Орешарски: Повече няма да допусна грешката да съм зависим

Бившият син активист, станал премиер при БСП и ДПС и свързан с #Кой, се кандидатира за независим президент

по статията работи: iNews.bg | 27.09.2016 | 12:14
Орешарски: Повече няма да допусна грешката да съм зависим
БТВ

Бившият представител на еликта от някогашната СДС, станал после премиер в коалиционното правителство на БСП и ДПС и свързан с аферата "Кой" - Пламен Орешарски, изненадващо за всички вчера подаде документи в ЦИК за кандидат-президент от името на независима гражданска коалиция. Настоящият преподавател по икономика в УНСС поднесе закъсняло признание, че е бил политически зависим от "лидерите на управляващото мнозинство и парламента", докато оглавявал кабинета на БСП и ДПС. Той заяви, че повече никога нямало да допусне такава грешка – да бъде зависим. След което обаче покани управляващата партия ГЕРБ да го подкрепи, тъй като "още нямала свой кандидат за президент"

"От три години ми задават въпроса #Кой. Докато бях премиер, бях зависим от парламентарното мнозинство. Политическите лидери бяха в основата на "Кой" тогава. Точно това е един от мотивите ми сега да се кандидатирам като независим, за да избегна тази грешка. Вече веднъж направих грешка, човек трябва да се учи от грешките", заяви Орешарски по бТВ.

Той обяви, че ще разчита на всички български граждани и "не възнамерява да купува гласове".

Орешарски подчерта, че цял живот е работил в изпълнителната власт. "Там човек е в някаква структура, макар че съм бил на най-високите етажи - и министър, и премиер. Имаме парламентарни мнозинства и много фактори, с които трябва да се съобразяваме. Винаги съм се отнасял с респект към президентската институция. Въпреки че на пръв поглед тя няма никакви правомощия и като че ли изглежда формална, но всъщност има огромна роля в нашето общество. Може да има огромна роля, стига човек да бъде действително независим и да може да обединява, а не да разделя", каза Орешарски, като очевидно отправи намеки в противоположното към сегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

"Можем да направим много евтина кампания, ще се отчета за всичко. Кампаниите могат да бъдат много евтини. Помолих всички симпатизанти, които имат бизнес, зависим от властите, да не се афишират", допълни той. Орешарски обясни, че "повечето от подкрепящите го са млади хора от корпоративния сектор, които имат успешен бизнес на средни и малко над средни позиции". "Предупредих ги, за да ги предпазя, защото страхът, който успях да елиминирам по време на краткия ми мандат заедно с министрите ми, се върна", призна експремиерът.

Той увери, че никой не стои зад неговата кандидатура и всички партии са възможни партньори. "Едно е когато те те издигнат, друго е, когато си независим кандидат. Тогава твоята задача е да приемаш подкрепата на всички", обясни Орешарски. И допълни: "Колкото по-голяма партия го подкрепи, толкова по-добре. Бих се радвал и ГЕРБ да ме подкрепят, те все още нямат кандидат".

Орешарски определи като взаимоотричащи се и неверни коментарите, че "сега играе за премиера Бойко Борисов, за бившия червен лидер сергей Станишев или пък за ДПС". А когато преди няколко месеца е казал, че няма да се кандидатиряа за държавен глава, тогава "е визирал по-скоро сондажите, които правят политическите партии".

"Няма да допусна да ме издигне политическа партия”, категоричен беше Орешарски. И уточни, че последните две седмици е обсъждал със симпатизанти и приятели варианта "независим” и е решил, че това е предизвикателство.

"Президентската институция по Конституция е направена за независими кандидати. Досега винаги се явяват партийни кандидати и когато станат президенти, трябва да се еманципират от партията си. Досега изключения няма”, коментира експремиерът, преминал през всички партии на прехода с изключение на ГЕРБ.

"Аз давам възможност на българските граждани да гласуват за независим кандидат и няма да ми се налага да попадам в партийни зависимости. Ще търся обединение и винаги съм правил това, дори когато бях министър-председател в една много сложна обстановка на разделение на обществото", увери Орешарски.

Той е избрал бившият транспортен министър от правителството си - Даниел Папазов, за кандидат за вицепрезидент, тъй като е "единственият независим в пълния смисъл на думата".

Относно кризата с бежанците кандидатът за президент изрази мнение, че границата с Турция трябва да бъде затворена. "Има си ГКПП-та, там хората се регистрират, прави се преглед кои имат право и кои не. Не е нормално да се минава през граничната бразда. Когато бях премиер, аз започнах въвеждането на този ред, с който днес се хвалим, че имаме контрол по границата", изтъкна той.

На въпроса "ако стане президент, първо Москва или Брюксел ще посети", Орешарски отговори: "Ние сме евроатлантическа страна. След Брюксел и Вашингтон, Москва и Анкара са много важни столици. Юнкер е първият политик, с който би се срещнал, ако стана държавен глава".

Трите неща, които би променил като президент в следващите години, пък са: "важната функция на президентската институция в опазването и съхранението на държавността, вътрешните и външни предизвикателства". "Визия за развитие на страната, тонът на политическия дебат, който президентът може да зададе и да бъде доста различен от досегашния, и не на последно място – добри външни контакти”, уточни кандидатът.

Орешарски обяви, че "няма съществени изменения в имотното му състояние от времето, когато е бил премиер досега – има три апартамента, една кола, съпругата му има кола и малко банкови сметки".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.