Унищожават успешна болница по физикална терапия в Горна Баня (ВИДЕО)

Първо умишлен палеж, после пък МЗ отнема и предоставя на общината прилежащи минерални извори и сгради

по статията работи: iNews.bg | 26.09.2017 | 10:31

"Престъпление е да унищожим успешна болница със 70-годишна история и минерална вода с изключително лечебни качества". Това заяви директорът на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация (НСБФТР) Йордан Иванчев в интервю за БГНЕС, след като стана ясно, че Министерство на здравеопазването тласка болницата към ликвидация.

Здравното министерство в нарушение на интереса на болницата отнема минерални извори в "Горна баня” и "Овча купел” и прилежащите им сгради, за да ги предостави безвъзмездно на Столична община, заяви той.

Решението се взима в момент, в който министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е в болнични. Замества го в момента Лидия Нейчева, която е фармацевт.

В началото на седмицата МЗ стартира процедура по намаляване на капитала на НСБФТР, с което се отнема собствеността на три имота на лечебното заведение в кв. "Горна баня” и минералната баня в "Овча купел”.

На 6 септември тази година неизвестни предизвикаха пожар в изоставената баня, която е Паметник на културата. Така здравното ведомство взима страната на Столична община, която от началото на века се опитва да придобие имотите на болницата, убеден е директорът.

В началото на тази година общината успява да издейства решение на втория кабинет "Борисов”, с което имотите да й бъдат прехвърлени, за да кандидатства по европейска програма. Замразяването на средствата от Европейския съюз обаче замразяват и плановете на общината.

Така се стига до настоящата ситуация, в която министерството предпочита да предостави безвъзмездно на Столичната община апетитни имоти, вместо да ги възстанови и да осигури условия за нужното лечение на нуждаещите се.

Йордан Иванчев е директор на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация от 6 месеца. Твърди, че болницата се развива.

"Това е една от малкото болници в България, която е с положителен баланс”, казва той. И обяснява, че лечебното заведение завършва с печалба годините.

"Тази болница не е получавала нито субсидии, нито помощ или парични средства през последните десетина години, поне такива документи съм видял. Не съм видял документ за някаква помощ. Болницата към този момент е една от малкото в България, която все още е печеливша”, категоричен е той.

Умишленият палеж

На 6 септември, когато България отбеляза 132 години от Съединението, неизвестни се опитаха да доунищожат чрез палеж един от многото изоставени паметници на културата в София.

Откритата през далечната 1933 г. минерална баня в "Овча купел”, известна с красивата си архитектура и лечебна вода, вече над две десетилетия тъне в разруха. И докато година след година, изоставената постройка продължава да се руши, апетитите към имота не стихват. Това показа проучване на екип на БГНЕС. Освен всичко друго, банята в "Овча купел” се оказва перфектна възможност за поредния пример за неефективно разходване на европейски средства – чрез наливането на пари в бетон, дограма и плочки, за да се роди поредният ненужен музей в София, този път прикрит като център за "висши научни постижения”. Това е само част от отговора на въпроса - какво се крие зад палежа на минералната баня в "Овча купел”?

От началото на новия век датират споровете между Столична община и Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация за апетитните имоти – минералните бани в "Овча купел” и "Горна баня”. Докато се водят съдебни спорове в периода 2001-2008 година, общината издава актове за собственост и преотдава някои от имотите в "Горна баня”. Нищо, че през 2008 г., с окончателно решение на Върховния касационен съд се постановява, че минералните бани са част от активите на болницата, към днешна дата те са й отнети от държавата.
 

През месец март 2014 г. Министерският съвет приема решение, с което се дава съгласие имотите на болницата в "Горна баня” да бъдат продадени на търг, като началната тръжна цена да не е по-ниска от пазарната стойност, определена от независим оценител. Плановете са били с парите от продажбата на банята в "Горна баня”, минералната баня в "Овча купел” да бъде възстановена и да се ползва за рехабилитация на пациенти, както и от външни посетители срещу цени, в пъти по-ниски от тези в петзвездните СПА-центрове. Но до продажба така и не се стига, а скоро след това се сменят и министрите на здравеопазването. Това е предпоставка Столичната община отново да прояви интерес към апетитните имоти.

През 2016 година Столичният общински съвет взима решение – общината да поиска от държавата да й прехвърли активите на нефункциониращите минерални бани, за да кандидатства за европейско финансиране по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж”. Срещу 13 млн. лв. европари минералната баня в "Горна баня” щяла да се превърне в Център по музеология, а срещу 30 млн. лв., отново пари от Европа, банята в "Овча купел” трябва да стане Център за изследване на лечебните свойства на водите, амбициозно обясняват от общината.

