Започнаха протести в редица градове

От МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

по статията работи: iNews | 18.11.2018 | 13:48
Повече за:

Протестни демонстрации започнаха днес в част от десетки градове в страната, които планират демонстрации, като на места започнаха блокади на пътища, предаде БНР.

Протестиращите от Хасково и Свиленград блокираха движението на два километра преди границата с Гърция при пункт "Капитан Петко войвода", а жители на Бургас - магистрала "Тракия" на изхода на града. 

Близо 200 протестиращи от Троян и региона блокираха пътя Троян-Ловеч. Недоволни граждани в Шумен спряха движението на пътния възел Белокопитово. 

София

Около обяд в столицата започна протестът срещу високите цени на горивата и поскъпването на  застраховката "Гражданска отговорност". По предварителна информация към него трябваше да се присъедини и митинга, започнал преди това с искане за смяната на системата.

Изключително засилено е полицейско присъствие в целия център на София. Най-много жандармерия има разположена пред Народното събрание, пред Министерски съвет, както и в околните улички.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че част от протестите в страната са регламентирани, а част о тях - не. Той призова хората да се включат в протести, които са регламентирани

"Към момента можем да кажем, че вече има, макар и слабо присъствие в Хасково, Пловдив, в Силистра имаше 20 автомобила, в Добрич имаме. Организирано придвижване към София се очаква от Пловдив и Пазарджик и може би от Благоевград, очакваме организаторите да уточнят", каза министърът.

"Ние сме създали необходимата организация от една страна да гарантираме мирен протест на тези, които протестират, от друга страда да гарантираме сигурността на останалите граждани. Получаваме сигнали за готвени провокации, засичаме лица, които не можем да си обясним мотивацията да присъстват там, но пак казвам - ние затова сме там, за да предотвратяваме конфликти и провокации".

От Вътрешното министерство обясниха още, че са взети всички необходими мерки, за да не се допусне напрежение на протестите в страната и апелираха към хората да са внимателни, когато се придвижват по междуградските пътища, тъй като по-късно днес се очаква влошаване на времето и силен снеговалеж.

Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. 

И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се потеглиха сутринта в шествие по основните булеварди в града. Маршрутът на колоната включваше булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев", като ги блокира за около два часа. След това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала "Тракия".

Протестиращите в Пазарджик се разделиха на два лъча. Над 100 автомобила потеглиха по автомагистрала "Тракия" към София. Към тях се присъедини и автошествие от Пловдив. Колоната от протестиращите е съпроводена от  полиция и жандармерия, за да се гарантира нормалното движение по магистралата. Протестиращите са категорични, че не искат оставката на правителството, а повишаване на стандарта на живот.

Бургас

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. Към този момент не е обявено официално посоката на шествието и дали ще бъдат блокирани централни булеварди или магистрали. 

Росинка Бъчварова, която е сред хората повели недоволството, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията. Тя допълни, че протестът в Бургас е на целия народ и няма нужда от организатори, а надсловът му трябва да е "Социалното убиване на българина". 

"Около 20 стотинки паднаха цените на горивата. Това не е заради световния пазар, а защото (властите) с това нещо се опитват да потушат народа", смята Бъчварова.

Полиция не допусна благоевградчани да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата" 

Организаторите на гражданските протести в Блоагоевградска област твърдят, че властта и полицията се опитват да осуетят провеждането на демонстрациите. По думите им увудомленията за протести , подадени в общините,или се отхвърлят с мотиви, че може да се стигне до безредици, или се променят заявените от хората маршрути. 
В Благоевград полиция и жандармерия не допусна протестното автошествие да стигне до главния път Е-79 . В Петрич и Сандански хората обаче са категорични, че ще стигнат до граничния пункт Кулата. 

В Разлог и Гоце Делчев също са обявени протести с намерения за блокади. В Разлог за кратко блокираха пътя за Банско, но полицията възстанови нормалния трафик. 

Демонстранти от Ямбол блокираха международен път към "Лесово"

Протестиращите в Ямбол се разделиха, като едното автошествие планира блокада на автомагистрала "Тракия". Друга колона от автомобили се отправи към граничен пункт "Лесово", като блокира международния път до село Тенево, който се очаква да по-късно да бъде отворен.

В автошествието участват около 150 до 200 автомобила. В колоната се включиха и ТИР-ове и таксиметрови коли. Плътен кордон от полиция и жандармерия е препречил пътя както в посока Елхово, така и в посока Ямбол и на практика движението е спряно точно от силите на реда.

Искането на протестиращите е не оставка на правителството, а смяна на системата, която да осигури по-висок стандарт на живот.

Около обяд започна друг протест в Ямбол. Очаква се автомобилите да блокират за кратко автомагистрала "Тракия" до село Кабиле.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на "Дамарски мост", след което от 11,00 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към автомагистрала "Тракия" и ще се опитат да я блокират, така както успяха миналата неделя.

Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи:

"След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение, ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта".

Миналата седмица полицията спря колоната от протестиращи при село Крушаре и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. За днес не е ясно, какви ще бъдат действията на полицията и как ще реагират на намеренията за блокади от страна на протестиращите.

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната.

Протестът в Ловеч ще е от 14.00 ч. пред сградата на общината. След това е предвидено автошествие по централния булевард "България". Жители на Троян се събират на па мирен протест в 12.00 ч. на пътя Ловеч-Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно протестът им ще продължи с шествие по основните улици в Троян.

За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14.00 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

Не се предвижда блокиране на пътища в районите на заявените протести.

От Хасково потеглиха към Свиленград, но бяха отклонени

В Хасково автошествието тръгна сутринта към Свиленград, но беше спряно на разклона до село Крепост. Кордон от полицаи и жандармеристи не допуснаха автомобилите до автомагистрала "Марица".  След половинчасова блокада на пътя демонстрантите се отправиха по стария път към Свиленград, където по предварително заявени намерения ще се слеят с протестиращите от града.

Протестиращите от Хасково се отказаха от първоначалните си искания за президентска република и за сваляне на правителството.

Засилено е полицейското присъствие по маршрута на протестиращите. След като колоната от автомобили не беше допусната да се качи на автомагистралата, тя се отправи по стария път към Свиленград.

В Свиленград, където се сливат двата протеста - този от Хасково и този от Свиленград. Те се насочват към границата за Гърция, където възнамеряват да блокират движението. От Хасково до "Капитан Андреево" движението се осъществява свободно. 

В Шумен и Исперих

На пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот излизат шуменци. Очаква се гражданското недоволство да стартира в 11 часа пред зала "Арена Шумен".

В Исперих организират протест срещу лошото състояние на уличната мрежа в града и до селата от общината. Протестиращите подкрепят и националните искания за понижаване цените на горивата, за по-добър стандарт на живот и по-добри условия за отглеждане на децата със специални потребности в България. Протестът се очаква да започне в 12 часа пред войнишкия паметник в центъра на Исперих.

 МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. 

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие. 

Екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София, тъй като се очаква някои от протестиращите да пристигнат в столицата.

От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.

Вълната от недоволство бе породена от цените на горивата, но впоследствие прерасна до протести срещу цялостния начин на живот у нас - ниската покупателна способност, качеството на здравеопазването, образованието и начина на управление на България през последните десетилетия. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.