От любов към детската книга

В Столична библиотека се пази най-богатият архив на детската литература в България

по статията работи: iNews.bg | 01.06.2012 | 11:26  19 Виж всички снимки

Ако се опитате да откриете информация за Дома на детската книга в интернет, ще ударите на камък. Информация няма дори и за това, че през миналата година той е бил закрит. Някакси това събитие е останало встрани от медийното и общественото внимание.

За щастие обаче точно в този момент библиотекарите от Столичната библиотека са били достатъчно внимателни и са успели да съхранят изключителното богатство на Дома на детската книга.

Началото на Дома е поставено през 1952 година, когато с постановление на ЦК на БКП. Домът на литературата и изкуството за деца и юноши обаче отваря врати едва след 7 години – на 1 септември 1959 година след усилена дейност по събиране на издания от цялата страна – от библиотеки, включително и училищни, и читалища. Първи директор на Дома е Асен Босев – известен писател именно в областта на литературата за деца.

Първоначално Домът на литературата функционира като научно-методически център по проблемите на естетическото възпитание и извънкласната дейност, а през 1965 година се обединява с Кабинета за художествено възпитание в Министерството на народната просвета. Така дейностите му се обогатяват и в Дома започват да функционират 4-ри отдела: за литература, за изкуство (музика, театър и кино, танцово и изобразително изкуство. Третият отдел е библиотеката, в която се съхранява най-богатият в България архив на българската детска книга с повече от 14 000 тома, както и най-богата колекция от периодични издания за деца. Отделно в Дома на литературата и изкуството за деца и юноши функционира и отдел, който поддържа издателска дейност.

Такава е историята му до 1995 година, когато преживява първото си закриване – дейностите му се свеждат до Дом на детската книга, към който функционира и къщата-музей на Ангел Каралийчев. До миналата година – когато Домът на детската книга окончателно е закрит.

И всъщност в Столична библиотека разбират за това случайно. Но точно навреме, за да могат да приютят архива, разказа ни Боряна Афенлиева. В момента, когато става ясно, че Домът повече няма да съществува, ръководството на Столичната библиотека започва сложната и нелека процедура да поиска всички детски книги и периодиката да бъде прехвърлена при нея. За радост със Заповед на министъра на образованието, младежта и науката от 28.07.2011 година Столична библиотека получава безвъзмездно цялото огромно богатство – около 65 000 бройки.

С усмивка на уста Боряна Афенлиева, ръководител на направление "Библиотечни колекции" в Столична библиотека, разказа за самото преместване на архива – за около 2 седмици служителите от Столична библиотека (които са само жени и само с помощта на двама мъже, осъдени на пробация, които са им предоставени по програма на Столичната община), успяват да преместят хилядите книги, вестници и списания. И да ги подредят по стелажи в библиотеката на пл. "Славейков".

Показаха ни ги – една част от архива се намира дори и по коридорите, на подвижни рафтове и стелажи, но съхранен. Въпреки че това ще натежи на бюджета на библиотеката, тъй като изиска ресурс, специалисти, пространство, техника и въпреки че до този момент финансиране за тази допълнителна дейност не е отпуснато, самата Афенлиева казва, че е изключително щастлива, че са успели: "Въпросът беше къде ще отидат и каква съдба ще имат. Ние знаехме каква ценна колекция има в Дома, затова и предприехме мерки да я вземем тук. Вярваме в силите си и в желанието да се справим."

Какво щеше да стане обаче с архива на Дома на детската книга – това не се знае. Имало е идея той да бъде прехвърлен към Двореца на децата, но там не разполагат със специалисти, които да обработят ценните издания.

"Може би други също биха имали желание да го приютят – но ние ги изпреварихме. Как можем да изпуснем такова нещо...", казва и колежката й Таня Неделчева.

Какво предстои – като цяло месеци, а може би и години усилена работа по припознаване, разкриване в каталози и подреждане. Архивът трябва да се опише – брой по брой, издание по издание. При книгите от библиотеката това ще стане по-лесно и по-бързо. Екземплярите ще допълнят наличностите в Столичната библиотека – става въпрос за книгите за деца и юноши от последния половин век. За по-старите издания е предвидено да бъдат ползвани от читателите на място.

Но в Столична библиотека са започнали от най-ценното и най-старото. Всъщност - единственото по рода си в България – огромната сбирка на периодиката за деца и юноши, излизала до 1944 година.

Това е едно огромно богатство, което до този момент не е било и достъпно дори за специалистите и изследователите, обяснява Боряна Афенлиева, като на първо време в Столична библиотека описват и подреждат архива от над 130-140 заглавия. Предстои и дигитализация му, за да може действително старите издания да бъдат съхранени за бъдещето.

Трябва да се проследи хронологията, като много от изданията са излизали с прекъсвания или закъснения, други са променяли името си или мястото си на издаване.

