С кой бизнес си говори Плевнелиев

За втори път в рамките десетина дни президентът избра да се срещне само с КРИБ

по статията работи: Георги Велев | 21.01.2014 | 09:33

След големия скандал около китайската визита, президентът Росен Плевнелиев стартира тази седмица с нов лобистки акт в полза на бизнес кръговете, с които е свързан. Днес (21 януари) той трябва да представи пред българския бизнес визията си "Как България да тръгне в правилната посока".

Три-четвърти от фирмите обаче няма да се срещнат с президента. 75% от компаниите, създаващи брутния вътрешен продукт на България, няма да разберат идеята на държавния глава. След като тези компании не бяха поканения от президента при визитата му в Китай, сега те отново са игнорирани, за сметка на "приятелската" Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Тя не е специализирана в организирането на международни събития, не разполага с кой знае какъв капацитет и експертиза. Със сигурност има причина да не е член на Международната организация на работодателите (IOE), както и на Международната организация на труда (ILO), от която отдавна са част неглижираните от държавния глава организации на бизнеса – Българска стопанска камара, Българска търговско промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал в България. Въпреки това, по мнението на президента, единствено КРИБ е достойна да представлява бизнеса ни пред света и пред самия него.

Това неизбежно връща към абсолютно непрозрачния начин, по който бе сформирана бизнес делегацията, която придружи президента в Китай. Тогава отново бяха изолирани водещите работодателски организации – БСК, БТПП и АИКБ и беше поканена само КРИБ. Което стана повод за основателни обвинения към Плевнелиев в скандална употреба на президентската институция и авторитета на българската държава в чужбина от частни икономически интереси.

В резултата договорености за 60 млн. евро с най-голямата икономика в света бяха дадени на фирми, членуващи или близки до КРИБ. Така се стигна и до парадоксалната ситуация софтуерни компании да продават розово масло, кисело мляко и българско вино в Китай.

Колкото и абсурдно да е това, то е факт благодарение на "успешната" разходка на Плевнелиев до Пекин. Оказа се, че българските доставчици на тези продукти са пререгистрирани само преди месеци дружества и са с общ адрес в един апартамент в София. Типична практика за така известните "кухи фирми".

Никой от споменатите браншове не е чувал или виждал тези компании, а и те дори не са сертифицирани да продават розово масло, мляко или вино. Но пък бяха успешно представени като български фирми от името на КРИБ. Всъщност самата визита започва да прилича на анекдота – "не бяха компютри, ами компоти", но все още има време да се види дали краят му ще е различен.

А доколко е добре набързо скроени фирми да подписват договори от името на цели браншове стана ясно веднага след визитата. Експерти обясниха, че за да продаваш розово масло трябва да си сертифициран производител, а това отнема поне две години. В посещението дори не бе включено дружеството "Българска роза-Карлово", което е най-големият доставчик на продукти от розово масло за китайския пазар. Никъде при визитата не чухме държавната фирма "LB Булгарикум" да е сключила договор за доставка на мляко, въпреки че само тя има право да изнася този популярен продукт.

Плащаме 90% от данъците в държавата, очакваме равен достъп, заявиха от пренебрегнатите бизнес организации. Те очакват равна подкрепа от държавната администрация и еднаква грижа, а не тя да разделя бизнеса по неясни критерии.

След разходката на Плевнелиев до Пекин администрацията ще попълва в следващите няколко месеца документи и отчет за успешното изпълнение на "Мисия Китай". Реално обаче ползите са само за няколко компании около КРИБ, а три четвърти от българския бизнес продължава да се чуди кого е представлявал държавния глава при тази визита.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


