Кардиолог: На човек са нужни 5 часа дневно физическа активност

Хората лесно се дехидратират, да се пазят при резки температурни разлики, съветва доц. Пламен Петровски от ВМА

по статията работи: iNews.bg | 09.04.2016 | 16:24

По 5 часа дневно нормална физическа активност - джогинг, ходене, разходка в планината и в парковете, препоръчват кардиолозите. Този режим важи и за дни, в които има резки промени и амплитуди в температурите, характерни за пролетния сезон. Това препоръчва доц. д-р Пламен Петровски, началник Клиника по функционална диагностика на сърдечно-съдовите заболявания във Военномедицинска академия (ВМА) пред БГНЕС.

В преходните сезони специалистите съветват да се пие повече вода, да се внимава каква храна консумираме – като е препоръчително тя да е възможно по-витаминозна, да бъде лека и да не се прекалява с количеството. Идеалният вариант, за да ни се отблагодари организмът, е да се храним по 6 пъти на ден, но по малко, отколкото три пъти на ден, но обилно.

Дрехите също трябва да отговарят на определени условия, като например лесно да може да се махат или слагат, в зависимост от усещанията на тялото. То трябва да може да диша, да не допускаме да се изпотим и да прегрее.

Като цяло хората с проблеми трябва да са внимателни, а здравите да внимават само какво ядат и каква физическата активност имат.

Резките температурни промени се отразяват върху организма и специалистите го виждат в техните амбулаторни кабинети, където напливът от пациенти със сърдечно-съдови заболявания много се увеличава.

"Пациентите с хронични сърдечно-съдови заболявания винаги изпитват някакъв дискомфорт при резки промени на температурите. Особено тези, които са на постоянно лечение за хипертония, за сърдечна недостатъчност, за някои видове аритмии, за исхемична болест на сърцето", предупреждава специалистът.

Естествено рязкото повишения в температурите – това, което се случва в тези няколко предходни дни, се отразява на съдовия тонус на човека и промяната в температурите, към които той е адаптиран в зимния период в прехода към летен период, се оказват понякога доста неблагоприятен външен фактор за нашите пациенти, казва д-р Петровски.

Затова е добре хроничните пациенти да се подготвят с летен и съответно зимен режим на лечение. "Т.е. правим им по две схеми на лечение, които са съобразени с нивото на съдоразширяемост на техните съдове”, уточнява той.

Хората обаче трябва да имат предвид, че много лесно се дехидратират, т.е. губят течност в по-горещите периоди от деня. "Защото сега в момента имаме сезон с доста големи ежедневни температурни разлики. Тези амплитуди са доста големи и някои хора, които имат съдови заболявания, много трудно ги понасят. Затова основно правило е да се предпазват от дехидратация – загуба на течности.

Друго основно правило е да се избягва излагането на директна слънчева светлина и дневна топлина. Амплитудите трябва да се избягват възможно най-много”, съветва лекарят. Така например, като излизаме от помещение с 10 градуса - на 20 градуса, да направим прехода по-малък като се движим примерно по по-сенчести места. Вечер пък, когато става хладно, трябва да се прави обратното – да се влиза от топло на не толкова студено или да се прави така, че стаята, в която се спи да не бъде толкова охладена.

"А за здравия човешки организъм температурните разлики не са проблем. Аз говоря за пациентите, за хронично болните и за по-възрастните. Иначе добре дошла на пролетта, добре дошло на лятото и общо взето – здравите хора добре ги понасят тези неща ”, казва Петровски.

Все пак да имаме предвид, че всяко едно екстремно излагане на външни фактори се отразява и на здравите хора, но те ще го изпитат като лек дискомфорт - бързо ще им мине и ще се адаптират. По-младите хора по-лесно се адаптират, по-възрастните – по-трудно, предупреждава кардиологът.

"Общо взето нашата препоръка към по-младите хора е да си гледат живота, да не се притесняват за тези неща. Преходът зима - пролет винаги е свързан и с други моменти – начина на хранене се променя, променят се нуждите от витаминозна храна, променят се изискванията към чист въздух и др.

"Всичко това човек някак си го прави по навик, но все пак хората, които са във възрастта 30–50 години, трябва да имат предвид как да се хранят, какви течности да поемат, да избягват много калорични храни, да избягват прекаляването с кафе и продуктите с кофеин”, посочва доцентът.

Резки промени в температурите оказват влияние и на диабетиците, зачестяват и заболяванията на дихателната система, тъй като хората не се обличат адекватно например, изпотяват се, излагат се на течение. Имунната система също е подложена на риск в този период, тя също се преустройва.

Редуването на топли и студени душове за закаляване, масажиране на тялото, също са полезни в този сезон. Тук се прибавят и редовните физически натоварвания. "Не казвам фитнес, не казвам потене в залите, но примерно ежедневното ходене по 3 км. Препоръчваната 5 часа седмично физическа активност – на джогинг, на ходене, на разходки в планината, в парковете – важи за всички възрастови групи”, казва докторът.

Кардиологът припомни, че като всяко нещо и в този двигателен режим не бива да се прекалява. Той посочи, че при тях идват хора с усложнения, които са прекалили - т. нар. фитнес маниаци.

 

"Фитнес маниаците имат и нездравнословната, да го нарека мания - за увеличаване на протеиновите диети, за поемане на протеини като хранителни добавки. Някои даже стигат и до стероиди, което е адски вредно. И някои младежи, които са прекалили с фитнеса, стигат и до нас, защото развиват спортно сърце. Знаете, че при спортното сърце границата между норма и патология е малка и ако се прехвърли тая тънка граница, младежите стигат до заболявания. Наблюдават се случи на внезапна сърдечна смърт при тежки екстремни физически усилия”, алармира специалистът.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • Сега "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.