МВР обеща по-високи заплати на полицаите, но неясно с колко и кога

Синдикатите държат на увеличение от 15-20%, което да е в сила от 1 юли

по статията работи: iNews.bg | 15.06.2017 | 18:05
МВР обеща по-високи заплати на полицаите, но неясно с колко и кога
бгнес-архив

Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов след заседание на Съвета за социално партньорство в МВР с участие на синдикалните организации в МВР, предаде БГНЕС. По този начин и ръководството на ведомството на практика се обяви за по-високи заплати. Това става само дни, след като полицаите обявиха, че ако не им се вдигнат парите поне с 15%, ще започнат да протестират.

Днешното заседание в МВР е било извънредно и по искане на синдикатите. В дневния му ред са разгледани три точки: повишение на заплатите на служителите на МВР, спешни изменения в Закона за МВР, които касаят социалния статут на служителите и подготовката на изцяло нов закон за МВР.

"Обединихме се около темата, че заплатите на служителите в МВР трябва да бъдат увеличени. Предвиждаме на следващо извънредно заседание, което ще бъде скоро, да поканим министъра на финансите или негов заместник и председателя на бюджетната комисия, за да чуем от тях какви са възможностите на държавата, кога и с колко биха могли да се увеличат заплатите на служителите в МВР", казва Балабанов.

"Ние не сме хората, които могат да направят тези разчети в момента, но се обединихме около тезата, че такова увеличение е нужно", допълни той.

Балабанов призна, че служителите на МВР не са получавали униформено облекло от 4-5 години, но тази година ще получат и това вече се случвало. "Надяваме се до края на годината те да бъдат напълно преоборудвани с чисто ново облекло. Половината облекла вече са раздадени по регионалните дирекции. За останалата половина се надяваме до края на годината, максимум началото на другата всичко да е оборудвано", подчерта зам.-министърът.

"Съгласихме се, че е нужен нов закон за МВР, тъй като обстоятелствата в света, Европа, динамиката на събитията и на полицейската професия изискват такава промяна. Обединихме се около становището, че не е нужно тази година да кърпим 2-3 члена, догодина 4, а да направим изцяло нов Закон за МВР. В момента текат предложенията, които получаваме от структурите на МВР в страната за промяна на закона. Обобщаваме ги, след това ще ги коментираме и ще ги подложим на широко обществено обсъждане", заяви Балабанов. И обеща, че насоката на новия закон ще бъде за права, задължения и социални придобивки на служителите на МВР.

Зам.-министърът бе категоричен, че "ще се постарае да води такъв диалог, че протести да няма, защото всеки един изгубен час на протест на полицията е една ограбена, изнасилена баба, още едно дете, зарибено с наркотици, телефонен измамник, ограбен дом".

"Ще се постараем полицаите да получат това, което искат. Ще решим заедно с финансовия министър или негов заместник. Желанието ми е да няма протести и ще се постарая да направя всичко възможно това да се случи", зарече се Балабанов.

Още следващата седмица ще има ново заседание на съвета.

Председателят на синдикатите в МВР Валентин Попов пък посочи, че в голяма степен са удовлетворени от срещата. Той обясни, че съветът е минал при много коректен тон.

"Доволен съм от това, че по трите поставени от нас проблема стигнахме до някакъв консенсус. За нас беше важно Съветът за социално партньорство да стигне до решение, с което ще бъде запознат министъра, че е необходимо увеличение на основните заплати на служителките в МВР през тази година. Какъв да е размера му, от кога да влезе в сила, дали да е еднакво за всички служители или да има някаква диференциация, са въпроси, по които може да разговаряме и преговаряме. За нас беше важно, че един преговорен процес започна с добър старт", коментира Попов.

Той отчете като важен и факта, че съветът се е съгласил да има две належащи изменения на Закона за МВР. "Съществуват текстове, които се нуждаят от спешен ремонт, за които се съгласихме да обсъдим на следващото заседание. Постигнахме съгласие също, че сядаме и започваме да изготвяме изцяло нов Закон за МВР, защото последният приет през юли 2014 г., само две от измененията и допълненията му, го направиха на практика нов закон. Освен това някои от тях бяха направени прибързани, в закона вече има много противоречия, не са засегнати въпроси, които нас като синдикати ни вълнуват. Това води до необходимостта от нов закон, а не да кърпим нещо, кърпено няколко пъти. Ще се надяваме на следващото заседание на съвета да чуем конкретни цифри върху, които да продължим преговорния процес", посочи Валентин Попов.

"Докато текат нормални преговори и има за какво да разговаряме, не можем да говорим за протести. Но в момента, в който някои или всички синдикати решат, че преговорите са се изчерпали и не може да е стигне до задоволителни и за двете страни решения, законът ни позволява и ни принуждава да излезем на протест", каза той.

Позицията на СФСМВР е за увеличение на основните заплати между 15 и 20%. "Готови сме да разговаряме и преговаряме. Важно е принципното решение, че съветът прие с консенсус, че е необходимо да бъдат увеличени основните заплати на служителите през тази година.

"Датата 1 юли я поставяме като дата, от която да влезе в сила увеличението на заплатите, а решението може да бъде взето и на 15 юли или август, доколкото е свързано с изменение на държавния бюджет. Въпросът е да стигнем до решение, че това е възможно на практика", допълни Валентин Попов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.