България може да реши проблема с отпадъците си до края на 2016 г.

Пари има и от ЕС, и от бюджета, само от общините зависи дали страната ще отърве глобите от Брюксел заради старите депа, заяви екоминистърът Ивелина Василева

по статията работи: Ростислава Иванова | 04.08.2015 | 14:20
България може да реши проблема с отпадъците си до края на 2016 г.

Напълно е възможно до края на 2016 г. България да реши напълно проблема с битовите си отпадъци, което включва закриване на всички стари и вредни за околната среда открити сметища и ги подмени изцяло с модерни регионални системи за управление на отпадъците – с разделно събиране, съхранение, третиране и рециклиране на използваемите суровини и биоразградимия боклук. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в министерството по повод първата обявена процедура по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020 г. - за финансиране на мерки за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани на зелени и/или биоразградими битови отпадъци.

Прием на общински проекти за разделно събиране и компостиращи инсталации

Тя припомни, че новата екопрограма е с общ бюджет от 3,5 млрд. лв., които ще бъдат насочени към политики по опазване на околната среда и измененията в климата. Целевият ресурс, предвиден за изграждане на системите за разделно събиране и компостиращи инсталации за зелени и биоотпадъци, пък е близо 98 млн. лв.

Със средствата ще се финансират и мерки за осигуряване на необходимото оборудване, съоръжения и техника. Целта на предоставяната безвъзмездна финансова помощ е да се намали количеството депонирани зелени или биоразградими битови отпадъци чрез разделното им събиране и рециклиране, както и по-ефективното използване на отпадъците като ресурс.

Бенефициенти по проекти могат да са всички общини на територията на странат, увери министърът. Всички документи ще бъдат представени от кандидатите в електронен вид. Тя обясни, че основната част от общините в България - по-малките, генерират повече зелени отпадъци, а големите населени места генерират хранителни отпадъци.

Системите, които ще могат да изграждат общините, са свързани с обработването и на двата типа отпадъци. Предимствата на преработените отпадъци са, че могат да се използват за наторяване, за поддържане на зелените системи и др. "Това е още една стъпка напред да приведем в действие принципа за ресурсна ефективност - третирането на отпадъците като продукт", обясни Василева.

Припомняме, че Европейската комисия осъди България заради старите депа за боклук на открито, които тровят водите и почвата, тъй като страната забави с години изграждането на модерните съоръжения за управление на отпадъците. Макар делото да приключи осъдително за страната, до края на годината няма да има финансови санкции заради дадения ни гратисен период от няколко месеца - за закриване на старите депа и пускане на новите градски системи, които се изграждат в момента.

35 стари сметища закрити, остават още 41

България е задължена да намали с 35% обема на депонираните биоразградими отпадъци и да закрие още 41 стари депа за битови боклуци с довършване на модерните регионални системи за управление на отпадъците, каза Василева. И изтъкна, че от началото на 2015 г. са закрити 35 стари депа.

"Европейската комисия отчита този напредък на страната и се надяваме, че няма да се стигне до финансови санкции. Ако се мобилизират общините, ще можем да се справим с всичко до края на 2016 г.", увери министърът на околната среда.

Тя обясни, че компостиращите съоръжения са необходими във връзка с ангажимента на България да намали количеството на отпадъците. Към края на 2013 г. Българите са генерирали 3,135 млн. тона битови отпадъци, като 1 млн. тона от тях (една трета от общото количество) са били биоразградими.

Василева съобщи още, че на 31 юли ЕК е изпратила на Управляващия орган по ОПОС две покани за обявяване на процедури за прием на общински проекти за сектори "Води" и "Отпадъци" на обща стойност около 160 млн. лв. - 89 млн. за сектор "Отпадъци" и 61 млн. лв. за сектор "Води".

"Поканата, която представлява интерес за общините, съставлява възможност за изграждане на системите за отпадъци. Работи се усилено по изграждане на регионалните системи за управление на отпадъците", каза тя.

"Втората програма за води е на стойност 61 млн. лева. Тези средства ще се предоставят на МРРБ за ВиК реформата. До края на годината ще има още 13 покани за обществени поръчки на стойност над 1 млрд. лева", допълни Василева.

Припомняме, че вчера Управляващият орган обяви първата процедура по новата ОПОС - за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на общини за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени или биоразградими отпадъци. Общините са получили покани до 1 август 2016 г. да изготвят и подадат проектните си предложения.

Остават рискови 11 големи проекта за регионални системи 

Министърът каза още, че страната има готовност да осигури и национално финансиране за изграждане на регионалните депа, така че решението на големия национален проблем с отпадъците да стане факт до края на 2016 г.

До края на следващата година трябва да бъдат изградени още 123 регионални системи за управление на отпадъците. 11 проекта обаче са рискови, призна Василева. И посочи, че се изпълняват в приоритетна ос 1 "Води".

"Целта ни е в максимална степен да се ускорят дейностите. Имаме договорка с ЕК, че проектите, които съдържат рискови компоненти могат да бъдат фазирани. Това изисква обаче необходимост от допълнителни анализи. В Банско по-късно са започнали строително-монтажните работи. Има необходимост от ускоряването на работата на място", отбеляза тя. Притеснения имало и за регионалните системи в Самоков, Разлог и Дупница.

"За изграждане на депа няма финансиране по оперативната програма, но ще се отнася до съоръженията, които са част от регионалните системи, това са допустими дейности", поясни министърът.

 

Сред забавените регионални системи са и тези в Бяла (Русенско), Разлог и Ямбол. МОСВ работи заедно с общините, за да ускори проектите. Финансира се и регионалната система за отпадъци в Златица, одобрено е и финансиране за изграждане на системата на Пазарджик. "Там обаче проблемът е дългогодишен и драматичен", коментира екоминистърът.
 

В крайна сметка всичко опира до активността на общините

"Надявам се стриктното спазване на законодателството и пълните гаранции при въвеждането на технологии за опазването на почвите, водите и въздуха, да са достатъчно силни, за да убедят и местните хора, че тези системи са необходими. На много места, където се изграждат нови системи, съществуват стари сметища, при които няма защита на почвите и подпочвените води", каза още министърът.

Междувременно верни на традицията днес Ивелина Василева и премиерът Бойко Борисовще открият още една нова регионална система за управление на отпадъци – тази във Видин, финансирана със средства от старата ОПОС 2007-2013".

Регионалната система ще обслужва над 95 000 души от 11 общини и включва депо за битови отпадъци с капацитет 309 600 тона, както и съоръжения за компостиране и рециклиране на строителни отпадъци. Старото общинско депо е закрито и рекултивирано. Общата стойност на инвестицията е над 20 млн. лв.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.