Десет дни преди крайния срок за кандидатстване, Столична община успява да издейства нужното решение на Министерския съвет. На едно от последните си заседания на 13 януари 2017 г., правителството "Борисов” 2 отменя решение №133/2014 г. на МС и същевременно предоставя двете минерални бани на Столична община. Това осигурява възможност на общината да кандидатства за процедурите "Изграждане и развитие на центрове за компетентност” и "Изграждане и развитие на центрове за върховни постижения”, които се затварят на 23 януари 2017 г. Независимо, че Управляващият орган на Оперативната програма удължава срока за кандидатстване до 28 февруари 2017 г., до такова така и не се стига, защото междувременно заради откритите тежки нарушения при нейното реализиране, тя е замразена по искане на Европейската комисия. Програмата продължава да бъде замразена и до днес.

1982602

В мандата на служебния кабинет "Герджиков” по настояване на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, Министерството на здравеопазването подготвя проект на решение за възстановяване собствеността на лечебното заведение над баните в "Горна баня” и "Овча купел”, но до приемането му не се стига. След палежа от миналата седмица, ръководството на болницата поиска МС да преразгледа Решение №30/2017 г. и да приеме ново, с което да се позволи с парите от продажбата на единия имот – този в "Горна баня”, банята в "Овча купел” да бъде възстановена и да се използва по нейното предназначение – за лечение и възстановяване на пациенти и за ползване на лечебните свойства на минералния извор от посетители. Искането на ръководството на болницата е повече от логично, защото досегашната практика на Столична община да използва европейско финансиране за изграждането на музеи, се оказва недотам сполучлива. Още повече, че Столична община по всичко изглежда се е отказала от амбициите си да прави наука в естествените минерални извори в "Горна баня” и "Овча купел”, но запазва апетита си да се разпорежда с апетитните имоти.

В началото на юли месец 2017 г., главният архитект на София внася доклад на заседание на Столичния общински съвет, с който предлага възстановяването на минералните бани в столицата. Сред предложените за възстановяване са минералните бани в "Овча купел” и "Горна баня”, което освен, че показва промяна в плановете на общината, представлява нарушение на правителственото решение от 13 януари 2017 г. Тогава правителството "Борисов 2” предоставя баните "Овча купел” и "Горна баня” на Столична община единствено и само, за да кандидатстват по европейски проекти по ОПНОИР, а ако тази дейност не се осъществи, общината е длъжна да върне имотите на собственика й - Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Амбициите на Столична община да се разпорежда с минералните бани, изглеждат повече от притеснителни, ако се съди по грижите, които кметове и общински съветници са демонстрирали по отношение на най-големия плаж в София – къпалнята "Мария Луиза” в Борисовата градина, която след като бе подарена на някогашната силова групировка "ВИС”, от няколко години не функционира.

Намеренията на общината да развива балнеология и СПА, изглежда съмнително и заради съдбата на най-голямата минерална баня в София – Централната. От 2014 г. част от красивата сграда на Централната баня е музей на столицата, който въпреки перфектното си местоположение, не се ползва със сериозен посетителски интерес. Поредният музей в центъра на София стана възможен, след като общината наля 6 млн. лв. от Оперативна програма "Регионално развитие”, а преди това и още много милиони по проект на "Красива България”. За да се стигне до предложението на главния архитект на София от юли тази година, с което част от Централната баня, трябвало да стане СПА-център.

Ако някой очаква, че Столична община има намерение да прави специално дружество, което да стопанисва минералните бани, ако и когато бъдат възстановени, то той ще остане разочарован. По-скоро ръководството на Столична община и общинските съветници имат намерението да се проявят като добри брокери на апетитни имоти. А при имотните сделки, както е добре известно, винаги има процент за брокера. Още повече, че прецедентът вече е налице.

Посред лятото, почти инкогнито, пенсионно-осигурителен фонд обяви, че е получил правото да построи хотел до минералната баня в "Банкя”, като възстанови и самата баня, която също е в окаяно състояние. Фондът е бил единственият кандидат в процедурата, обявена от общината. Срещу почти 10 млн. лв., колкото е била и първоначалната цена, пенсионно-осигурителната компания получава правото да ползва хотела в продължение на 35 години и минералната баня. Така, че до две-три години, столичани ще могат да се наслаждават на модерен СПА-комплекс и хотел в Банкя. Всъщност тези, които могат да си позволят посещението на петзведен комплекс.

Ако висшите етажи на властта – в Столична община, в Министерството на здравеопазването и в Министерския съвет, държат да отговорят на обществения интерес, а не на корпоративния, то най-логичното, което може да се направи, след като отбрани столичани ще имат луксозен СПА-туристически комплекс в Банкя, а защо не и в "Горна баня”, то поне банята в "Овча купел” да остане за пациентите и за онези софиянци, които срещу поносима такса, ще могат да се възползват от правото на достъп до природното богатство на държавата, чийто граждани са и те. 



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /22 епизод/
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Dancing Stars" - танцувално шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.7
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.7
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.