Гриша Ганчев: Пеевски си има лостове човекът и си влияе

Препятствието пред ЦСКА е един самозабравил се и много кадърен млад бизнесмен, умело покрит зад политическа фасада и един много, много корумпиран президент на БФС, заяви собственикът на Литекс и "ЦСКА-София"

по статията работи: iNews.bg | 02.07.2016 | 19:53

Собственикът на футболния отбор "ЦСКА-София" Гриша Ганчев заяви пред Нова телевизия, че е изпълнил целта си отборът да се завърне начисто в елита на българския футбол и не се притеснява дали ще вземе лиценз и колко души ще го осъдят. "През миналия сезон ЦСКА играеше в "В" група заради натрупани дългове и отнет лиценз. След сложни юридически маневри отборът се завърна в елитната "А" група с ново име – "ЦСКА-София" и нов собственик. За да се случи това, по пътя имаше уникално много препятствия", каза Ганчев.

По думите му едно от препятствията е бил депутатът от ДПС Делян Пеевски, за когото се твърди, че спонсорира неофициално другия голям български отбор – "Левски"."Пеевски си има лостове човекът и си влияе.Това си е негово право. Той си влияе, ние си продължаваме по нашата си и така нататък", коментира собственикът на корпорацията "Литекс".

Той потвърди мнението си от април, че депутатът е искал да се стигне до заличаването на червените от футболната карта. "Един самозабравил се и много "кадърен" млад бизнесмен, умело покрит зад политическата фасада. Името му е г-н Делян Пеевски", каза тогава Ганчев, попитан кой или кои са поставили "железен прът в мощната машина с марка ЦСКА".

Бизнесменът от Ловеч включи в списъка "много, много корумпираният президент на БФС г-н Борислав Михайлов". "Казал съм, че е корумпиран. Ако иска, да ме съди", добави Ганчев.

Той допълни, че не е виждал Борислав Михайлов и не си е говорил с него от миналия август, "когато го заболя стомахът, а и нямам желание да си говорим, честно казано". "Той е големец. ФИФА, ФАФА, обикаля, оправя европейския, световния футбол. Аз какъв съм? Някакъв дребен спонсор", добави бизнесменът, срещу когото тече дело за укриване на данъци.

По повод намерението на бизнесмена Васил Божков да поеме футболния отбор ЦСКА, Ганчев каза, че не води битки с абсолютно никого.

"Аз не съм чувал г-н Божков да каже една дума по темата ЦСКА. Някакъв директор се извява там, Васо Пожарната, Дучето, Юли Москов и разни такива глашатаи. Те казват – Божков това ще направи. ЦСКА е отворен проект. Всеки може да заповяда, да заповяда и г-н Божков. Толкова много работа има в ЦСКА, че си нямате представа. Трябва да се прави стадионът, трябва да се прави базата, трябват пари за добри играчи, трябва да се прави общежитие за детско-юношеската школа. Това предстои да се върши в ЦСКА", изреди бизнесменът.

По думите му премиерът Бойко Борисов е взел най-правилното решение за ЦСКА и всеки един нормален политик е щял да направи това нещо.

Ганчев посочи още, че приложеният от него вариант за завръщането на червените в Първа лига чрез преструктурирането на "Литекс" е бил единственият приемлив. Според него "ЦСКА е социален феномен и не може да се лута по долните дивизии и да става за посмешище".

"Това не е приемливо. Няма друг път освен този. Или "А" окръжна група, или "А" група. Ако някои са толкова честолюбиви, да дадат вариант как да стане. Аз съм отворен, няма никакъв проблем. И ако аз преча за този вариант, за тяхното честолюбие, съм готов да си тръгна на секундата", твърди Ганчев.

Според него няма казус със стадиона, титлите и историята на червените. "ЦСКА си има стадион и си играе там. А титлите са в музея при бате Сашо Манов. Няма начин да излязат от там. Търговските марки ще си ги придобием. Знам, че в момента са блокирани. Друг е въпросът кой е позволил това да се случи. Рано или късно ще ги откупим. Ще се опитаме по всякакъв начин да си придобием активите, за да има мир и спокойствие", увери той.

"Аз не знам кой стар ЦСКА искат. Този през 1999 г. ЦСКА на Илия Павлов, който беше погребан и беше създаден ЦСКА на Васил Божов. За него ли милеят? За ония от 1985 г., който държавата го погреба и направи "Средец"? За ония от 1992 г., който погреба "Средец" и пак стана ЦСКА. ЦСКА е в сърцето, той не е търговско дружество", каза Гриша Ганчев в отговор на въпрос, че феновете не припознават новото дружество.

"Старото дружество може единствено да се лута във "В" група. Двегодишна забрана за картотекиране, не искам и да броя колко още дела чакат във ФИФА. Докога трябва да продължава тази агония? Ние трябваше да създадем паралелно дружество, за да можем да плащаме заплатите на играчите. Ако клубът почне начисто от окръжните групи, пак ще е с ново дружество. Къде ще са му титлите и историята на това дружество?", попита той.

По думите му никой не е спрял да брои титлите на червените след 1999 г., когато е регистрирано ново дружество.

"Аз не знам в търговското дружество от 1999 г. да има актив титли. Няма как да бъдат продадени титли при положение, че ги няма като актив. Титлите са били във времето на ЦСКА. А каква е юридическата форма на ЦСКА и кой умник го измисли спортните клубове да станат търговски дружества, не е от моята компетенция да коментирам. В цял свят спортните клубове са по Закона за лицата и семействата", каза Ганчев.