"Много по възрожденски са работили и в началото на 20-ти век, подобно на Петко Речев Славейков, който е издавал в помощ на учителската си дейност. Щом издателят се е местил от един град в друг, заедно с него се е местило и изданието, разказва Афенлиева. И интересно обаче и много различно от днешно време е това, че издания се списват не само в големите градове, но и в по-малки – не само в София, Пловдив, но и в Русе, Свищов, Силистра, Ямбол – няма никакво значение колко е голям градът, това явно не е било пречка.

Изданията са изключително много – най-известните заглавия: "Светлина", "Светулка", "Прозорче", "Звездица", "Росица". Все заглавия точно като за деца, на страниците обаче може да откриете повече от известни имена – Елин Пелин, Асен Босев, Александър Паскалев, Ангел Каралийчев, Вера Бояджиева, Георги Райчев, Калина Малина, Леда Милева, Атанас Душков, Николай Фол, Ран Босилек. Като илюстратори се изявяват също най-известните имена на изобразителното изкуство - Лазаркевич, Димитров-Майстора, Мърквичка. В детските списания започва творческия си път и Васил Захариев, смятан за основоположник на българската графика. Таня Неделчева ни показва и едни от първите комикси в България – на Стоян Венев с текстове от Лъчезар Станчев и Асен Босев. Изданието е на "Прозорче"от 1943- 1944 година.

Самите издания са изключително разнообразни, стремят са да дават достъпна информация от различни сфери на живота и знанието, да запознават малките си читатели и с фолклор и с авторово творчество, с разнообразни знания, български и преводни материали.

Има и стремеж децата да бъдат провокирани и предизвикани – освен с гатанки, и с въпроси. И както можете да познаете - имало е също награди и поощрения, както в днешно време. Не малко място отделят и всички издания за творчеството на самите деца, като им дават поле за изява за техни стихотворения, гатанки, разказчета и рисунки.

В цялата периодика личи едно специално отношение към детската литература. "Имам чувството, че за тези велики български творци е било чест да бъдат привлечени за сътрудници за такова списание – за деца, споделя с нас Таня Неделчева и ни показва пожълтели вече страници, които въпреки времето са запазили точно отношението – към децата, което личи във всеки ред и във всяка илюстрация.

В тези стари издания личи стремежът да се привлече детето към книгата, да се задържи тя в неговите ръце и най-вече – в неговото сърце.

И в едно от списанията попаднахме на 10 заповеди за книгата и 10 съвета за това как трябва да се чете. Можете да ги прочетете в галерията, а ние ще цитираме само една от тях:

№9 Книгата трябва да е чиста и здрава, защото ще я четат мнозина след тебе, а навярно и ти пак ще я четеш.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


18 maria stamatova 01.06.2012 | 21:24
Дано успеят да съхранят доста. Въприки новите технологии, въпреки,че мислим следващите поколеления за нечетящи, книжката ще си остане поне още 50 години нещо много ценно. Успех на тези много симпатични пазители на книжнината.
17 скапан сървър 01.06.2012 | 15:25
Е това е - интересна статия, която те кара да се усмихнеш.
16 Елемаг Електриков 01.06.2012 | 15:18
снимките са страшни
15 Елемаг Електриков 01.06.2012 | 15:18
искам да ги видя
14 Мариола Танева 01.06.2012 | 13:43
Много добър репортаж!
13 Wild Rose 01.06.2012 | 12:04
Пожелавам им успех в начинанието да опазят книгите!
12 Georgi Hristov 01.06.2012 | 12:01
това е огромно богатство!
11 hristian penev 01.06.2012 | 11:55
примерът е много важен наистина
10 Анита Кралева 01.06.2012 | 11:46
самата истина е това!
9 чичо съби 01.06.2012 | 11:44
Много интересни снимки! Ай Нюз - благодаря за споделянето :)))
8 Анита Кралева 01.06.2012 | 11:44
внушителна колекция имат
7 чичо съби 01.06.2012 | 11:41
Няма да е лошо да го дигитализират тоя архив.
6 чичо съби 01.06.2012 | 11:39
Аз съм щастлив, че изобщо са запазени такива неща :)
5 nina spahieva 01.06.2012 | 11:37
Аз подарявам все книги за празници, но ако детето не те вижда сам да четеш, трудно ще го приучиш на любов към книгите.
4 Svetlin Rusev 01.06.2012 | 11:34
Книгите са за четене и трябва да учим децата от малки да четат повече,защото с интренет никак не ги влече да четат,а е много хубаво и полезно за тях.
3 Виолета Донева 01.06.2012 | 11:29
Ще е интересно да се види този архив :)Много обичам приказки,например!
2 Жулиета Асенова 01.06.2012 | 11:28
И аз, сякаш за най-интересни и най-смислени.
1 Даная Михайлова 01.06.2012 | 11:27
Много обичам да чета детски книги

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 "Петолиние на паметта
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.