Земята още не е приживявала подобно затопляне

Учени създадоха температурни модели на последните 2000 години

по статията работи: iNews | 24.01.2020 | 17:15
Земята още не е приживявала подобно затопляне
pixabay

Учени доказаха, че глобалното затопляне се отличава от другите климатични промени, случили се на планетата ни през последните 2000 години. Предишните застудявания и затопляния са били не планетарни, а регионални, предизвикани от природни стихии. Докато в края на ХХ век (ХХI век не е проучван), температурата на 98% от територията на Земята се  е оказала най-високата за целия изследван период. Такова всеобщо затопляне е уникално за съвременната епоха, категорични са експертите.

Нещо повече, смятат те, скоростта, с която в наши дни се покачва температурата, надхвърля многократно всички нейни предишни колебания. Те са били предизвиквани основно от естествени причини, включително от мощни вулканични изригвания, а не от антропогенно изхвърляне във въздуха на парникови газове. Това са изводите, до които са стигнали изследователите в три поредни изследвания, публикувани в списание Nature и Nature Geoscience, информира Science News.

Като използвали всички достъпни източници и данни, учените от Берниския университет и от други световни научни центрове са анализирали промяната на температурата на Земята, като започнали от първата година на новата ера. Международните екипи от учени са изготвили над 15 000 различни климатични реконструктивни модела на минали глобални промени. След това проучили точните срокове на затопляне и застудяване на 4-те по-рано определени "климатични епохи”: топлият "римски период” примерно от 1 до 300 г., студеният период на Средновековието от 400-та до 800-та г., топлият период от 800-та до 1200-та г. и Малкия ледников период от 1300 г-та до 1850-а година.

Те открили, че отминалите климатични епохи не са били едновременни глобални събития, обхващащи цялата Земя. Например, по времето на Малкия ледников период централната и източната част на Тихия океан достигнали минимални температури още през 15 в., тогава когато Северозападът на Европа и югоизтокът на Северна Америка се изстудили до минимума две столетия по-късно – към 17 век.

Следващо изследване показало какви природни сили са били в състояние да предизвикат огромните регионални колебания на температурите, но все пак – защо се е случил Малкият ледников период?

Оказало се, че основни двигатели на подобни мащабни температурни колебания са били мощните вулканични изригвания. Те довели първоначално към застудяване и промяна на климата, а след това настъпил период на възстановяване, когато планетата отново се е затоплила. Това възстановяване съвпаднало с началото на промишлената революция, при която парниковите газове се превърнали в главен катализатор за съвременното глобално затопляне.

Авторите на изследванията констатират, че с резултатите си те не "откриват Америка”. Само че този път различни групи учени са провели независими проучвания и са стигнали до единно мнение: съвременното глобално затопляне изглежда необичайно, температурите се покачват в целия свят без изключение, при това много по-бързо, отколкото през изминалите две хилядолетия. Освен това този път изследователите създали уникални модели, с които може да се синтезира и възпроизвежда температурата на планетата през последните 2000 години.

Напомняме, че само преди дни  климатолози от австралийския университет в Мелбърн алармираха, че скоростта, с която се затопля сушата, може да повлияе върху климата много по-бързо от общото равнище на глобалното затопляне. Повишаването на температурата дори само с  2° може да означава екстремна жега в някои части на света, съобщава изданието Science Alert.

Учените създадоха модели по два сценария за развитието на събитията – бърз  и бавен. И в двата температурата се покачва с 1,5-2°С. В първия обаче може да се очаква истинска катастрофа, тъй като в много региони средните температури ще се покачат значително повече и ще засегнат над 600 милиона души.

При сценария с бавното затопляне, то ще засегне "едва” 20 милиона души.

Става дума за жителите на най-големите градове в света – Ню Йорк, Истанбул, Сеул, Токио и Багдад.

Климатолозите твърдят, че сушата се е нагряла твърде бързо и океаните не успяват да погълнат тази топлина. По-рано еколози предложиха да се понижи стремежът към високите икономически  показатели, които водят към разточително използване на ограничените природни ресурси на Земята.

Те поискаха и облагане с по-високи данъци на производителите на най-вредните за окръжаващата среда продукти, като едновременно трябва да се намерят приемливи алитеративни решения на проблема.

Така например, специалистите смятат, че въвеждането на четиридневна работна седмица има много предимства. По този начин, ще намалее изхвърлянето във въздуха на вредни емисии от транспорта, с който хората ходят на работа.

Друга мярка според климатолозите е да бъдат подпомогнати по-малките предприятия и фирми, които нанасят на околната среда по-малко вреда, отколкото концерните. Необходимо е и в училищата да се преподава естествознание с акцент върху екологичните модели на поведение.

Изследователите съветват и да се пригодят техническите постижения с промяна в начина на живот на хората. Тоест, да се предпочитат гаджети и механизми, които да не задълбочават екологичните проблеми.

Превод и редакция: iNews


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.