Отрицатела е пробата за COVID-19 на пловдичанката, върналa се от Китай, сливенци - под карантина

Броят на заразените в Италия нараства, нов случай в Испания, в Китай – спад на заболяването

по статията работи: iNews | 25.02.2020 | 10:30
Отрицатела е пробата за COVID-19 на пловдичанката, върналa се от Китай, сливенци - под карантина
RML - NIAID

Отрицателна е пробата за COVID-19 на пловдичанката, приета в инфекциозно отделение в Града под тепетата. Това обяви в сутрешния блок на бТВ тази сутрн проф. Тодор Кантарджиев. Дамата се е завърнала от екскурзия в Италия и заради типични за вируся симптоми сама е потърсила екарска помощ.

На територията на България засега няма регистрирани случаи на заболели от COVID-19. Но жители на Сливен, завърнали се от Китай, бяха поставени под карантина.

Под карантина, но вкъщи са 20 деца и двама преподаватели от Математическата гимназия в Пловдив, които са се върнали от обмен в Южна Италия. Те нямат симптоми, но след като са кацнали на летище "София", са били прегледани и пренасочени към домовете им.

Шефът на щаба срещу коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, който е и началник на ВМА, заяви пред Нова тв: "Готвим се, за да няма "снегът ни изненада". По думите му хора, завърнали се от Италия или от Китай, които имат болно гърло или висока температура, задължително трябва да потърсят личния си лекар.

Когато става въпрос за граждани, които нямат никакви оплаквания, те могат да намерят начин да се самоизолират и да ограничат контактите си, добави експертът.

Той уточни, че тъй като все още няма открито лечение на заразата, засега кризисният щаб се снабдява с най-утвърдените медикаменти.

Ще вземаме решение кога да бъдат затворени детски градини, кога да бъдат затворени училища и кога да бъдат отменени масови прояви, каза Мутафчийски.

Стана ясно, че от днес започват спешни превантивни мерки. Екипи на здравните инспекции ще бъдат разположени по границите, за да мерят температурата на влизащите в България.

На столичното летище вече тече учение. Целта му е да се отработят различни ситуации, при които  голяма група заразени, влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

Заради опасността от вируса "България еър" съобщи, че отменя всички полети от и до Милано до 27 март.

Седми смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, предаде АФП. Заразените са 229, съобщи тази вечер началникът на "Гражданска защита" Анджело Борели. Това означава само 10 нови случая от началото на деня, значително по-малко от предишните дни. Шест от тези случаи са в северния район Ломбардия, където са предприети специални мерки за достъп до засегнатите населени места. Един е във Венето.

До момента все още не е открит приносителят на заразата или така нареченият "нулев пациент".

В Испания – на Канарските острови, е открит човек, заразен с  COVID-19. Досега в Испания имаше само два регистрирани случая на болестта, като и двамата пациенти оздравяха и бяха изписани.

Новият случай е засечен на Тенерифе, като става дума за мъж, дошъл на Канарските острови от Италия, предава Риа новости. Той е изолиран и състоянието му се следи от специалисти. Проби от него са изпратени за повторна проверка в институт в Мадрид.

В Китай през изминалото денонощие са регистрирани 71 нови случая на летален изход от пневмония, причинена от новия тип коронавирус, и са открити 508 нови случая, съобщи Държавният комитет по здравеопазване на Китай, цитиран ат ТАСС.

От декември броят на жертвите на коронавируса възлиза на 2663 хиляди души, регистрирани са 77,658 хиляди случая на заболяването, се посочва в редовното съобщение на китайските власти.

В болниците на страната в момента се лекуват 47 600 души, като състоянието на над 9 100 се оценява като тежко.

В същото време над 27 300 пациенти са излекувани и са изписани от медицинските заведения.

От декември миналата година на китайски територии извън континенталната част са регистрирани 121 случая на болестта: в Хонконг - 81 (с две смъртни случая и 19 оздравели), в Макао - 10 (шестима възстановили се), в Тайван - 30 (един починал, петима оздравели).

Вчера пък на брифинг на китайското посолство в Москва посланикът на КНР Чжан Ханхуей съобщи, че в страната му е разработена ваксина срещу смъртоносния вирус. За да стигне тя обаче до масово производство са необходими още тестове.

Той информира също за открити ефективни лекарства за лечение на новия коронавирус. По думите му практиката показва, че китайските лекарства действат ефективно срещу болестта. Общата ефективност на китайските лекарства е 85%, а в някои райони достига 90%”, заяви той.

