„Шекерджийство” представят в Исперих

Идеята е учениците да видят лакомствата на техните баби и дядовци и как се правели захарните бонбони, известни като „шекерчета”

по статията работи: Кремена Бедерева | 02.05.2011 | 13:46

В Етнографската къща в Исперих днес ще бъде представена автентична технология за изработка на шекерчета.

Пред радио "Фокус”-Шумен главният уредник Цветалин Цветанов посочи, че в анимацията, която ще представи занаят "шекерджийство”, който се явява отрасъл към сладкарството, ще участват ученици от Исперих, изучаващи селски туризъм.

Идеята е учениците да видят лакомствата на техните баби и дядовци и как се правели захарните бонбони, известни като "шекерчета”, захарните пръчки и петлета в миналото, каква е била технологията на производство, когато е нямало специализирани машини.

Цветалин Цветанов, в качеството си на експерт етнограф, ще направи научно експозе по темата и нагледна демонстрация на това производство.

Той проучва този позабравен занаят вече няколко години, като част от информаторите му са от село Ведраре, Ботевградско, от района на Тетевенския Балкан, а други от Североизточна България, основно преселници.

Основните продукти са вода, захар и оцет, като в по-ново време се използват и оцветители. В миналото, за да получат разноцветни шекерчета, майсторите са използвали различни отвари, в които поставяли захарта, за да се оцвети.

При омесването на тестото се използва мраморна плоча, която в миналото да намаслявали с шарлан - орехово олио, а днес със слънчогледово. "Тестото” се работи, докато е горещо, а тънкостта и майсторлъкът са в установяването на готовността на сместа да бъде замесена, каза етнографът. Проявата ще се състои днес след 13,30 часа в Етнографската къща.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Ива Хинова 02.05.2011 | 14:44
На това му се казва наистина сладко „изкуство“. Вече с носталгия си спомням как едно време пред училище една възрастна баба продаваше такива лакомства и захаросани ябълки на клечка. Хубаво беше „тогава“, защото дори и да нямаше такова разнообразие, тези неща бяха по-скоро празнична храна, отколкото преситено ежедневие.
1 d.krumova _ 02.05.2011 | 14:38
Вкусен начин да се върнем във Възрожденска България! Шекерджиите обикновено държат рецептите си в дълбока тайна, но така ги обричат на пълна забрава. Днес захарните фигурки се ползват в обредите, предимно на задушници, когато се разнасят пити хляб, на които се забождат захарни петлета.

ТВ програма

Кино

  • Сега Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • Сега Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.9
  • Сега Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.