Яйцата са сред най-често консумираните хранителни продукти, защото могат да се приготвят бързо и лесно. Според ново изследване на американски диетолози, те освен всичко са и изключително полезни и питателни.
Aко всеки ден ядем по едно яйце, това ще намали риска от инсулт с 12%, твърдят специалистите. В същото време обаче този продукт не оказва особено влияние върху исхемичната болест на сърцето, отбелязва БГНЕС.
"Яйцата наистина съдържат много полезни и питателни вещества, сред които антиоксиданти, забавящи окислителните и възпалителните процеси. Те са и отличен източник на белтък, чиято употреба се свързва с по-ниско кръвно налягане”, разказва съавторът на изследването.
Изводите си учените направили след анализ на многобройни изследвания, реализирани в периода 1982-2015 г. При него те оценявали взаимната връзка между развитието на заболявания на сърдечно-съдовата система и употребата на яйца.