Дипломатът каза, че също така в Китай е намерено старо лекарство, което е ефикасно в борбата с болестта – това хлорохин фосфат (хидроксихлорохин), който вече няколко десетилетия се използва успешно в борбата с маларията.

"Има и старо лекарство съветско производство. Засега две лекарства се считат за по-ефективни", подчерта посланикът. - "Най-ефективните методи са европейската медицина, комбинирана с китайската."

Освен това Чжан Ханхуей опроверга предположенията за изкуствения произход на коронавируса: "Със сигурност мога да заявя, че вирусът не изкуствено създаден. Възможно е това да е вирус като  SARS, пренесен върху хората от диви животни".

Посланикът отбеляза, че търсенето на първоизточника на коронавируса продължава, а версията, че прилепът е "домакин” на болестта се проверява, но все още не е потвърдена.

Междувременно, още в края на януари световните медии съобщиха, че група учени от Хонконг вече е разаботила ваксина срещу COVID-19. Тя обаче ще може да се ползва едва след като премине клинични изпитания, а тестовете върху животни ще отнемат месеци. Върху хора пък изпитанията ще могат да започнат в най-добрия случай догодина и чак след това да стартира масовото й използване.

Ваксини срещу новия коронавирус разработват също САЩ и Русия.

В САЩ президентът на страната Доналд Тръмп заяви, че ситуацията с COVID-19 е под контрол.

 "В контакт сме с всички държави, свързани с това (новия коронавирус – бел. пр.), написа той в Туитър. Тръмп добавя, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и СЗО работят съвместно над проблема "усърдно и много умно”.

"Фондовата борса започва да изглежда за мен много добре”, отбелязва американският президент.

Същевременно обаче разпространението на коронавируса оказва натиск върху световните борси. На Нюйоркската фондова борса промишленият индекс "Дау Джоунс" и по-широкообхватният "Стандард енд Пуърс" понесоха най-тежките си загуби от две години. Те спаднаха съответно с 3,56  и 3,35 процента. Инвеститорите сериозно се разтревожиха за последиците от епидемията за глобалната икономиката, съобщават информационните агенции.

Вчера беше отбелязано понижение на борсовите индекси във Франкфурт и Париж  с 4 процента, а петролът "Брент" поевтиня с 5 на сто - под 56 долара за барел.

Във Вашингтон Белият дом изпрати в Конгреса искане за отпускане на средства в размер на 2,5 милиарда долара за борба с новия коронавирус. От тях около половината ще бъдат предназначени за разработване на ваксина.

В Южна Корея заразените с а контрол и превенция на заболяванията се увеличиха с 60, с което общият им брой достигна 893-ма, като два от случаите са в столицата Сеул. Общият брой на починалите в страната е осем. Очаква се властите да въведат строга карантина в засегнатите места.

Всичките 16 души във Виетнам, заразили се с новия коронавирус, са излекувани, съобщи днес министерството на здравеопазването, допълвайки, че нови случаи не са регистрирани от 13 февруари, предаде Ройтерс.

Според Световната здравна организация заболяването е преминало пика си в Китай, но нараства с големи темпове в други страни.

Световната общественост трябва да е готова за възможна пандимея от новия коронавирус, предупреди в Туитър генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от световните медии.

Той отбелязва, че не съществува универсален подход в борбата с COVID-19, а всяка държава следва да оцени риска според собствената си специфика.

Към днешна дата извън континенталната част на Китай в световен мащаб заболелите са 2 438 души, като за последното денонощие броят им е нараснал с 234.      

Най-много заболели има в Южна Корея – 893 и в Япония – 838 (от тях 630 са пътници и членове на екипажа на круизния кораб Diamond Princess, намиращ се под карантина край бреговете на японския град Йокохама),

В Италия потвърдените случаи на болни от Ковид 19 са 229, в Сингапур - 90, Хонконг - 81, Иран - 47, Тайланд и САЩ - по 35, Тайван - 28, Австралия - 23, в Малайзия - 22, Германия - 16.  В ОАЕ и Великобритания - по 13, Франция - 12, Макао и Канада - по 10. Във Виетнам имаше 16 случая, но властите информираха, че всички са излекувани.

Под 10 случая са регистрираните случаи на Филипините, в Индия, Квейт, Испания, Оман, Русия, Афганистан, Бахрейн, Белгия, Камбоджа, Египт, Израел, Ливан, Непал, Шри Ланка, Швеция.

Превод и редакция: iNews


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.