В Етнографската къща в Исперих днес ще бъде представена автентична технология за изработка на шекерчета.
Пред радио "Фокус”-Шумен главният уредник Цветалин Цветанов посочи, че в анимацията, която ще представи занаят "шекерджийство”, който се явява отрасъл към сладкарството, ще участват ученици от Исперих, изучаващи селски туризъм.
Идеята е учениците да видят лакомствата на техните баби и дядовци и как се правели захарните бонбони, известни като "шекерчета”, захарните пръчки и петлета в миналото, каква е била технологията на производство, когато е нямало специализирани машини.
Цветалин Цветанов, в качеството си на експерт етнограф, ще направи научно експозе по темата и нагледна демонстрация на това производство.
Той проучва този позабравен занаят вече няколко години, като част от информаторите му са от село Ведраре, Ботевградско, от района на Тетевенския Балкан, а други от Североизточна България, основно преселници.
Основните продукти са вода, захар и оцет, като в по-ново време се използват и оцветители. В миналото, за да получат разноцветни шекерчета, майсторите са използвали различни отвари, в които поставяли захарта, за да се оцвети.
При омесването на тестото се използва мраморна плоча, която в миналото да намаслявали с шарлан - орехово олио, а днес със слънчогледово. "Тестото” се работи, докато е горещо, а тънкостта и майсторлъкът са в установяването на готовността на сместа да бъде замесена, каза етнографът. Проявата ще се състои днес след 13,30 часа в Етнографската къща.