Най-големите звезди, качвали се на сцената на Spirit of Burgas

С всяко изминало издание на фестивала, организаторите успяват да надскочат постигнатото

по статията работи: Мариета Цветкова | 28.07.2015 | 12:45  16 Виж всички снимки
Най-големите звезди, качвали се на сцената на Spirit of Burgas

Spirit of Burgas е най-мащабното музикално събитие в България, започнало през лятото на 2008 година, със съдействието на Община Бургас. Интересното за събитието е, че е било планувано да стартира през лятото на 2009, но с медийната подкрепа на MTV, общината успява да го реализира година по-рано.

Единственият по рода си летен фестивал в България се радва на голям интерес от страна на българската публика, и не само заради звездите от световна величина, и разнообразните музикални стилове, които гостуват в периода от неговото създаване до момента. Може би точно това предизвиква и интереса на световните медии, които го отразяват всяка година. 

Spirit of Burgas получава първите признания още в годината на създаването си, а именно номинацията в категория най-добър европейски фестивал на UK Festival Awards, през следващата година освен номинацията за най-добър отвъдморски фестивал, събитието се радва на позиция в топ 20 на най-добрите фестивални дестинации на списание Times.

Благодарение на този фестивал българските меломани могат да се насладят на световни величия от всеки един музикален стил. Затова ще ви върнем назад през годините, за да стигнем и до тазгодишното издание, на което на голямата сцена ще излезе една от най-големите звезди на поп музиката – Роби Уилямс.

В началото на Spirit of Burgas през не толкова далечната 2008 можем да видим имена, като The Sisters of Mercy, Kosheen, Cradle of Filth.

The Sisters of Mercy е английска гот рок група, създадена през 1977 година в Лийдс, западен Йоркшир. След като стават известни на британската ъндърграунд сцена, The Sisters of Mercy правят пробив през средата на 80-те и популярността им продължава да нараства до началото на 90-те, когато спират да работят със своята звукозаписна компания Time Warner. Групата издава три албума, последният от които излиза през 1990. Всеки албум е записан в различен състав.Вокалът и фронтмен Андрю Елдрич е единствения член на групата който е присъствал във всички формации.

    

Kosheen е британска трип-хоп, дръм енд бейс, рок група от Бристъл, Англия. Триото се състои от Марки Събстънс (роден Марк Морисън , 1974 г.), Дарън Декоудър (роден Дарън Бийл, 1974 г.) и Шиан Евънс (1973 г.). Името на групата е комбинация от японските думи за стар "ko" и ново "shin".

  

Cradle of Filth е британска метъл група. Музикалният стил на групата се развива от блек метъл до изчистен готик метъл, симфоничен блек метъл и други екстремни стилове. Заражда се през 1991 г. в Съфолк, Англия. Групата е основана от Дани Филт (вокал), Джон (бас), Дарън Гардън (барабани), Робин (китара) и братята Пол Раян (китара) и Бенджамин Раян (клавиши). През 1992 г. групата издава първото си демо, но се появяват разноглася със звукозаписното студио, не подписват договор и Джон напуска групата и неговото място е заето от поета Пол Алъндър.

В края на същата година групата записва третото си демо, което е и "най-силното" за това време. Междувременно групата претърпява аще една промяна на състава – барабанистът Дарън е сменен от Николас Баркър, легендарен с уникалната си скорост и техника. Чак през 1994 година успяват да издадат дебютния си албум, непосредствено след големия успех, до който довежда той се появяват и нови разногласия, които довеждат до напускането на братята Пол и Раян, които са сменени от Стюърт и Деймиън.

 

През 2009 година Faith No More, Fun Lovin' Criminals стъпват на родна сцена.

Faith No More е рок група, основана в Сан Франциско през 1980 и разформирана през 1998.Трудно е да се определи какъв вид музика свирят точно, но корените ѝ лежат в хеви метъла. Имат звучене на зародения много по-късно в края на 90-те години ню метъл. Определяни са за алтърнатив метъл група.