Той допълни, че е доказал в Ловеч своята философия за развитието на един спортен клуб. "Изградени бази, изграден стадион и всичко, от което се нуждае един голям професионален клуб."

Ганчев коментира и заканата на "Левски" да напусне елитната група, ако ЦСКА се върне. "Ако Левски напусне първенството, това вече не е добре, защото няма да има срещу кого да играе ЦСКА. Вечното дерби ще липсва", каза Ганчев.

Според него шефовете на "Левски" са обявили това намерение, защото е трябвало нещо да кажат.

"Аз си мисля, че те просто са се изказали без много-много да вникнат в нещата. Трябва нещо да кажат, не може всеки ден да пишат нещо за ЦСКА, пък за тях – нищо. Дали съм очаквал подобен ход? Не ме интересува, аз имам респект към всички клубове. Мен ме интересува отборът на ЦСКА да си е окей, всичко друго е на заден план. "Левски" и ЦСКА са емблемите на българския спорт като цяло", каза Ганчев.

Той допълни, че като бивш спортист си е мечтал от малък да отиде в единия от двата отбора, и по-точно в единия. "Сега всички млади футболисти тук искат да отидат в един от двата отбора. Българите, не чужденците, чужденците са печалбари – те идват да работят за пари. Като спреш да му плащаш, както беше с Лима и Соуса, взимат самолета и си заминават", каза Ганчев.

Новият собственик на червените коментира и новите договори с играчите на тима, чиито заплати са намалени значително. "Разочаровани… Това си е техен проблем. Ние имаме бюджет, те може и да искат да взимат по 100 хиляди евро на месец. Ще им обясня къде е пътят за "Байерн" Мюнхен, за "Реал" Мадрид – да заминават! При нас даваме толкова, колкото можем да плащаме за нашите стандарти. Това е право на избор", категоричен бе бизнесменът.

По думите му Бьорн Йонсен не си е тръгнал заради пари, а са го излъгали, че ще ходи някъде по Испания. "Ще го видим, той има клауза за откупуване 1.8 милиона евро. Ако някой ги плати, ще ги пуснем. Има 2-3 момчета, които не са приели предложенията. Ок, няма проблеми. Какво да ги правим? Пазарна икономика е", каза Ганчев.

"Ще има два отбора с името ЦСКА през новия сезон. Единият ще играе в "А" група, а дубълът му в "Б" група", обяви ловешкият бизнесмен. И обясни, че младите играчи и юношеските национали ще бъдат в дубъла, където треньор ще им бъде Стамен Белчев. "Те трябва да трупат опит, ние все пак от тях ще се захранваме", поясни той.

"ЦСКА-3? Този въпрос трябва да го отнесете към съдията по делото за несъстоятелност. Той ще трябва да се произнася на кого ще приеме оздравителния план, на кого – няма. Това е дълъг процес. Не виждам кога ще остане време да се прави отбор, да се подготвя тренировъчен процес", допълни Ганчев.

"Ловеч ще има отбор, той сега се структурира и ще започне участие от "В" група. Там има доста добри юноши, които ще си играят във "В" група. Живко Желев ще го взема за треньор. Това си е моят роден град и не мога да ги оставя без футбол", увери още шефът на Литекс.

"Просто градът намаля, хората – малко. Не можем да вземем качествени играчи, те казват, че им е тясно. Играчите се задушават при такава обстановка. Инвестициите си стоят, те са си на общината. Аз ще продължавам да си ги издържам, понеже издръжката за стадиона е много пари. Аз ще продължавам да си ги издържам стадиона, базите, какъв е проблемът? Ще намерим начин да го правим, и аз имам директори в разни фирми", каза Ганчев.

Гриша Ганчев коментира и националния отбор по футбол. "На какво сме били Португалия - на контролна среща ли? На контролна среща вземи мен, теб и още някои и ще бием всеки. Има разлика, нали се видя на официалните мачове в Япония какво стана? В мачове, където се играе за купа. А не дошъл ми Кристиано малко да поизпоти фланелката, да го видят фенките и да си замине пак", каза Ганчев.

Той заяви, че националния отбор и селекционера не го интересуват. "Какво да направя? Има си хора, които се занимават с тоя отбор – има президенти, вицепрезиденти. Аз в качеството на какъв да се изказвам? Отборът играе толкова, колкото може", каза Ганчев.

Бизнесменът съобщи, че делото срещу него и сина му Данаил за укриване на данъци си върви и приближава края му. "Съдията ще отсъди - ако съм виновен, заминавам. Тази история е изтъркана вече, дъвче се от 2012 г. Дали съм неудобен на някого? Сигурно, нормално е да съм неудобен на много хора. Не ме интересуват високите етажи в държавната власт. Политиката не ме интересува, аз си живея в моя си свят. Не ме интересува дали съм харесвам там", отсече той.

"Животът е такъв, че трябва да се борим с него. Ние се намираме в една такава среда – между лъвове. Всеки иска да разкъса другия. Манталитетът тук е различен. Хващат се две медии и яко бой по главата, докато ти дойде акълът. Аз съм над нещата. Нормално е, толкова години… Трябва да ви е ясно, че като бизнесмени живеем триста пъти по-лошо от нормалните хора. Трябва да се взимат популярни и непопулярни решения, а като дойде 25-то число - да се плащат заплати на хиляди хора, а дотогава трябва да си ги изкарал", заключи Ганчев.

 

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.