Обяд на работното място?

Храненето и работните задачи изискват различно време и пространство

по статията работи: Диана Костова | 08.06.2011 | 07:25
Повече за:

Често пъти, поради липсата на време и многото работни задачи, се принуждаваме да се лишаваме от едночасовата обедна почивка и да хапваме нещо набързо за обяд в офиса.

Докато тази практика обаче може да спести време, трябва да се внимава дали се спазват някои основни правила, защото в противен случай хранителният ни режим може сериозно да пострада, предупреждава FitWell.bg.

Основното е да се помни, че храненето и работните задачи изискват различно време и пространство. Тоест не бива да ядем сандвич или салата, докато сърфираме из интернет или попълваме някоя екселска таблица.

Според проучване на компания, производител на почистващи препарати за компютри, 87% от британците, работещи в офис, не излизат за обяд. Те се хранят на работното си бюро, докато паралелно с това движат текущите си задачи. Това изследване спокойно би могло да се впише и в типичния български офис.

Тази ситуация обаче пречи на тялото да се фокусира върху храната и да праща адекватни сигнали на мозъка в тази връзка. Резултатът е, че или не разбирате кога сте сити и преяждате, или директно пропускате факта, че сте се нахранили (защото погледът не е бил фиксиран върху храната). Логично се появява и следващият проблем – обяд по бързата процедура води до излишна следобедна закуска.

Изследване, направено в Университета в Бристол, показва, че група от хора, които се разсейват по време на хранене, изяждат два пъти повече бисквити (или други джънк храни), след като са се нахранили, от тези, които са хапвали с наслада и на спокойствие.

Решението:

Доктор Сара Шенкер, британски диетолог, препоръчва да се храните по-далеч от работното бюро, а най-добре да излезте на чист въздух.

"Дори и да се преместите само на няколко метра встрани от мястото си, имате по-голяма възможност не само да се фокусирате над храната си, но и да й се насладите. Вследствие на това не само ще се заситите по-бързо, но и вероятността след час апетитът ви отново да се разбунтува е много по-малка".

Съветът на професор Роджърс, също хранителен експерт, е още по-драстичен: "Обещайте си никога да не ядете на работното си бюро. Възприемете ли веднъж това кътче като място за хранене, мозъкът ви ще го свързва винаги с храна, и следователно апетитът ще ви преследва постоянно".

Ако тази статия ви е била интересна, iNews ви препоръчва още:

Яжте, когато си искате

Ако не вярвате в диетите...

Колко ефикасна е липосукцията?


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 Станимира Георгиева 09.06.2011 | 11:32
Два пъти се пробвах да ям не сегашното ми работно място, на бюрото и да "движа задачите" през това време и двата пъти бяха безуспешни! Или не се наяждах изобщо, или се наяждах стремейки се да върша нещо в същото време, но така и не го правех. Наистина, докато хапваш не трябва да си разконцентриран, особено пък с компютъра, защото единствено губиш ти. Излез навън, хапни си като бял човек, ето сега и времето е хубаво (с изключение на бурите), и си почини доволно. После два пъти повече сили имаш, естествено след като мине типичното доспиване след хапване ;))
9 d.krumova _ 08.06.2011 | 14:08
Бившата ми шефка забраняваше изрично да се вкарва храна или напитки на работното място. Имаше специално оборудвано помещение с кухненски бокс, където се обядваше. Държеше да се спазва и обедната почивка, защото тя увеличава продуктивността на работниците. Това е умна и различна политика, която се убедих, че действа.
8 Георги Петров 08.06.2011 | 12:44
Ех, че вкусен и голям хамбургер е хванала мацката от снимката :). Някои хора нямат възможност да хапват навън, защото просто работата им не го позволява. Забързаното ежедневие изиграва лош пример за работещите, поради факта, че те нарушават хранителния си режим. Аз съм на мнение, че няма значение къде ядеш, а какво ядеш. Дали ще изядеш 2 хамбургера в, или извън офиса няма значение. Същото се отнася за плодовете и зеленчуците. В някои фирми е забранено да се яде на работното място и много хора излизат навън, или гладуват докато не им свърши работния процес.
7 Мариана . 08.06.2011 | 11:23
Човек не трябва да се храни или дори да готви, ако в главата му се въртят негативни мисли, а те няма как да не те налегнат при вида на оставащите за деня бумаги или задачи, освен ако не си от малцината щастливци обожаващи работата си. И все пак храненето на бюрото, най-често пред компютъра, наподобява емоционалното тъпчене, от което нито изпитваш наслада от храната, нито се чувстваш сит...
6 Ива Хинова 08.06.2011 | 11:19
В сезон като този, изобилстващ от плодове и зеленчуци, можеш да си спретнеш чуден обяд за нула време /естествено, ако не те тресе ешехирия коли истерия/ - таратор, пресен зеленчук с някой комат хляб, сирене... вариации по темата много. А най-доброто място да го хапнеш е някъде навън – в градинката или парка близо до работата, особено в това слънчево време.
5 zeyfod B 08.06.2011 | 10:27
Има термоси, които са специално за супа, няма да изсъхне толкова салата за 4-5 часа, да не мислите, че тези по заведенията ви ги правят от току-що набрани домати. Прави се заготовка няколко часа преди навалицата и се държи на хладно. Освен това този тип статии казват на дебелите: "Не сте виновни вие. Той мозъка се подлъгва и затова така." Много е лесно да намериш някой друг виновен вместо себе си.
4 V D 08.06.2011 | 09:57
Всички знаем, че не е правилно и здравословно да се храним набързо на работното място, но не винаги имаме тази възможност да излезем на вън и да се нахраним както трябва. Единственият начин е да си приготвяме нещо вкъщи и да си го хапнем навън пред офиса, но това означава, че ще ядем или изсъхнала салата, или студена супа например. Надали на някой би му харесало?! Работата изисква жертви и трябва да поемем този риск, нямаме друг избор.
3 Петър Стоянов 08.06.2011 | 09:56
Изказвам си мнението по темата, която обхваща статията, и да - чел съм статията! Описал съм средностатистическия българин на работното място по какъв начин се храни, според мен разбира се, защото това е моето мнение :)))
2 Ирена Александрова 08.06.2011 | 08:58
Петър, ти заглавието ли коментираш или си прочел и цялата статия?
1 Петър Стоянов 08.06.2011 | 08:15
Под обяд през работен ден, аз разбирам - всеки работник да има един час обедна почивка в удобно за него време, и да реши сам къде да я прекара. Някой практикуват обяд на работното място в буквалния смисъл на думата - хапват нещо на крак в офиса. Други предпочитат да седнат на обедно меню, някъде близко до работното място. Трети пък, които живеят на близко разстояние от работното си място, предпочитат да обядват вкъщи!

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.