Внесоха в съда обвинителен акт срещу Москов

Петър Москов е обвинен за това, че в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения

по статията работи: iNews.bg | 12.03.2018 | 16:35
Внесоха в съда обвинителен акт срещу Москов

Софийска градска прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф". Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
 
Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция - 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим -0.5 мл." и 100 хил. дози ваксина за "Хепатит Б" – "Еувакс Б", които не са разрешени за употреба на територията на България. Поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната, обясняват от прокуратурата.


От действията на Москов са настъпили вредни последици за МЗ от имуществен характер в размер на 325 233,87 лв., и неимуществени вреди, изразяващи се в създаване на недоверие в авторитета на МЗ за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на деца.
 
Това определя деянието като особено "тежък случай".
 

Деянието на Петър Москов съставлява престъпление по чл. 282, ал. 3, вр.ал.2, вр. ал.1от НК, и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.
 
Второто обвинение срещу Москов е за това, че на 27 ноември 2015 г., в качеството си на министър на здравеопазването, в съучастие, като помагач, умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка с "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ". От това са произтекли значителни вреди за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788,31 лв. с ДДС, 2097, 96 лв. застраховки и 12 221,22 лв. транспортни разходи.


 
Престъплението е квалифицирано по чл.220, ал.1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г., отбелязват от прокуратурата.


Третото обвинение на Петър Москов е за това, че в периода 20 юни 2016 г. – 1 юли 2016 г., като министър на здравеопазването и принципал на "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, не е упражнил достатъчно контрол върху работа на лица, на които е възложено управлението на обществено имущество, и от това са произтекли значителни щети в размер на 110 003, 46 лв.
 
В резултат на престъпното бездействие на Москов е допуснато в база на "Бул Био" в кв. Суходол, гр. София, да бъде произведена и съхранявана ваксина "Тетадиф", без Изпълнителната агенция по лекарствата да е била уведомена и без да е дала разрешение за нейното производство конкретно в тази база на "Бул Био" ЕООД.

Така са осъществени значителни разходи за производството на ваксината, без да са спазени нормативните изисквания, се казва в съобщението.
 
Така описаното деяние съставлява престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 2 от НК и ако бъде признат за виновен, Петър Москов може да получи наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г., съобщават от прокуратурата.
 
На съд е предаден и бившият заместник-министър Адам Персенски по обвинение, че на 9 юли 2015 г., като длъжностно лице, в съучастие като помагач на Москов, умишлено е улеснил министъра да наруши и да не изпълни служебните си задължения при получаване на дарението от 100 хил. дози "Еувакс Б", като от действията му са настъпили имуществени вреди в размер на 325 233, 87 лв. ДДС и е нарушен авторитетът на Министерство на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол по изпълнение на лекарствената политика на държавата - престъпление по чл. чл. 282, ал. 3, вр. ал. 2, вр.ал.1, вр.чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

За това деяние се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г. , се казва в съобщението.
 

Престъпните действия на Адам Персенски се изразявали в осъществяване на среща в резиденцията на Р Турция през месец март 2015 г. и среща с представители на турското посолство в Република България. На тези срещи е било предварително договорено изготвянето на двустранно споразумение между българското и турското Министерство на здравеопазването за размяна на ваксини. Адам Персенски е участвал в работна група за изготвяне на същото Споразумение. На 19 юли 2015 г. Адам Персенски е изготвил доклад пред министъра на здравеопазването за организиране на приемане на дарението от Република Турция, включително издаване на разрешителни за ползване, проверка на наличности и съответствие на продуктите с националните регламенти, както и организиране на вноса на ваксините на територията на България, се казва в съобщението.
 
Второто обвинение на Адам Персенски е за това, че в качеството си на длъжностно лице е подбудил и подпомогнал на Любомир Димитров (управител на "Бул Био" ЕООД) да сключат неизгодна сделка с Министерство на здравеопазването, от която е настъпила значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС.
 
Деянието съставлява престъпление по чл. 220, ал.1, вр. чл. 201 ал.3 и ал. 4, вр. ал.1 от НК, и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.
 
Управителят на "Бул Био" АД Любомир Димитров е предаден на съд по две обвинения за безстопанственост по смисъла на чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК във връзка с производство на ваксина "Тетадиф", без нужните разрешения в периода 20 юни 2016 – 1 юли 2016 г. , се казва в съобщението.
 
Второто престъпление е осъществено в периода 9 ноември 2015 – 27 ноември 2015 г., когато Л.Д. е допуснал разпиляване на имуществото на "Бул Био" ЕООД в общ размер на 44 685, 55 лв.- престъпление по чл. по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 от НК.
 
Щетата е формирана от направените производствени разходи във връзка с производство на ваксина "Тетадиф" , предназначена за Турция, без да е наличен изричен договор и разрешение от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщават от прокуратурата.
 
За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 г.
 
Третото обвинение на Любомир Димитров е за това, че на 27 ноември 2015 г., като длъжностно лице, съзнателно е сключил неизгодна сделка – дарение на ваксини "БЦЖ" (250 000 ампули по 20 дози) в полза на Министерството на здравеопазването. От това е произлязла значителна вреда за "Бул Био" ЕООД в размер на 427 788, 31 лв. с ДДС –престъпление по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 20, ал.2 , вр. ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 1 до 6 г.

На съд е предаден и завеждащ отдел в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, за осъществени от него престъпления по чл. 219, ал. 4, вр. с ал. 1 НК, и по чл. престъпление по чл.219, ал.3, вр.ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1, вр.чл.26, ал.1 от НК /безстопанственост/, се отбелязва в съобщението.
 
Деянията са осъществени във връзка с незаконно производството на ваксината "Тетадиф" и безплатния й износ за Турция.
 
На съд е предадена и завеждащата отдел "Качествен контрол" в "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД. Тя е обвинена за четири отделни документи престъпления, свързани с изготвянето на официални документи с невярно съдържание – сертификати за износ на ваксина и сертификати за хранителни среди, и ползването на неистински официални документи, съобщават от държавното обвинение.
 
В една част от тях е отразявано, че партидите с ваксина "БЦЖ" отговарят на съответните спецификации в разрешението за употреба и на разпоредбите за освобождаване на биологични продукти.
 
В други е посочено, че определена хранителна среда, използвана при ин витро процедури, е отговаряла на изискванията за качество.
 
Тези документи са се използвали пред клинични микробиологични лаборатории в страната.
 
Престъпните деяния са осъществени в периода 8 януари 2014 – 25.11.2015 г. и са съставомерни по чл. 311 от НК, според който се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 5 г.
 
Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение "подписка".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Приключенията на един Арлекин тв...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • Сега "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.