Какво да ядем, за да сме слаби?

Ключът е да се ядат здравословни храни, които да поддържат нивата на глюкозата

по статията работи: Кремена Бедерева | 20.09.2011 | 11:41

Консумирането на пресни плодове и зеленчуци помага на хората да устоят на изкушението да похапват сладко, смятат учени. Според тях именно "добрите" въглехидрати, като пресните плодове и зеленчуци, могат да предотвратят напълняването.

Когато нивото на глюкоза, която се съдържа от своя страна във въглехидратите, спадне, хората започват да губят способността си за контрол и започват да желаят да ядат все повече и повече.

Липсата на глюкоза, която се използва и за "захранване" на мозъка, ни прави безпомощни срещу желанието да ядем високо калорични храни, твърдят изследователите, пише в. Daily Telegraph.

Особено уязвими са хората с наднормено тегло, при които дори и най-малката капка глюкоза може да ги накара да чувстват неустоим глад за нещо сладко или храни, съдържащи въглехидрати. А именно въглехидратите доставят на организма голямата част от захарта.

Но те могат да бъдат "добри" въглехидрати - например, пресни плодове и зеленчуци, кафяв ориз, макаронени изделия и пълнозърнест хляб, или "лоши" въглехидрати - бял хляб и захар, газирани напитки, сладкиши, чипсове и други подобни храни.

Учените съветват хората с наднормено тегло да ядат по-малко и по-често, за да избегнат изкушението на високо калоричните храни.

"Ключът е да се ядат здравословни храни, които да поддържат нивата на глюкозата", съветват проф. Синха, от Йейлския университет. "Мозъкът се нуждае от храна."

За целите на експеримента, учените инжектирали на група доброволци глюкоза и след което сканирали мозъците им, за да видят каква ще е реакцията им при вида на високо калорични храни и съответно – ниско калорични.

Когато нивата на глюкоза са по-ниски от нормалното, в мозъка се задействат две области, които всъщност регулират удоволствието, предизвикващо желанието за ядене.

