За вредите от микровълновата печка

Всички сме чували за тях, но е възможно някои твърдения да са малко преекспонирани

по статията работи: Кирил Русев | 31.01.2012 | 11:30

Микровълновите печки са вредни. В това са убедени и хората, които категорично избягват да ги използват, и тези, които са отредили на този уред почетно място в кухнята си. Вторите някак са приели, че вероятно рискът не е чак толкова голям, но все пак имат едно наум. 

Откъде тръгва истерията по въпроса?

Всичко започва в края на 80-те години на миналия век, когато швейцарският химик с вегетариански убеждения Ханс Хертел отсяда в един хотел със седмина души, споделящи неговите интереси. Там те се отдават на консумация на зеленчуци и мляко, сготвени в микровълнова фурна, но и по други начини.

Хертел изпълзява от хотела два месеца по-късно и обявява, че обработени по този начин, хранителните продукти предизвикват промени в кръвта, "свидетелстващи за началните фази на патологичен процес, подобен на рак", пише FitWell.bg. Странният експеримент не доказва каквото и да било и на всичкото отгоре не е повтарян от други изследователи, не е рецензиран и публикуван в научен журнал.

Случаят бързо бива забравен (както и самият Хертел), поне докато през 1996 г. един американец на име Уилям Коп не написва статия, в която твърди, че по време на Студената война руснаците са доказали вредите от микровълновите фурни. Той казва, че  консумиращите храни, подложени на микровълново лъчение, "са статистически по-предразположени към рак на стомаха и червата, дегенерация на периферните тъкани и нарушени функции на храносмилателната и отделителна системи." Въпросното изследване също не е публикувано, а институтът, където е проведено то, вече не съществува. Самият Коп сменя името си и изчезва, тъй като е обсебен от идеята, че производителите на електроуреди го преследват.

Това, което микровълновите фурни правят, е излъчване на електромагнитни вълни. Последните проникват в молекулите на водата, мазнините, захарите и някои други субстанции и повишават температурата им посредством процес, известен като диелектрично нагряване. На прост език, става дума за скоростно въртене на споменатите молекули в опит да се съобразят с непрекъснато променящото се електрично поле на микровълните. Въртенето кара молекулите да се трият помежду си и в крайна сметка ги загрява до степен на готвене. Само по себе си това не води нито до преподреждане, нито до формиране на канцерогени, нито до намаляване на хранителната стойност, поне не и в по-голяма степен от конвенционалната термична обработка.

Всяко готвене може да бъде потенциален причинител на рак, ако имаме склонност системно да прегаряме храната си. В този смисъл, вредни са и всички форми на пушек, които постъпват в тялото ни, независимо дали става дума за тютюн, марихуана, ароматни пръчици или пушени продукти.

Освен това всяка топлинна обработка може да намали съдържанието на полезни съставки в храната, без значение дали се случва под въздействието на микровълни. Колкото по-продължително е готвенето и колкото по-висока е температурата, толкова по-вероятно е това да се случи. Много зависи и дали продуктите са потопени във вода, която има свойството да извлича водноразтворимите витамини.

Тук няма как да не споменем риска от радиация вследствие от прекомерно излагане на микровълново лъчение. Такъв съществува, но в повечето случаи е незначителен, предвид факта, че микровълните губят интензитет много бързо при разсейването си на разстояние. Може би има защо да се притеснявате, ако целодневно сте заобиколени от подобно лъчение (работите в заведение), имате навика да се взирате в прозорчето, докато чакате храната си да се сготви или пък сте горд собственик на много стара микровълнова. Във всички останали случаи нямате основания за тревога, стига да използвате безопасните за целта съдове и опаковки.

Препоръчваме ви и други интересни материали по темата Здраве във FitWell.bg:

Моят дом е моето здраве – с интересни идеи за кухнята, спалнята и банята

За съня с любов – за пълноценната почивка нощем дори и през зимата


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


39 Georgi Mladenov 31.01.2012 | 19:22
Мойта я махнах в мазето и я ползвам само за пуканки .
38 Галена Богданка 31.01.2012 | 17:14
хахаха намали го да! стига толкова си дишала!
37 Галена Богданка 31.01.2012 | 17:13
който е платил и за спекулативните преди това по този въпрос
36 Галена Богданка 31.01.2012 | 17:13
аз също, не знам даже как може да се готви в нея, пак по-бързо изстива после и не е същото
35 Галена Богданка 31.01.2012 | 17:11
Винаги съм знаела, че прекалено много се спекулира с тия микровълнови печки, защото всичко непознато за хората е страшно и лошо!
34 Tzvetelina Vladikova 31.01.2012 | 16:35
Естествено, че е вредна! Особено ако седнеш в нея, а някой друг я пусне.
33 Mer Zlatkova 31.01.2012 | 16:22
Сигурно е удобно, ако тъпчеш полуфабрикати. Аз я ползвам единствено за претопляне също.
32 melrose place 31.01.2012 | 15:34
ок, ще намля дишането от утре обаче
31 blue jasmine 31.01.2012 | 15:33
някои готвят в нея , аз не, само си претоплям храна и вода за кафе и чай
30 blue jasmine 31.01.2012 | 15:32
и без такава печка можем
29 Epifani Gancia 31.01.2012 | 15:05
Която после не става за ядене... Не, мерси!
28 jujulina nik 31.01.2012 | 14:50
Ами явно достатъчно, щом толкова се говори в последните години.
27 Angel Gergov 31.01.2012 | 14:41
26 jujulina nik 31.01.2012 | 14:27
А преди като нямахме да не би да ни е имало нещо? Вярно по-бавно си топлехме вода и храна, ама все пак не е най-важният уред за дома ни, има много по-важни от него.
25 Kalina Boqnova 31.01.2012 | 14:10
Така и не свикнаха тия животни с подобна обработка.
24 Kalina Boqnova 31.01.2012 | 14:09
Не чак толкова.
23 Kalina Boqnova 31.01.2012 | 14:07
аз знам ,ч е истерията е плод на мит. Лъчението е вредно, но ние не я прегръщаме. Освен това променя структурата на водата, което пак не е добре. Но не е отровно.
22 известна личност 31.01.2012 | 14:05
Кое вече не е вредно?
21 властен олигарх 31.01.2012 | 14:05
Да, но се топли и храна в нея.
20 Средновековен Рицар 31.01.2012 | 14:05
Ако е вредна, ще си изхвърлиш ли миковълновата?
19 известна личност 31.01.2012 | 14:04
Нужна е на всяко домакинство.
18 властен олигарх 31.01.2012 | 14:04
Не я ползвам често, но не мога без нея.
17 Средновековен Рицар 31.01.2012 | 14:04
Предпочитам да я имам :).
16 encheto bb 31.01.2012 | 13:59
е чак пък толкова крайно недей да подхождаш :) споко няма да те глътне микровълновата :)
15 encheto bb 31.01.2012 | 13:42
Вредно, вредно, колко да е вредно?
14 Батко Реджеп 31.01.2012 | 13:42
Може и да има известна доза истина в тази теория.
13 Батко Реджеп 31.01.2012 | 13:35
Всичко е вредно - дори дишането на кислород - заради него остаряваме.
12 Батко Реджеп 31.01.2012 | 13:33
Повече няма да посегна към микровълновата фурна! :)))
11 ilka ilchewa 31.01.2012 | 13:31
последно вредна ли е или не
10 Ставрикения Попова 31.01.2012 | 13:13
Да беше само микровълновата вредна, да кажем, айде - няма да я ползваме, ами то всичко е толкова вредно. Неизбежно е.
9 дълбока мисъл 31.01.2012 | 12:43
никога няма да спра да се учудвам кой плаща за подобни проучвания.
8 Margо Filipova 31.01.2012 | 12:35
хахах, може да не е от микровълновата, зависи дали котките са ти по БДС.
7 Irina Gevezova 31.01.2012 | 12:23
Аз си знам , че е вредно но като е лесно какво да се прави
6 Милена Симова 31.01.2012 | 12:21
То всичко е вредно, какво да се прави. Няма ка да се изегнат толкова много неща.
5 Margо Filipova 31.01.2012 | 12:18
Вредни са, ама то какво ли не е вредно, мобилните телефони, лютеницата без стандарт, консервантите и пр....
4 Forrest Gump 31.01.2012 | 12:14
Вече избягвам да ползвам микровълна, с изключение на случаите, в които правя пуканки.
3 blue jasmine 31.01.2012 | 12:12
не вярвам
2 Мирослав Макавеев 31.01.2012 | 12:06
Страшни глупости...
1 Stanislava Mineva 31.01.2012 | 11:55
А аз се чудя,защо котките на микровълнова имат толкова странен вкус :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • Сега "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.