Скандално: Лична лекарка отказва прегледи и направления

От нехуманното отношение страдат стотици пациенти

по статията работи: Теодора Кокаланова | 16.02.2014 | 12:30

Хората от Вакарел пропищяха от единствената лична лекарка в населеното място. Виктория Чобанова е превърнала своите пациенти във васали. Вместо да полага грижа за хората като единственото медицинско лице в населеното място, тя по свое желание отказвала да преглежда пациентите си и да им дава направления. 

Докторката явно никак не се вълнува, че една от основните цели да управляващите е да осигури достъп до качествено здравеопазване на всички,  включително и на жителите на малките и отдалечени населени места. 

Безскрупулността на лекарката предизвикала недоволството на хората във Вакарел. Те решили да защитят правата си, след като Чобанова отказала преглед на 82-годишна жена.

Наглостта на представителката на благородната професия стигнала до там, че сложила бележка на кабинета си, че преглежда само доволни пациенти. 

Повече от месец Десислава се опитва да заведе възрастната си баба на лекар. Жената има проблеми със сърцето. Младото момиче е силно възмутено, тъй като получава направление след 3 часа и половина чакане, при положение, че това се води спешен случай.

Търпението й преляло след безучастността на д-р Чобанова, докато от окото на баба й тече кръв. След хилядите премеждия баба Иванка е прегледана от специалист, но става ясно, че са необходими допълнителни изследвания.

Когато Десислава се връща за направление от личния лекар, то отново й е отказано. Това подтиква внучката да пусне подписка във Вакарел д-р Чобанова да бъде сменена. Зад инициативата застават 500 души, отбелязва Нова телевизия.

