Няколко "лесни" начина да сме здрави...

Не пийте кафе прави, прегръщайте се всеки ден - някои от ефективните съвети, за да сме здрави

по статията работи: iNews.bg | 21.11.2011 | 13:17

От яденето на плодове и зеленчуци всеки ден и какво и колко трябва да спортуваме, какъв е препоръчителният прием на алкохол на ден и как да поддържаме нивото на холестерола си в норма – изглежда всичко си има точно определено време и място.

В. Daily express дава някои по-малко очевидни, но потенциално много ефективни съвети, за да сме здрави.

1. Никога не сядайте до прозореца, когато сте в самолет

Причина: Това местоположение удвоява риска от кръвен съсирек, смятат учените.

Оказва се, че пътниците, които обичат да стоят до прозореца, за да се наслаждават на добрата гледка, са изложени на риск за здравето си.

Изследванията показват по-голяма вероятност за смъртоносни съсиреци или венозна тромбоза. Причината според учените е, че седенето до прозореца предполага по-лесно заспиване на пътниците, които могат да спят в продължение на часове.

Холандските учени, които провели изследването, намерили опасността за още по-голяма при затлъстелите пътници, при които вероятността за запушване и съсиреци е шест пъти по-голяма, отколкото ако те седят на седалките, намиращи се на пътеката.

2. Не пийте кафе прави

Причина: Това влияе на кръвното налягане.

Британските потребители изпиват по 70 милиона чаши кафе всеки ден, показват последните данни. Все пак, в продължение на десетилетия има противоречиви доказателства за това дали редовната консумация на кофеин в кафето има ефект върху сърдечно-съдовата система.

Някои изследвания предполагат, че кафето може да намали рисковете от инсулт, а други, че може да повиши кръвното налягане - основен рисков фактор за сърдечни удари и инсулти.

Един скорошен експеримент на учени в Университета в Уестминстър, Лондон показва, че показанията на кръвното налягане са се увеличили повече, когато доброволци пият кафето си изправени.

3. Правете упражнения в сряда

Причина: Тогава хората се чувстват най-добре, така че забравете за фитнеса в понеделник сутрин.

Екип от психолози в Университета в Сидни, Австралия открива, че срядата е всъщност най-ниската "точка" на седмица за повечето хора.

Те изследвали ежедневните промени в настроението и е установили, че, въпреки че повечето хора са стресирани в понеделник сутрин, когато дойде срядата, техните настроения изненадващо ставали по-оптимистични.

Затова в средата на седмицата е идеалното време да се съсредоточите върху упражненията, тъй като тогава тялото се чувстват най-добре.

4. Всеки ден се прегръщайте

Причина: Отблъсквате болестите на сърцето.

Днешните тийнейджъри са по-склонни да се прегръщат по-често, отколкото техните родители, които се поздравят просто с ръкостискане. Това обаче се оказва доста добро в дългосрочен план, смятат изследователи в Университета в Северна Каролина.

Те открили, че редовното прегръщане намалява кръвно налягане и хормона на стреса, като потенциално намалят риска от сърдечни заболявания. Засега не е ясно дали това се държи на самия физически контакт при прегръдката или на емоционалната връзка, която хората имат помежду си.

Независимо от това прегръщането, гушкането, държането за ръка води до по-високи нива на окситоцин – хормон, който ни кара да се чувстваме спокойни.

5. Уверете се, че сте седнали по средата

Причина: Вие ще се по-интелигентни.

Може да не обръщат много внимание къде точно сядате по време на среща или в класната стая, но може би трябва. Оказва се, че седенето в средата ни кара да изглеждаме по-интелигентни и бихме могли да подобрим шансовете си за успех.

Учени от Университета в Бъркли, Калифорния са открили, че тези, които сядат в центъра, а не в края, не са преценяват нещата по-ясно, но и е по-вероятно техните грешки и слабости да бъдат пренебрегвани. Според учените това се дължи на факта, че седенето в центъра ни позволява да възприемаме нещата като властимащи. Учените си направили експеримент с телевизионна игра, в която състезатели, които седели в средата, показали по-добри резултати.

