Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това стана по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, съобщиха от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин.
"При подаване на заявлението за регистрация на наименованието като ХТСХ , България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост", обясниха от ведомството на Румен Порожанов.
Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.
Страната ни оценява високо положените усилия от ЕК при разглеждането на досието на продукта, посочват от МЗХ.