Здравното министерство призовава да не ядем полусурово пиелко и яйца

Заради зачестилите случаи на птичи грип ведомството дава някои важни съвети

по статията работи: iNews.bg | 15.06.2018 | 16:35
Здравното министерство призовава да не ядем полусурово пиелко и яйца
pixabay.com

Във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и с цел предпазване от евентуално заразяване с птичи грип, Министерството на здравеопазването препоръчва е да се спазват следните основни правила:

∙ Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

∙ При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

∙ При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:

ـ Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.

ـ Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.

∙ Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни  и диви птици.

∙ Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.

∙ След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително  да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.

Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.

Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.

В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.

По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.