях заместник-главен лекар на българската армия на въоръжените сили.

Т.е. вие сте практикували?

Винаги съм се занимавал с медицина, с организация на медицина. Дори съм участвал в списването на един учебник. Никога не съм бил извън системата на здравеопазването. Преподавал съм, правя го и сега без хонорар.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.