Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата

Георги Господинов, Соня Йончева, Деян Енев, проф. Крум Дамянов са сред отличените с ордени

по статията работи: iNews.bg | 26.05.2016 | 14:05
Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на културата

"Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е онзи най-светъл и истински български празник, който никога не остарява и не губи своя блясък. Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2, на която удостои с висши държавни отличия дейци на културата и изкуството, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Плевнелиев благодари на всички, посветили се на културата, образованието и науката, които отстояват каузата да възпитат и отгледат бъдещите поколения в стремеж към просветеност, човешко развитие и духовност.

"Благодаря от все сърце и от името на целия български народ за усилията Ви да поддържате живо пламъчето на творчеството и създанието. Вашият талант и неуморен труд са гарант за по-светлите дни на нацията ни. Защото само просветените и извисените духом могат да водят народа си, който да върви уверено напред и да посрещне предизвикателствата на бъдещето", обърна се президентът към участниците в церемонията.

С орден "Стара планина" първа степен беше удостоен скулпторът проф. Крум Дамянов, дългогодишен преподавател към катедра "Скулптура" към Национална художествена академия. Името на акад. Дамянов е свързано с редица от забележителните мемориални ансамбли в България – "Бранителите на Стара Загора", "Създателите на българската държава" – Шумен, "Асеневци" – Велико Търново, "Часовниковата кула" – Хасково и други. Негови творби са притежание на галерии и колекции в Австрия, Белгия, Германия, Норвегия, САЩ, Франция, Холандия, Южна Корея. Участвал е в множество изложби в България и в чужбина.

С ордени "Св. св. Кирил и Методий" първа степен бяха удостоени оперната певица Соня Йончева, художникът проф. Милко Божков, скулпторът проф. Божидар Козарев, художникът проф. Станислав Памукчиев, режисьорът и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

Иглика Трифонова е утвърден кино режисьор и сценарист. Започва кариерата си на режисьор на документални филми, сред които са "Разкази за убийства" и "Възможни разстояния", удостоени с международни награди. Дебютира в игралното кино като режисьор и сценарист с нашумелия филм "Писмо до Америка”, събрал множество международни награди. През 2011 г. на кинофестивала в Кан Иглика Трифонова печели наградата за най-добър сценарий в Централна и Източна Европа, който през 2016 г. реализира със заглавието "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син".

Георги Господинов е един от най-четените и превеждани български автори по света. Неговият "Естествен роман” връща интереса на българския читател към родната литература. Преиздаван е 11 пъти до днес и се превръща в най-превежданата българска книга след 1989 г., публикувана на 23 езика. Вторият му роман "Физика на тъгата” става Български роман на годината (2013) и получава изключително признание в Европа и САЩ като обръща погледите на читателите по света към нашата литература.

Деян Енев е едно от големите имена на съвременната българска литература. Работил е като учител и журналист в редица печатни издания. Зад гърба си има над 2000 журналистически публикации и 19 издадени сборника с разкази. Сборникът "Господи, помилуй" получава годишната награда "Хеликон" за 2004 г. Сборници с негови разкази са превеждани и издаван във Великобритания и Австрия. Деян Енев е лауреат на голямата награда "Златен ланец" за разказ на вестник "Труд" за 2006 г. Английският превод на избраните му разкази две поредни години бе включен в дългата листа на най-престижния конкурс в света за сборник с разкази на английски език "Франк О’Конър".

Проф. Станислав Памукчиев е утвърден български художник. Професор е в катедра "Рисуване" на Националната художествена академия. Член на Управителния съвет и секретар на секция "Живопис" на Съюза на българските художници. Има над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина. Удостоен е с множество награди.

Проф. Божидар Козарев е именит български скулптор. От 1981 е преподавател в Национална художествена академия по скулптура, специалност "Резба". Специализира в Париж. Има голям брой реализирани монументални творби. От 1975 г. участва във всички общи изложби на Съюза на българските художници. Носител е на множество награди, сред които: Награда на Съюза на българските художници за скулптура на историческа тема – 1982 г.; Награда на Съюза на българските художници на името на Иван Лазаров за монументална скулптура - 1988 г. и др.

Милко Божков е утвърден живописец и график. Има над 100 самостоятелни изложби в Австрия, България, Германия, Люксембург, Полша, Русия, Франция, Холандия, Чехия и Швеция. Негови произведения са в колекциите на Конгресната библиотека във Вашингтон, Музея на изкуствата - Портланд, Националната библиотека на Франция, Галерията на префектура Канагава, Япония, Музея за съвременно изкуство – Шчечин, Колекция за съвременно изкуство "Петер Лудвиг" – Аахен, Колекция "Юго Вутен", Чешката национална галерия, Музея на малкия формат – Бонсекур, Белгия и др. М. Божков е носител на множество награди, сред тях национална награда за живопис "Захари Зограф" и национална награда за живопис "Владимир Димитров – Майстора".

Соня Йончева е едно от най-известните български имена на световната оперна сцена. Завършва "Класическо пеене" в консерваторията в Женева, като получава специалната награда на гр. Женева. Печели редица конкурси, сред които изключително престижния "Опералия" в Милано, организиран от Пласидо Доминго. Пее на сцените на "Ла Скала" в Милано, "Театро Реал" в Мадрид, Националната опера в Прага, Операта в Лил, Франция, Бруклинската музикална академия в Ню Йорк. Световната музикална преса я определя като един от най-големите сопрани в днешно време.

"Това е звезден миг и възможността да получиш подобно признание, в компанията на такива творци, е още една награда", заяви от името на удостоените с висши държавни отличия писателят Деян Енев. Той посвети полученото отличие на "своето семейство и на децата си, които останаха в България". "Посвещавам тази награда и на българите в чужбина и искам да им кажа, че България ги очаква, защото тази хубава страна не бива да се превърне в пустиня", каза още писателят. Творецът подчерта, че посвещава наградата си и на покойния писател Георги Божинов и на неговия исторически роман за Априлското въстание - "Калуна-каля".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • Сега "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.