Нали няма да проспите Нощта на музеите?

Богата и интересна програма са подготвили близо 30 галерии и музеи в София за 19 май

по статията работи: Олга Андреева | 17.05.2012 | 14:24
Нали няма да проспите Нощта на музеите?
Френски културен институт

Само осем години след старта на Нощта на музеите във Франция, инициативата "плъзна" из цяла Европа и успя да зарази и България. 

Този 19 май София ще се превърне в туптящото сърце на културата, за да въвлече в пулсиращия ритъм жителите и гостите на столицата.

Приповдигнатото настроение и нетърпеливото очакване за нещо хубаво беше осезаемо и днес при представянето на пълната програма на Нощта на музеите, на която директори и представители на музеи и галерии повдигнаха завесата около изложбите, творческите работилници и музикалните изяви, които са подготвили, за да зарадват почитателите на изкуството и културата.

Близо 30 музеи и галерии в София ще будуват до ранни зори на 20 май, а в Европа броят на участващите в инициативата музеи е над 3000. У нас Нощта се провежда под патронажа на Френския културен институт, Министерството на културата и Столичната община.

За да ви заразим с въодушевлението на предстоящата културна нощ, в случай че още не ви е прихванало, ще се опитаме да ви посочим най-интересните акценти в програмата, за да не изгубите следобеда и вечерта след работната събота в безцелно блуждаене. 

Впрочем удобни карти с информация за всички събития започват да се разпространяват от днес из столицата, а музеите ще закачат информационни винили. Набележете си предварително къде ви се ще задължително да минете:

Националната галерия за чуждестранно изкуство предлага една от най-богатите програми на 19 май, в която непременно присъства елементът на чуждата култура. Ще можете да видите как се изработват книжни оригами и миниатюри (19:30-21:30), рисунки на ръце (19:30-20:30), демонстрации на китайската игра "го" (20:00-21:00) и аржентинско танго (23:30). Ще бъде открита и изложба на българска поезия с японски знаци, както и кът с ранни творби на Кристо (Христо Явашев), дарени на галерията.

Националният исторически музей също се е подготвил подобаващо за празника. Освен постоянната експозиция и откритата вчера изложба "Антрактида – българската ледена приказка", в музея ще могат да се видят Пленарна зала, реставрационните ателиета, както и реконструкции на средновековните български столици.

В Националния военно-исторически музей за поредна година ще има демонстрации по средновековна фехтовка, както и демонстрации на реставрационни техники, а след 22 часа посетителите ще могат да видят огнения спекаткъл "Divinitas”.

Софийска градска художествена галерия привлича с уникалната изложба на миниатюрни столове, която е част от инициативите на Sofia Design Week, и с изложбата с творби на художника Иван Ненов.

Ако още не сте имали време да видите открития миналия септември Музей на социалистическото изкуство, Нощта на музеите ви дава тази възможност. Разгледайте тоталитарното изкуство от средата на 40-те до средата на 50-те години на 20 век. 

В Националния археологически музей от 19 часа ще ви изненада ревю на дамско облекло от Древния Рим, както и изложба с дърворезби "Словото на изкуството – изкуството на словото".

Министерство на външните работи ще отвори залата с черния мрамор, въпреки мерките за сигурност, за да покаже изложба с творби на Хубен Черкелов.

Националният природонаучен музей и Френският институт извън постоянните си експозиции ще представят и виртуална визита на известни европейски музеи. 

Министерството на културата пък ще отбележи Нощта на музеите с изложба в памет на пловдивския художник Георги Божилов – Слона в галерия "Средец”.

Испанският културен център "Сервантес" участва за втори път в инициативата и тази година показва изложбата "Пощенска география", която представя пощенски картички на семействата Гарсия Лорка и Де лос Риос. Ако и вие изпратите свои картички, ще можете да ги видите като част от колаж, който ще бъде показан в центъра на 23 юни за Деня на испанския език.

Криптата на катедралата "Св. Александър Невски" обещава да отвори врати, за да покаже обновената си постоянна експозиция от икони, което ще бъде чудесно, защото рядко някой успява да открие криптата отворена за посещение, макар по график работното й време да е от 10 до 16 часа.

Националният политехнически музей пък ще можете да видите в съвсем обновен вид. Той ще отвори врати след ремонт утре, а на 19 май обещава да покаже обновената си експозиция и традиционното химическо шоу "Огън и жупел".