36 Рижавата Златка 24.01.2014 | 13:44
Чудно ми е как става така че Прокопиев уж бил фалирал бизнесмен, не можел да си обслужва кредитите, а в същото време кара скъпа кола, носи маркови дрехи и живее в луксозна къща, а да не говорим за останалите му имоти.
35 sara carter 24.01.2014 | 13:43
И двамата - Прокопиев и Плевнелиев - са престъпници. Много е тъжно и дори опасн че човек като Плевнелиев заема поста президент.
34 северозападнала мома 21.01.2014 | 14:30
Зависим президент, който на всичкото отгоре няма собствено мнение. Интелектуалния капацитет да тоя човек не отговаря на длъжността, която заема и тотално обезсмисля съществуването на поверената му институция.
33 Katerina Dieva 21.01.2014 | 13:34
Нали за това го избраха понеже е перфектната мариотенка - лесна за манипулиране и супер послушна, това бе видно до този момент. Абсолютно зависимост от ГЕРБ и разни бизнес кръгове.
32 emanoil momchev 21.01.2014 | 12:59
Най лошото за една държава е да си има зависим президент, който лобира единствено за бизнес интересите на приближени кръгове и фигури, за жалост при нас нещата са такива.
31 ваня иванова 21.01.2014 | 12:48
Плевнелиев знае само задкулисни игри да върти. И това, че хората вече разбраха какви ги върши не го кара да се спре. Голяма наглост.
30 Никол Георгиева 21.01.2014 | 12:44
Права си, но до кога всеки ще стой и ще гледа, до кога прокуратурата ще спи и няма да се предприемат никакви действия, ще им позволяваме да ни крадат и да работят само за тях? Крайно време е да се събуди прокуратурата и Цацаров.
29 нелепо съвпадение 21.01.2014 | 12:38
Плевнелиев страшно много почна да ме дразни с поредните си изказвания за олигарсите в страната, чиите интереси той не е спирал да обслужва, това си живо лицемерие .
28 Krist Novoselic 21.01.2014 | 12:15
"За втори път в рамките десетина дни президентът избра да се срещне само с КРИБ" - Това вече почна да бие на очи и президентът трябва да каже защо се това се случва .
27 tiha paranoq 21.01.2014 | 12:00
Не знам вече какво да кажем за президента, толкова много пъти се издъни, че вече съм спрял да му броя гафовете . Ако има някакъв останал морал, по - добре да си подаде оставката .
26 ivan georgiev 21.01.2014 | 11:51
Плевнелиев разделя не само протестиращите, но и работодателските организации, всичко е супер избирателно според интереса. Защо не наричаше интелигентни протестиращи, които свалиха кабинета на ГЕРБ и тогава хората се вдигнаха заради високите цени на тока, които се дължаха на прословутите ВЕИ-та, които са обсебени от олигарси като Прокопиев и Бориславова. Сега пак лобира за техните бизнес интереси и си ходят на бизнес срещи в чужбина за наша сметка. После как този човек може да се нарече обединител и надпартиен! Президентът на олигарсите!
25 северозападнала мома 21.01.2014 | 11:40
Много добре казано, единия подпираше руснаци, а този лобира яко за американците и Сорос, всички знаем изпълнители на чии поръчки са кръга Капитал.
24 reni angelova 21.01.2014 | 11:37
Президента е кукла на конци и това се вижда много ясно. Сляп да си ще го видиш.
23 Lana Rey 21.01.2014 | 11:34
Плевнелиев е точно толкова зависим от корпоративната престъпност в България, колкото Първанов беше зависим от червената корупция. Трябва да сте наясно, че няма разлика между крадец с руски или американски паспорт, а в България те много често си помагат. Така, че не очаквайте от него нещо по-различно от чист лобизъм за своите хора.
22 Katerina Dieva 21.01.2014 | 11:32
Да не забравяме, че призидентът все пак е бивш член на КРИБ, продължава да си ги подпира непрекъснато. Дори се прокрадна идеята, че ще прави шефа на работодателската организация шеф на служебния кабинет, но хорското недоволство го срина. Естествено това не му пречи да го слага като част от различни обществени съвети към президентството, това какво е - жив лобизъм! Защо не търси представители и на другите организации, които осигурят работа на повече хора?! А сега от делегацията от Китай с какво се върна - един договор и то с някаква фирма за гюлова масло, която буди страшно съмнение.
21 Andrei Stoichev 21.01.2014 | 11:32
Диалог с приятелите, защо му е да говори с останалия бизнес, туко виж нормалните хора се окаже,че имат шанс да спечелят от нещо.. я за по-сигурно с неговите крадци,че работата да е опечена.
20 г-жа Тенджеркова 21.01.2014 | 11:27
Още по времето на ГЕРБ КРИБ бяха яко лансирани в разни бизнес делегации, от които неразделна част бе Огнян Донев, който само да припомня бе разследван за пране на пари и укриване на ДДС, това ли е лицето на българския бизнес.
