Яйцето е сред най-универсалните хранителни продукти, само че се оказва, че не знаем доста неща за него. Макар да е сред най-консумираните и полезни неща, едва ли някой предполага, че помага и на умствените ни способности.
Доказано е, че жълтъкът съдържа В комплекс, който е много полезен за мозъчните клетки. Все пак не разчитайте особено на яйцето да ви направи по-умни. Полезно е да се знае още, че с негова помощ можете да борите махмурлука и да премахнете токсините от организма си.
Друга любопитна подробност за яйцето е, че се проверява за дефекти чрез просветляване, т.е. поставяне на ярка светлина, пише Foodpanda.
А знаете ли как можете да тествате дали едно яйце е добре сварено? Много просто – само трябва да го завъртите и ако това става без колебание, значи е твърдо сварено, пише БГНЕС.
И ОЩЕ:
- яйцата съдържат витамини А, В12, D, рибофлавин, фолат, фосфор и хлор;
- Китай произвежда 40 на 100 от яйцата в света;
- цветът на жълтъка зависи от това какво са яли кокошките;
- яйцата не са само бели и кафяви. Някои от тях са сини, червено-кафяви и дори на петна;
- една кокошка може да снесе до около 170 яйца на година.