8 книги, които престижните университети препоръчват да прочетете

Списъкът получен от училищата съдържа стотици заглавия от най-различни жанрове

по статията работи: Мариета Цветкова | 03.08.2015 | 19:12
8 книги, които престижните университети препоръчват да прочетете
Instagram

Business Insider се свърза с най-престижнете училища в САЩ, за да се запознае със съдържането на литературата,която дават те през лятото.

Измежду стотиците книги, които са получени от елита на американското образование, 8 заглавия се повтаряли във всеки един.

1546771

"Параграф 22", Джоузеф Хелър – 1961 г.

 
Препоръчана от The College Preparatory School, Trinity School, and Choate Rosemary Hall

Действието се развива в Италия през Втората Световна война и разказва историята на бомбардировача Йосарян, герой, който е бесен, защото хиляди се опитват да го убият, без дори да са го срещали. Но неговият реален проблем не е врагът – а неговата собствена армия, която постоянно качва броя на мисиите и хората, които трябва да изпълнят дълга към родината. Ако Йосарян се скатае от мисията, която е поел, ще бъде в нарушение на параграф 22, зловещо бюрократическо правило, което гласи: "Човек се смята за луд, ако по собствена воля, навлиза в застрашаващи живота мисии, но ако отправи официална молба, да бъде отстранен от длъжност, той се смята за психически стабилен и не боже да бъде освободен."

1546768
"Спасителят в ръжта", Дж.Д. Селинджър — 1951 г.

Препоръчва се от The Harker School and The Lawrenceville School

След като е била публикувана през 1951 година, новелата е една от най-заклеймяваните в САЩ. Въпреки това, поколения се наслаждават на историята на Холдън Коуфийлд, което и отрежда място, в най-големите литературни богатства на Америка.

1546770

"Cutting for Stone," Abraham Verghese – 2009 г.

Репоръчва се от The Lawrenceville School and Deerfield Academy

Марион и Шива Стоун са близнаци, плод на връзката между красива индийска монахиня и британски хирург. Те остават сираци след смъртта на майка им и изчезването на баща им. Свързани са от свръхестествена връзка, делят обща страст към медицината живеят в епохата, когато Етиопия е на ръба на еволюцията.

Преместват се от Адис Абаба в Ню Йорк и обратно, "Cutting for Stone," е незабравима история на любов и предателство, медицински и обикновени чудеса – и двама братя, чиито съдби са преплетени завинаги.

1546772

"Невидимият човек" - Ралф Елисън 1951 г.

Препоръчва се от The Harker School and Deerfield Academy

"Невидимият човек" е едно от най-важните произведения в американската литература, книгата не спира да заинтригува различните поколения от създаването и през 1951 г. Първата новела от непопулярен автор, която успява да се задържи 16 седмици в класацията на бестселърите,печели Националната награда за художествена проза и постави Ралф Елисън на едно от ключовите места при писателите на века.

Неизвестния разказвач на новелата описва живота в негърското общество в Юга, главният герой е посещавал колеж за негри, от който е бил изключен, премества се в Ню Йорк и става главния говорител на Харлем. Той се отдръпва от света, потъвайки в размисли за невидимият мъж, който той си представя, че е.

1546773

"Повелителят на мухите", Уилиам Голдинг – 1954 г.

Преди избухването, но следващата световна война, самолет се разбива на неотбелязан на картата остров. Така на него попадат група ученици, първата им реакция е да отпразнуват липсата на родителски контрол. Толкова далеч от цивилизацията те могат да правят каквото си поискат. Но след като реда се срива, като неизвестно ехо през нощта, надеждата за приключение изглежда премахната изчезнала, както и надеждата да бъдат спасени.

1546774

"Марсианецът", Анди Уиър – 2011 г.

Препоръчва се от The College Preparatory School and Lakeside School

Преди 6 дни, астронафтът Марк Уатни става първият човек стъпвал на Марс. Сега той е първият човек, който е сигурен, че ще умре там.

След като буря от прах едва не го убива и кара екипът му да се евакуира, мислейки го за мъртъв, Марк се озовава напълно сам, без да може да се свърже със Земята, че е жив. Дори и да можеше да извика помощ, запасите му биха свършили преди някой да успее да стигне до него. Той няма да успее да умре от глад. Развалената машина, неблагоприятната среда или неспособността на организмът му да издържи е по- вероятно да са причините, които ще го убият.

Но Марк не е готов да се предаде все още. Неговата изобретателност,неговите инженерни умения и упоритостта му, му помагат да преодолее препятствията препречващи се на пътя му. Но ще бъде ли достатъчна само находчивостта му, за да оцелее в тази ситуация?

1546767


"Никога не ме изоставяй", Казу Ишигуро – 2005 г.

Препоръчва се от Lakeside School and Choate Rosemary Hall

Като деца Кати, Рут и Томи са ученици в Халишам, усамотено пансионно училище в английската провинция. Мястото било убежище на непостоянни групички и мистериозни правила, които постоянно били напомняни от учителите, както и санкциите, които следват нарушаването им.

Години по-късно, Кати е млада жена, а Рут и Томи отново са се появили в живота ѝ. И за пръв път тя се връща назад в миналото, спомняйки си общите им спомени, осъзнавайки какво ги прави толкова специални.

1546769


"Нещата, които носеха", Тим Обраян – 1990 г.

Препоръчва се от The Hotchkiss School and Choate Rosemary Hall

Класическата американска литература не е спряла да влияе на човешките животи и умове, откакто се е появила на литературната сцена. "Нещата,които нося" е разчупено размишление върху войната, спомените, въображението и изкупителната дарба на разказването на истории.

 





Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Загадки за начинаещи: Убийствен...
  • 14:15 ПРЕМИЕРА: "Вкусът на Португалия" -...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Необичайният живот на Тимъти...
  • 15:00 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.