Звездата им на голямата сцена изгрява под името Faith No Man. Едни от най-известните им сингли са "Epic" и "Falling to Pieces" от албума "The Real Thing" (1989), както и кавър-версията на Commodores "Easy". Групата се събира отново през февруари 2009.

 

Fun Lovin' Criminals (често наричани само по инициалите на името си, FLC) е американска алтернативен рок група от Ню Йорк. Музикалният им стил е еклетричен, включващ стилове като хип хоп, рок, фънк, блус и джаз. Песните им често се занимават с живота в града, в частност Ню Йорк доста често, но и като цяло градския живот.

Разработват проблеми като организирана престъпност, приемане на дрога за развлечение, насилие, глад и политика. Често са сравнително екзистенциални, но, в същото време, сатирични и хумористични. Най-големият им хит е "Scooby Snacks", който включва откъси от филми на Куентин Тарантино.Групата набира популярност по цял свят, особено в северозападна Европа, с издаването на първите им два албума в началото на деветдесетте.

 

През 2010 меломаните се наслаждават на изпълненията на The Prodigy и Gorillaz.

The Prodigy или само Prodigy — е английска група създадена през 1990 година от Лиъм Хаулет. Заедно с артисти като The Chemical Brothers и Fatboy Slim се считат за основоположници на жанра биг биийт, който достига пик на комерсиална популярност в края на 90-те години на 20 век.

Настоящият състав на групата включва Лиам Хаулет (композитор и клавирни), Кийт Флинт (танцьор и вокал), Лео Крабтрии (ударни) и Максим (МС и вокал). В стилово отношение бандата съчетава рейв, хардкор техно, индъстриал и брекбийт в ранните си години, докато достигне до биг бийт, рок и пънк елемнти в по-късния си период. Макар и да произлизат от ъндърграунд рейв теченията в началото на 90-те, в хода на съществуването си групата придобива световна слава, разпознаваемост и признание. 

 

Gorillaz са английска виртуална група, създадена през 1998 от Деймън Албарн и Джейми Хюлет. Бандата се състои от четири анимирани музиканта - 2D (водещ вокал и клавишни), Мърдок Никълс (бас), Нудъл (китара,клавишни и бек вокал) и Ръсел Хобс (барабани и перкусии). Героите са напълно измислени и няма "истински" музиканти в проекта. Стилът им е смесица от рок, алтернатив, бритпоп, трипхоп, хип хоп, електроника, инди, дъб, реге и поп. Дебютният албум излиза през 2001 г. и продава над 7 милиона копия, което им дава място в книгата на "Гинес", за най-успешна виртуална банда.

 

През 2011 ставаме свидетели на Deftones, Gotan Project и Moby.

Deftones e американска алтърнатив метъл група, създадена през 1988 г. в Сакраменто, Калифорния. Членовете на групата са Чино Морено (вокали и ритъм китара), Ейб Кънингам (барабани), Серхио Вега (бас), Франк Делгадо (клавир) и Стефън Карпентър (китара). Първоначално басист на групата бил Чи Ченг, но след като през 2008 г. става участник в тежка катастрофа и изпада в кома, бива заменен,Ченг умира по-късно през 2013 г. Дефтоунс са признати от критиката, като най-новаторската и уникална група през последните години. Текстовете на Морено са описани от Time Magazine, като "агресивно-интелигентни". 

 

Gotan Project е музикална група, сформирана в Париж, Франция.

Съставена е от Филип Коен Солал (французин), Едуардо Макароф (аржентинец) и Кристоф Мюлер (швейцарец). Името на групата идва от аржентинския жаргон Лунфардо, в който на повечето думи се обръщали сричките, оттам дошла и идеята да обърнат сричките на танго и така се родило името на групата - Gotan Project. Групата е сформирана през 1999 г. Първият им сингъл е Vuelvo Al Sur/El Capitalismo Foraneo, последван от албума La Revancha del Tango през 2001 г. Стилът им е "чисто танго" смесено от техно-ритми и бийтове. 

