Българската Коледа събра близо 2.6 млн. лева

Това е най-успешната кампания, събра рекордно голяма сума, каза Росен Плевнелиев

по статията работи: iNews.bg | 17.01.2017 | 17:22
Българската Коледа събра близо 2.6 млн. лева

Дарения на обща стойност 2 590 000 лв. събра благотворителната инициатива "Българската Коледа" от началото на кампанията на 30 ноември 2016 г. до 17 януари 2017 г. Резултатите от тазгодишното издание, което се провежда за четиринадесети пореден път под патронажа на държавния глава,  бяха представени от прессекретаря на президента Мария Иванова и Дарина Владова - съветник на държавния глава по "Българската Коледа" в присъствието на Даниел Чипев – директор на Дирекция "Информация" на Българската национална телевизия и Силва Зурлева, член на Борда на директорите на Нова телевизия, които съвместно с Администрацията на Президента са съорганизатори на кампанията.

"Това е най-успешната кампания от началото на мандата на президента Росен Плевнелиев, тъй като набраната сума е рекордна.", заяви Мария Иванова. Тя припомни, че фокусът на четиринадесетото издание на благотворителната инициатива е в подкрепа на децата с тежки хронични заболявания. Екипът на държавния глава благодари на над 2 800 индивидуални дарители и 430 компании и организации, които досега са превели по банков път, чрез ПОС терминал или през системата еPay 1 808 000 лв. "Всички дарения показват, че няма малка и голяма благотворителност - когато искаш да дариш, винаги намираш начин. Важен е жестът и желанието да бъдеш съпричастен с болката на другите", заяви прессекретарят на президента. В полза на кампанията до този момент са изпратени 782 000 кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лв., като дарената сума от тях е общо 782 000 лв. Мария Иванова изрази благодарност и към всички медийни партньори, които помагат за популяризирането на благотворителната кампания.

До момента в Администрацията на Президента са постъпили 170 заявления за подпомагане на деца. Молби от общо 20 лечебни заведения са подадени и за закупуване на медицинска апаратура със средства от "Българската Коледа". "Степента на възстановяване и оцеляване на децата с тежки хронични заболявания зависи до голяма степен от техниката, с която разполагат здравните заведения, затова кампания 2016/2017 г. ще осигури високотехнологична апаратура за диагностика и лечение на децата с тежки хронични заболявания.", посочи прессекретарят на държавния глава.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечението или рехабилитацията му, може да подаде документи за подпомагане от кампанията. "Независимо че през 2017 г. инициативата е фокусирана върху подкрепата на децата с тежки хронични заболявания, Експертният съвет и Комисията към "Българската Коледа" ще разгледат всички постъпили заявления и вземат решение за необходимото и възможно подпомагане. Информация за реда за кандидатстване и нужните документи са публикувани на сайта на "Българската Коледа", обясни съветникът на президента Дарина Владова. Молби се приемат целогодишно.

Екипът на президента изтъкна и заслугата на многобройните организатори на различни инициативи, събития и кампании в подкрепа на "Българската Коледа”. 95 училища от цялата страна станаха част от каузата в помощ на децата с тежки хронични заболявания, Райфайзенбанк, която за поредна година направи "Българската Коледа” част от своята кампания "Избери за да помогнеш”, спонсорите на Кампания 2016/2017 г. – Каолин, Лидъл България, Обединена българска банка, УниКредит Булбанк и организаторите и участниците в благотворителния коледен спектакъл – Магърдич Халваджиян и неговият творчески екип. Посланици и доброволци на каузата на "Българската Коледа" бяха за поредна година артисти, танцьори, спортисти, режисьори, сценаристи, българските войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада, журналисти и други известни личности на България. Мария Иванова благодари и на родителите, които превъзмогнаха своята болка и страданието на своите деца и разказаха техните истории.

Съветникът на държавния глава по "Българската Коледа" подчерта, че благотворителната инициатива не се ограничава само в това да се подпомагат конкретни деца и лечебни заведения. "Избирайки вече пета година общественозначима тема, организаторите на "Българската Коледа" се стремят да фокусират проблемите в детското здравеопазване и да насочат вниманието на компетентните органи към това да се търси решение за всеки от тях. През годините успяхме да помогнем да се намерят решения на редица проблеми в тези области на детското здравеопазване. "Българската Коледа" има своя принос за въвеждане на скрининг за очни  и слухови заболявания и за решаване на въпроса с финансирането на подмяната и поддръжката на кохлеарната система при имплантираните деца.", допълни Дарина Владова.

Прессекретарят на държавния глава посочи, че "Българската Коледа" не би била възможна без подкрепата на хилядите добродетелни българи, които за пореден път се довериха на инициативата на президента и доказваха, че благотворителността у нас има дълбоки корени, а чувството за дълг и доброта са основни ценности. "Президентът Росен Плевнелиев винаги е подчертавал, че е изключително важно да бъде възродена културата на дарителството и се надявам, че с такива каузи ще намерим все повече поводи да се обединяваме като нация. През годините на своето съществуване инициативата успя да помогне на много деца да преодолеят тежките си състояния в ранна детска възраст. Вярваме, че "Българската Коледа" ще продължи своята благородна мисия.", коментира Мария Иванова.

Над 30 млн. лева са набраните средства от "Българската Коледа" от нейното създаване досега. 3 409 деца получиха помощ, за да се преборят с болестта, а 229 лечебни заведения в цялата страна получиха съвременна високотехнологична апаратура за диагностика, лечение и рехабилитация.

Дарения за благотворителната инициатива могат да бъдат правени целогодишно. Начините за даряване са публикувани на сайта на "Българската Коледа" – чрез банков превод, ПОС терминал, еPay. Средства могат да се даряват и с кратки съобщения от мобилен телефон на номер 1117 за всички мобилни оператори или гласови обаждания на 09000 1117 от стационарни телефони за абонати на Мтел и Виваком.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /20 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /43...
  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.4
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.