Същевременно пък областта, която ни дава контрол, загубва способността си да контролира импулсите и ... хората започват да не могат да се контролират в желанието да си да ядат.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 Свежка . 20.09.2011 | 17:50
Ех, момичета, я оставете тези килограми и го раздавайте малко по-епикурейски. Аскетичният живот в лишения и стомашни терзания не е за мен. Всеки, който си пада по сочните удоволствия, може да ме подкрепи в моята група – Да сме бели и дебели!
16 V D 20.09.2011 | 12:51
Станимира, аз също чета редовно този сайт и в него има много полезни неща. Дори и като теб обичам много мед и когато искам нещо сладко си хапвам една лъжичка или както те с мляко и не помислям за шоколад. Не е казано обаче изобщо да изключваме шоколада от менюто си, защото и той е полезен, най-вече черния, от който 2-3 парченца изобщо няма да ни развалят фигурата.
15 Криси Митева 20.09.2011 | 12:46
Ние сме това, което ядем. :) Любима и много вярна максима. Ако искате да отслабвате просто трябва да измените цялата си култура на ядене и мислене. Трябва просто така да се научим да живеем, а не само за 203 седмици да решим проблема. Тайната е просто да не поставяме самото ядене на такъв пиедестал и да го приемем само като нужда, каквото е, а не фикс идея.
14 Живка Илиева 20.09.2011 | 12:43
Димитрова, абсолютно съм съгласна с теб. Не вникнеш ли във „философията“ на едно нещо, нещата се получават трудно и за кратко. Колкото и време да спазваш една диета, възприемаш ли я като поредното временно тегаво ограничение, рано или късно ще дойде момента да заръфаш отново вафлите и шоколадите, с което килограмите ще се върнат с бонус още някой отгоре.
13 Станимира Георгиева 20.09.2011 | 12:41
Изобщо не съм консумирала подобен вид храни, но колкото и невероятни да ви звучи една свежа салатка, с каквото и да е, дори и ядки да сложите в нея, подправена със зехтинче, оцет и сол заедно с филе от някакво месо, е едно напълно здравословно хапване. Е, разбира се не може всеки ден да ядем месо, а някой даже хич на го обичат. За тях става малко по-сложно, мисля че трябва да похапват повече храна с мазнина. Иначе примерно аз много обичам десерт от цедено кисело мляко с мед!! Страхотно е! И е напълно здравословно. Ако искате повече инфо мога да предложа един мой любим сайт-съветник, където има всичко! Упражнения, диети, рецепти и т.н. http://fitnesinstruktor.com/
12 Златка Стоева 20.09.2011 | 12:36
Слабото тяло е здравото. Накратко казано, трябва да се подлагаме на физическо натоварване плюс по-честа консумация на плодове и зеленчуци и избягване на мазните храни.
11 Ива Хинова 20.09.2011 | 12:36
Свежка ., инвестирай малко време и средства в експерименти с различни храни и рецепти. Аз също не съм фен на кафевия ориз, но пък на негово място напоследък използвам киноа или булгур. Същото се отнася и за сладкото – никога не съм подозирала какви чудесни и здравословни торти могат да се получат без печене от ядки, сушени и пресни плодове, натурален подсладител, какао. Връткава работа е да се нагласиш към нов режим, но с течение на времето става навик.
10 Силвия Димитрова 20.09.2011 | 12:32
Ама работата е там, че не трябва да е „режим“ или „ограничение“, а нещо повече. Трябва да надхитрим иначе хитрия си мозък. Ако мозъкът разбере, че искаме да го лишим от ценните му захари, то той ще ни го върне тъпкано. Само на спорт не разчитайте. Аз години наред бутах педалите, но само успях да си задържа килограмите, нищо повече:( И на мен здравословните култури не ми допадат. Ако ставаха за ядене, всички щяха само от тях да купуват.
9 Стамена Георгиева Георгиева 20.09.2011 | 12:29
Свежка, не е казано че трябва да си купуваш разни храни, които не харесваш, пък и здравословни не са само кафявия ориз и елдата. Можеш да ядеш всякакъв вид месо, зеленчуци, плодове, зърнени храни, млечни продукти и какво ли още не, просто трябва да вложиш малко въображение и да си ги приготвиш както трябва и пак ще са вкусни. В интернет дори има много рецепти, които да разгледаш и да изпробваш, а ако не ти хареса следващата и готово. Също така има и много блогове и форуми, където много хора могат да ти дадат куп идеи, стига да искаш наистина да си промениш начина на хранене.
8 Borislav Bonev 20.09.2011 | 12:20
Интересна статия. Това за глюкозата е доказано. За наднормено тегло на първо място трябва хранителен режим, който обаче, да бъде съчетан с физически упражнения. Хубаво е поне до работа да се предвижваме пеша, за тонус.
7 Свежка . 20.09.2011 | 12:18
Ама какво да направя, след като т.нар. здравословна храна ми е адски, ама адски безвкусна? Купих си елда – въобще не става за ядене, дори ми прилоша от нея. Кафяв ориз – нищо общо няма с традиционния вкус на ориза. Все едно ядях нещо средно между елда и варено жито. Кажете ми какво да направя, след като имам непоносимост от здравословни храни?
6 Мариана . 20.09.2011 | 12:16
Лошото име на въглехидрати се дължи именно на въпросните прости въглехидрати, които родиха безумието безвъглехидратни диети. Лишаването на организма от този ценен източник на енергия за мозъка и нервната система може да ни преврърнем в същински зомбита.
5 Стамена Георгиева Георгиева 20.09.2011 | 12:15
d.krumova _, "ключа за палатката" се крие в здравословното хранене и спорта. От личен опит мога да ти кажа, че дава много добри резултати, защото както аз, така и мои приятелки постигнахме резултати, които не сме и очаквали. Трябва да спрем да мислим за мазните мекици, големите хамбургери и пълните със захара толумбички. Всичко е въпрос на осъзнаване и силна воля, ако човек успее да им устои тогава резултатите няма да се забавят.
4 Станимира Георгиева 20.09.2011 | 12:09
Сигурно има доста изписано по темата, а и има защо. Във времена на консуматорско общество, сякаш яденето се превръща в основен приоритет на много хора. За някой то дори е успокояващо. Знаем, че американците са едни от най-дебелите нации, но и ние вече не останахме по-назад. За да отслабнем просто не трябва да ядем всички нови и зарибяващи боклуци по лавки, магазини и бутки! Хапвайте три-четири пъти на ден само хубава и здравословна храна и ще поддържате тялото в добра форма.
3 V D 20.09.2011 | 12:09
"Учените съветват хората с наднормено тегло да ядат по-малко и по-често, за да избегнат изкушението на високо калоричните храни." Това е най-важното изречение в цялата статия. Много хора си мислят, че като спрат да ядат и ще отслабнат, но това изобщо не е вярно, най-много да си докараме куп болести на главата. Всеки, независимо дали е пълен или слаб трябва да се храни здравословно, но най-вече хората с наднормено тегло. Дори само да промениш начина си на хранене, без дори да се лишаваш от месо и хляб (стига да се приготви здравословно месото и хляба да не е бял) ще отслабнеш без дори да се усетиш.
2 d.krumova _ 20.09.2011 | 12:07
Хората не могат да контролират елементарни свои недостатъци, камо ли злоупотребите с приема на храна, пушенето на цигари, алкохолните напитки, негативното мислене. Не искаме да видим, че не сме толкова велики и съвършени, колкото си въобразяваме, че сме. Битката с килограмитие е една кауза обречена на провал за болшинството от нас. Цели нации са започнали да се пръскат по шевовете от затлъстяване, а колкото и диети и хапове да гълтаме, резултатът е минимален. Явно има нещо, което ни убягва.
1 Ани Г. 20.09.2011 | 12:07
Много е важно да се спомене, че за тези които искат да отслабват (вкл. и аз) да не си мислят, че като не ядат това ще стане. Да, ще отслабнете, но само временно. Както всички знаем, когато организма гладува, той се стресира и започва да трупа запаси. След като вече престанете да гладувате и започнете да ядете нормално, всичко се връща двойно. За да отслабване се ядат точно такива неща - зеленчуци най-много, защото в плодовете има също въглехидрати, нищо че са от "добрите". И спорт! Но все пак е хиляда пъти по-добре да хапнем по една-две ябълки отколкото един два шоколада на ден :)

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.