 

Ричард Мелвил Хол, известен под артистичния си псевдоним Моби, е американски музикант, композитор, певец и ди джей. Повече от 20 милиона копия от албумите на DJ-я са продадени по целия свят. Завоюва си слава като автор на електронна музика, като представител на веганския начин на живот, и като защитник на правата на животните. Онлайн медията Олмюзик го нарежда като "един от най-важните денс музикални личности от началото на 90-те, който съдейства за популяризирането на музиката сред масите във Великобритания и Америка. Моби има съавторство, продуциране и ремиксиране на песни за Michael Jackson, David Bowie, Daft Punk, Mylène Farmer, Brian Eno, Pet Shop Boys, Britney Spears, New Order, Public Enemy, Guns N' Roses, Metallica, Soundgarden и други.

 

През 2012 година с грандиозното си шоу Korn, Armin Van Buuren, Fedde Le Grand, зарадваха българските почитатели.

Korn е американска ню метъл група, Основана е в Бейкърсфийлд, Калифорния. Формирана е от трима бивши членове на група L.A.P.D. Съставът и остава почти непроменен към днешна дата, единственият нов член е Рей Лузиер, който идва на мястото на Дейвид Силверия през 2007 г.

Дебютният им албум е "Korn", излиза през октомври 1994 г. Музиката на Корн е началото на новата вълна в метъл музиката – неометъл или ню метъл през 90-те и началото на 21 век. Те извършват музикална революция и въвеждат свиренето на 7-струнни китари, което не е било използвано от никоя друга група дотогава.

Уникалното звучене на гласа на Дейвис, песните характерни със злоба, мрачни, налудничави и нямащи смисъл от пръв поглед текстове вдъхновени отчасти от насилието, което е било упражнявано върху него в детството му. Музиката, която Корн свирят, е смесица от ритъм елементи от студен гангстерски хип-хоп, шотландска гайда. Новият стил, който изпълняват, отвежда Корн на върха и те получават прякора — "Учителите-Корн". Имат много съвместни изпълнения с рапърите Nas, Ice Cube, Vanilla Ice, също така със Sepultura, Limp Bizkit и Slipknot.

 

Армин Ван Бюрен е роден на 25 декември 1976 в град Лейден, Холандия. Той се увлича по електронната музиката още в ранна детска възраст, за което основен принос има баща му. Но освен любовта си към музиката Армин скоро проявява интерес и към технологиите и компютрите. На 14 той си купува първия sampler, взима синтезатора на баща си и започва да прави музика.

През юношеството си Армин обичал да слуша музиката на Жан Мишел Жар и Бен Лайбранд. Така един ден изпратил един демо запис на Лайбранд, който много го харесал и през следващата година научил Ван Бюрен, как да продуцира и миксира музика. Страстта на Армин да миксира се засилва и той започва работа, като DJ в местен клуб на име Нексус. През 1995 завършва училище и се записва да учи право. Междувременно премества своето DJ оборудване, от стаята си в истинско студио, където прави някои от първите си хитове, като "Touch Me" и "Communication".

Ван Бюрен обича да казва "Don't be a prisoner of your own style." (Не бъди затворник на своя собствен стил.), той не обича да му се слага етикет и описва своята музика, като еуфорична, ободряваща, мелодична и енергична.

  

Fedde le Grand е холандски DJ, придобил популярност с парчето от 2006 г. "Put Your Hands Up 4 Detroit". Към момента Le Grand е популярен изпълнител на фестивали за електронна музика, като UMF и TomorrowLand, също участва и на по-нестандартни фестивали, например Sensation and Coachella. Той е популярен и с миксовете си на песни на известни изпълнители, като Coldplay, Michael Jackson, Shakira, Rihanna, Mariah Carey, Timeflies, and Martin Solveig. Също така е съсобственик звукозаписно студио, заедно с Funkerman and Raf Jansen.

F.L.G. Има ключова роля в успешните кариери на талантите - Nicky Romero, Deniz Koyu и Danny. 