В рамките на Хартиения арт фест ще можете да видите интересни и неочаквани решения от хартия. Повечето ще бъдат в пространството пред Vivacom Art Hall, където след 18 часа ще бъде построена Хартиена улица с интересни работилници, ще се случи пърформансът "Райска градина" - смесица от театър, художествено изкуство и игра на светлини и сенки. Алея на хартиените чудеса ще бъде открита в Софийска градска художествена галерия, а пред Националната художествена академия ще има външна експозиция на хартиени костюми. Не се учудвайте и ако срещнете из София да сноват хора, облечени в хартиени костюми. 

Ако сте решили да се опитате да минете през всички музеи и галерии, участващи в Нощта на музеите, имайте предвид, че можете да спечелите награда от Vivacom, в случай, че сте събрали стикерите-звездички. Можете да се възползвате и от колите на Renault, които през целия ден ще превозват хора от Vivacom Art Hall до Националния исторически музей. 

В Нощта на музеите участват още Националният етнографски музей, Национален музей "Земята и хората", Национална художествена галерия, Софийски Арсенал, Галерия "Веска Емануилова", Арт галерия Париж-Москва, Галерия "Мисията" и други.

Пълната програма можете да видите тук


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


11 Панайот Траянов 17.05.2012 | 15:18
НОВИЯТ ПЕРФЕКТЕН ИНТЕРНЕТ ПОРТАЛ Е ВЕЧЕ ФАКТ. Предлага 50% от своите доходи. Трябва ви покана : Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108 Покани приятелите си преди те да са го направили! WAZZUB е нова социална мрежа в търсачките като Google и Facebook, но с много повече съдържание: Това ще са 7 кутии.Поща, Търсачка, Новини, Социална мрежа, Видеопортал, Игри, Базар, Любими линкове. Всичко това ще бъде в една начална страница. 21 май 2012 ще бъде деня на официалното представяне. Покани да се регистрират безплатно много хора, защото с един прост и-мейл, изпратен на всички ваши приятели, може да ви гарантира $ 1 на човек регистрирал се чрез Вас и $ 1 на човек регистрирал се чрез Вашите приятели . За 5 поколения е възможен един месечен доход за хиляди долари до живот! 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е първият проект в световен мащаб, който дели печалбата си! Изглежда невероятно, но всичко е вярно! WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 3,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: www.perfectinter.net като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Денят за плащане остава 15 юни 2012 на всички, които са се регистрирали и имат повече от 3 поканени човека. $Factor ще се трупа до 21май. След 22май ще започнете да събирате "Deal points". Тези "точки за сделка" ще бъдат разменяни срещу стоки, услуги, отстъпки и др. от базара на WAZZUB. "Точките за сделка" ще се трупат всеки месец въз основа на това колко хора сте поканили. Така че, може да натрупате точки за няколко месеца и да ги размените за нещо, което желаете. Членовете регистрирани преди 22май освен доларфактор ще трупат и "dealpoints". Тези които се регистрират след това ще имат само "dealpoints', но също ще ги трупат всеки месец, като заплата. След 22май, когато приключи трупането на $Factora в личния профил на всеки ще има информация за неговия фактор и за начините, по които иска да му бъде плащано.Там ще се попълнят данните за Pаypal, Allertpay, банкова сметка - кой каквото има. Линк за регистрация: http://signup.wazzub.info/?lrRef=82856108
10 Бони бон 17.05.2012 | 14:55
Ще се постарая да отида
9 Бони бон 17.05.2012 | 14:54
Айде да започнем да ходим повече, пък то лесно ще се направи после
8 Бони бон 17.05.2012 | 14:53
Амиии и ще си помислим:) ЛЕКО СМЕ НА РАБОТА :)
7 malka Galka 17.05.2012 | 14:48
Във всеки град я има, където има музеи де :)
6 тони паркър 17.05.2012 | 14:48
няма да лъжа: ЩЕ Я ПРОСПЯ :)
5 Anelia Hristova 17.05.2012 | 14:37
Трябва да си прави по-често,мисля че си заслужава вниманието!!!
4 София Павлова 17.05.2012 | 14:35
ще я чакам да дойде в пловдив!
3 Pretty Women 17.05.2012 | 14:34
Страхотнаа е тази инициатива, прекарването е върхът!
2 Zahari Totev 17.05.2012 | 14:32
Задължително съм там,но не гарантирам че ще е до сутринта.
1 zlobna kobra 17.05.2012 | 14:27
аз съм там ... няма как да пропусна

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.