19 human factor 21.01.2014 | 11:26
Плевнелиев е слаб актьор а се е захванал с професия в която трябва да имаш и актьорски заложни. На него май хич не му се отдава
18 Фани Василева 21.01.2014 | 11:25
Сега пък излезе информация, че президента ще участва в някакъв бизнес форум, организиран от Капитал и КРИБ, каква изненада!!! На това ли му вика диалог?!
17 крива вежда 21.01.2014 | 11:16
Това, че президентът се среща само с КРИБ , вече почна да бие сериозно на очи . Уж щяха да го разследват за офшорките му, ама май работата се потули..?!?
16 dancho danchev 21.01.2014 | 11:06
Колко е нагъл, това са неговият кръг приближени!
15 Koko Taysana 21.01.2014 | 10:59
Смятай,тези компании никой не иска да чуе за тях,а наш Плевню тръгнал с тях да се събира... не го е срам вече и си прави далаверите супер показно!
14 Krum Tonev 21.01.2014 | 10:53
До кога ще го търпим този измислен президент?!
13 Момиче То 21.01.2014 | 10:41
"75% от компаниите, създаващи брутния вътрешен продукт на България, няма да разберат идеята на държавния глава. След като тези компании не бяха поканения от президента при визитата му в Китай, сега те отново са игнорирани, за сметка на "приятелската" Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).' - А бе важното е неговите кръгове и приятели д абъдат поканени! Няма нищо по-важно от това да си лансира проамериканските приятечлата, хората с белите якички, бизнеспартньорите си. Другия бизнес кучета го яли!
12 empty world 21.01.2014 | 10:37
Повече от ясно е, че президентът Росен Плевнелиев, откакто стана такъв, не е спирал да обслужва интересите на кръгове от олигарси . Той вече няма как да скрие връзките си с Иво Прокопиев и неговите скандални кръгове . Що за президент е този , който лично се бе заел с инициетивата собствениците на ВЕИ-та да не плащат данъци..? Издънките на президентът нямат край, на всичкото отгоре, заради тези интересни на кръгове от хора, той постоянно се бърка в работата на правителството за щяло и нещяло, което също не намирам за логично . За мен цялото му управление до тук е един провал !
11 reni angelova 21.01.2014 | 10:30
Президентът ни от край време е на страната на олигарсите. Така, че и тази среща с КРИБ е повече от ясна, че това са негови хора.
10 Krum Palov 21.01.2014 | 10:28
Докато имаме такъв измислен нагъл президент,който обслужва другарите си, ясно,че няма да се включва никъде истинския бизнес, там се въртят далавери
9 dancho danchev 21.01.2014 | 10:19
Плевнелиев, Донев и Прокопиев са за прокуратурата, мошеници от класа..
8 human factor 21.01.2014 | 10:15
"софтуерни компании да продават розово масло, кисело мляко и българско вино в Китай." - хаха толкова е абсурдно, че няма как човек да не се усъмни в цялата тази работа. Всичко което прави Плевнелиев са далавери, далавери и само далавери. И това е все на гърба на данъкоплатците.
7 Marti Aleksieva 21.01.2014 | 10:12
Естествено, че полза на Росен и на фирми близки до КРИБ, отново иде реч за обслужване на интереси и на определени личности. Доста интересно е, че не е поканил на среща дори и фирмата, която изнася най-много розово масло. Поредният скандал около личността на Плевнелиев, а в доклада за свършеното съм убедена, че няма да има нищо или ако има, то ще бъде само в полза на фирмите, които са близки до КРИБ. Дори не искам да знам какво е направил там, кой знае как се е изложил.
6 Lady Blossom 21.01.2014 | 10:07
Недопустимо е вече това!! Има още бизнес организации у нас, до кога Президента ще лансира само една!? Оставка Росене!! Всички те видяхме, колко безхарактерен си!
5 Valar Morghulis 21.01.2014 | 10:00
Как няма да се срещне с КРИБ, та нали там са все негови хора. Или май по-точно е да се каже че той е техен човек.
4 desislawa pawlewa 21.01.2014 | 09:56
Това са си неговите хора, от неговия кръг
3 Petar Petrov 21.01.2014 | 09:45
Докато президентът работи съвместно с олигарсите Прокопиев и Донев не ни чака нищо добро, те източват парите на данъкоплатците и ги трупат в офшорни сметки, трябва незабавно да бъдат разследвани от Прокуратурата за злоупотребите си.
2 Ruslana Hristova 21.01.2014 | 09:44
Разбира се,че истинските бизнесмени няма да бъдат поканени, тук хората обсъждат задкулисните далавери,които правят, Плевнелиев е едно леке!
1 Jana Kirova 21.01.2014 | 09:43
Плевнелиев, Прокопиев и Донев трябва да бъдат дадени на съд.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.