 

През 2013 Editors, Zaz и Chase & Status и Wu-Tang Clan

Editors са английска рок банда, формирана през 2002 г., в Стафорд. Групата сменя няколко имена, но накрая остава сегашното. Групата е сформирана в университета Стафорд, където членовете учили музикални технологии, но бързо разбрали че професията в областта на технологиите не е за тях. Editors са издали два платинени студио албума и 4 с продажба над милион, но това не е изненада след като още с първия си албум са номинирани за награда Меркюри.

 

Изабел Жефроа, по-известна като Zaz, е френска певица, чиито песни обхващат различни жанрове като джаз, соул и шансон. Добива популярност с песента "Je veux" от дебютния си албум "Zaz", издаден на 10 май 2010 година, но кариерата и започва още през 2001 г. с групата "Fifty Fingers". Тя пее и в град Ангулем, като част от джазов квартет. Zaz става част от шестнадесетчленната група Izar-Adatz ("Изгряваща звезда") и обикаля с тях на двугодишно турне Юг-Пиренеи и Баска автономна област, също така работи в студио като хористка в Тулуза и участва в различни проекти с много изпълнители.

 

Chase & Status са английско дуо, изпълняващо електронна музика в стиловете дръм енд бейс, брейкбийт, дъбстеп, хаус и рейв. Дуото се състои от Саул Милтън (Chase) и Уил Кенард (Status), които го сформират в университета в Манчестър. Но по време на живите изпълнения към тях се присъединяват и MC Rage и Andy Gangadeen. До момента са издали три студийни албума и имат съвместни проекти с Plan B, Cee Lo Green, Rihanna, Example and Tinie Tempah.

  

Wu-Tang Clan са американска хип-хоп група от Ню Йорк, създадена от рапърите от източния бряг RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U- God, Masta Killa, Cappadonna и Ol`Dirty Bastard. Групата е формирана в районите на Ню Йорк – Стейтън Айлънд и Бруклин, с които е и асоциирана. Бандата е изиграла ключова роля в кариерите на някои изпълнитерли, които са част от клана, но са по-известни като Wu-Tang Killa Bees. През 2004 NME ги обявява за най-влиятелната група на всички времена, а Крис Екс от списание Ролингстоун нарича Wu-Tang Clan най-добрата група на всички времена.

 

2014 година до момента е единствената година в която Spirit of Burgas не се е състоял. Информацията, която беше пусната в медиите е, че има достатъчно средства за организацията му, но не са достатъчно за подобряването на програмата, от гледна точка на изпълнителите. Затова усилията се пренасочиха за фестивала през 2015 г.

Определено очакванията на меломаните бяха удовлетворени, още през първото тримесечие на 2015 година, когато излезе новината, че британската поп икона Роби Уилиямс ще пее на родното Черноморие. Познат още като "хулигана на британския поп", Уилиамс издава първия си самостоятелен сингъл Freedom през 1996 г. , кавър на хита на Джордж Майкъл.

Въпреки неуспеха, който следва тази първа изява, британският поп изпълнител не се отказва и издава песента Angels, която дава тласъка на успешната му кариера. Песента достига първо място в класациите на много страни, но трудно пробива във Великобритания. Роби Уилямс оглавява британските класации с песента Millennium, едва през септември 1998 г. От този момент кариерата му набира скорост и той става звезда в Обединеното кралство с поредица от хитове.

През 2000 г. Роби покорява САЩ с песента Rock DJ и скандалният видеоклип към нея, показващ разсъбличащия се певец, е цензуриран в много страни, а в други изцяло забранен. Той започва да се появява гол или полугол на своите фотосесии, клипове и концерти. През 2002 г. се появява в класацията "100 Greatest Britons". През декември 2003 г. прави турне с Duran Duran, на което представя заглавната песен от филма "Джони Инглиш". През септември 2004 г. издава биографичната си книга "Feel", която се превръща в бестселър още с издаването си.

 С приближаването на заветните дати 7 и 8 август, не остава нищо друго на родните меломани, освен да се приготвят за двудневен купон, на който всеки един музикален стил ще бъде уважен.

Снимки на звездите, които са покорили сцената Spirit of burgas, може да видите в нашата галерия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /27 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.