6. Пийте чая или кафето с бучка захар

Причина: Това може да засили мозъчната дейност.

Рядко ще видим здравни съвети, които да препоръчват консумацията на захар, но проучванията показват, че бучка захар в кафето или чая усилва ефекта на кофеина върху мозъка.

Учени от университет в Барселона установили, че консумацията на кофеин, в съчетание със захар, подобрява работата на мозъка.

Изследователите сканирали мозъците на пациенти, по време на работа със задачи за памет, след като са изпили чаша кафе или чай със захар. Те показали много добри резултати.  

7. Яжте ядки, които имат черупки

Причина: Ще консумират по-малко калории.

Ядките са пълни с протеини, но също могат да съдържат и много калории, така че, въпреки че са здравословни храни, похапването на твърде много може да създаде проблеми с килограмите. Отговорът е да се ядат ядки, които имат черупки.

Според последните изследвания на учени от Университета в Източен Илинойс хората, които ядат например шамфъстък, приемат 40% по-малко калории, отколкото тези, на които хапват обелени такива.

Изследователите смятат, че причината се крие в допълнителното време, прекарано в почистването на ядките от черупките, което пък подмамва мозъка и стомаха.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Станимира Стоева 22.11.2011 | 12:09
Мартично, на тебе, като виждам си ти е писано да си глупав и прост, което значи, че дори и да седнеш където и да е средата (според класацията), пак ще си глупав и прост? Е за това ти говоря. Едва ли ще имаш силата да го промениш, ако ще да ядеш ядки, правейки упражнения на един крак всяка сряда :)!
6 Златка Стоева 22.11.2011 | 10:26
Martin Vurbanov, Вие по-добре ли се чувствате когато обиждате хората. Защо трябва да демонстрирате такова грубо отношение. Всеки има право на мнение и е редно то да се уважава независимо дали съвпада с личното или не. Така правят интелигентните хора.
5 Martin Vurbanov 21.11.2011 | 19:23
По тази логика, ако ти е писано да си дебела и мазна, и да правиш упражнения, пак ще си дебела и мазна. Тая концепция "ако ми е писано, ще ми се случи" е доста средновековна, не мислиш ли?
4 Станимира Стоева 21.11.2011 | 15:19
Като цяло, цялата класация е доста глупавичка. Ако ми е писано да вдигна кръвно или да получа удар то просто ще се случи, независимо къде седя в самолета или дали пия кафето си на челна стойка!? :) Виж за ядките се съгласявам. За упражненията е хубаво да се правят през ден, но хайде понеделника наистина е гаден..:)
3 Мариана . 21.11.2011 | 13:58
От всички съвети най-полезен ми се чини този с ядките-залъгалки, които бидейки с черупки освен че ще ни запрат да не погълнем промишлени количества, но и има голяма вероятност да ги хапнем сурови, което е далеч, далеч по-полезно. Е, това за фъстъците не е препоръчително.
2 Ina Georgieva 21.11.2011 | 13:55
Много странни начина, според които ще сме здрави за по-дълго време. За мен е просто въпрос на късмет и каквото ти е писано, това ще стане. Въпреки това обаче повечето неща от изброените ги правя и то правилно, така че дано бъда здрава за по-дълго време.
1 Свежка . 21.11.2011 | 13:32
седенето в средата ни кара да изглеждаме по-интелигентни и бихме могли да подобрим шансовете си за успех. Така е, така е. От средата най-лесно се преписва и шансовете за по-висока оценка драстично се увеличават. Най-ощетени са седящите най-отпред, но обикновено там сядат зубърите, така че тях не ги бърка, а стратегическо положение най-отзад заемат най-слабо подготвените ученици, които ги е мързяло дори и пищови да си направят и направо вадят тетрадката, за да преписват от нея. Това е изключително грешно, защото врагът, т.е учителя ще гледа най-зорко именно най-задностоящите, които разчитат на естествената преграда от гърбовете на съучениците си. Така че по тази логика стоящите накрая изглеждат най-неинтелигентни и прецакват шансовете си за успех.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.