"С изричната уговорка, че не слагаме всички лекари под общ знаменател, се обърнахме към здравното министерство, здравната каса и етичната комисия към Лекарския съюз. Това са трите институции, които могат да отговорят на въпросите ни по този казус. До днес отговор нямаме”, възмущава се Десислава.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Pepi Stoynova 20.02.2014 | 21:57
Що е то личен лекар и има ли почва у нас? 1. Личният лекар е длъжен да се отчита пред Районната, Националната КАСА, ХЕИ, РЦЗ, Социални грижи, Съдебна медицина, ТЕЛК, НЕЛК, НАП, НОИ, Данъчни. 2. Да консултира с 200 направления 400 човека със специалист. 3. Да знае наизуст номерата на всички клинични пътеки и всички кодове. 4. Да Ви даде направление за операция, която някой някъде ще направи, без допълнителни указания. 5. Да плати на болницата за вашето двадесет и четири часово обслужване, а после с охота да изслуша вашето недоволство от тяхната работа. 6. Да осигури ваксини, да ви извика писмено, да ги сложи, а после да бъде оплют, че го е направил, без доказателства, до доказване на противното 7. Да се квалифицира в крачка, без да отсъствува от работа, докато вие ядете ,спите и се любите. 8. Да си плаща тока, водата, данъците, специализациите, но да проявява разбиране, когато вие нямате пари да си платите медицинското. 9. Да дава болнични на всички, които са в неплатен отпуск, или да слуша измислени оплаквания, защото е ясно, че пари няма, няма и да има. 10. Да следи промените в позитивния лекарствен списък, и цените на лекарствата, както и промяната от тризначни, в четиризначни и петзначни кодове и да се кара с всички аптеки. 11. Да разбира от принтери, програми, форуми, сайтове, където се качва актуална информация за промените в законовата уредба. 12. Да следи държавен вестник, за да е своевременно информиран кога и с колко се сменят потребителките такси, да не вземе някому незаконно пари. 13. Да преглежда усмихнато умиращи неосигурени и да проявава емпатия към проблемите на малцинствата. 14. Да бъде отговорен, позитивен, усмихнат и начетен по темата със социалните осигуровки и детските надбавки, да Ви издаде удостоверения за пред всички възможни институции, без оглед на време, пари и целесъобразност. 15. Да си носи документите в касата, да ги удостоверява с електронен подпис. 16. Да поддържа касовия си апарат и да пусне в края на деня финансов отчет. 17. Да си вдигне телефона когато е в банята и да ви упъти към 112 или 113. 18. Да информира общинските власти за течове в сградата ,където е наел кабинет и да подава актуална информация за киловатите на тока, под които се подписва. 19. Да плаща издръжка на детска консултация, манипулационна и спешен шкаф в съответствие с изисквания на Националния Рамков договор. 20. Да съхранява 10 години всички епикризи, които вие не пазите и да ги извади, когато и на когото му потрябват, без оглед на време, без обяснения и без възражение. 21. Да Ви насочи за физиолечение и да Ви обясни защо няма места, когато на Вас ви е удобно. 22. ДА БЪДЕ АДЕКВАТЕН, С АКЪЛА СИ, БЕЗ АЛЦХАЙМЕР, ДА ИЗДЪРЖИ ЛЮБЕЗНО ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА ВСИЧКИ ПАВИТЕЛСТВА И ДА УМРЕ МЛАД , ЗА ДА НЕ ТЕЖИ НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД И ПОЛИТИКАТА ПО ДОХОДИТЕ. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И УСПЕШНИ. СПОМНЕТЕ СИ ЗА ВАШИЯ ЛЕКАР КАТО ЗА ИЗЧЕЗВАЩ ВИД! АМИН!
1 Pepi Stoynova 20.02.2014 | 21:57
Само ще цитирам :Що е то личен лекар и има ли почва у нас? 1. Личният лекар е длъжен да се отчита пред Районната, Националната КАСА, ХЕИ, РЦЗ, Социални грижи, Съдебна медицина, ТЕЛК, НЕЛК, НАП, НОИ, Данъчни. 2. Да консултира с 200 направления 400 човека със специалист. 3. Да знае наизуст номерата на всички клинични пътеки и всички кодове. 4. Да Ви даде направление за операция, която някой някъде ще направи, без допълнителни указания. 5. Да плати на болницата за вашето двадесет и четири часово обслужване, а после с охота да изслуша вашето недоволство от тяхната работа. 6. Да осигури ваксини, да ви извика писмено, да ги сложи, а после да бъде оплют, че го е направил, без доказателства, до доказване на противното 7. Да се квалифицира в крачка, без да отсъствува от работа, докато вие ядете ,спите и се любите. 8. Да си плаща тока, водата, данъците, специализациите, но да проявява разбиране, когато вие нямате пари да си платите медицинското. 9. Да дава болнични на всички, които са в неплатен отпуск, или да слуша измислени оплаквания, защото е ясно, че пари няма, няма и да има. 10. Да следи промените в позитивния лекарствен списък, и цените на лекарствата, както и промяната от тризначни, в четиризначни и петзначни кодове и да се кара с всички аптеки. 11. Да разбира от принтери, програми, форуми, сайтове, където се качва актуална информация за промените в законовата уредба. 12. Да следи държавен вестник, за да е своевременно информиран кога и с колко се сменят потребителките такси, да не вземе някому незаконно пари. 13. Да преглежда усмихнато умиращи неосигурени и да проявава емпатия към проблемите на малцинствата. 14. Да бъде отговорен, позитивен, усмихнат и начетен по темата със социалните осигуровки и детските надбавки, да Ви издаде удостоверения за пред всички възможни институции, без оглед на време, пари и целесъобразност. 15. Да си носи документите в касата, да ги удостоверява с електронен подпис. 16. Да поддържа касовия си апарат и да пусне в края на деня финансов отчет. 17. Да си вдигне телефона когато е в банята и да ви упъти към 112 или 113. 18. Да информира общинските власти за течове в сградата ,където е наел кабинет и да подава актуална информация за киловатите на тока, под които се подписва. 19. Да плаща издръжка на детска консултация, манипулационна и спешен шкаф в съответствие с изисквания на Националния Рамков договор. 20. Да съхранява 10 години всички епикризи, които вие не пазите и да ги извади, когато и на когото му потрябват, без оглед на време, без обяснения и без възражение. 21. Да Ви насочи за физиолечение и да Ви обясни защо няма места, когато на Вас ви е удобно. 22. ДА БЪДЕ АДЕКВАТЕН, С АКЪЛА СИ, БЕЗ АЛЦХАЙМЕР, ДА ИЗДЪРЖИ ЛЮБЕЗНО ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА ВСИЧКИ ПАВИТЕЛСТВА И ДА УМРЕ МЛАД , ЗА ДА НЕ ТЕЖИ НА ПЕНСИОННИЯ ФОНД И ПОЛИТИКАТА ПО ДОХОДИТЕ. БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, ЩАСТЛИВИ И УСПЕШНИ. СПОМНЕТЕ СИ ЗА ВАШИЯ ЛЕКАР КАТО ЗА ИЗЧЕЗВАЩ ВИД! АМИН!

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.