Откриват първия от 50 години нов заслон на Витоша

Събитието ще стане паралелно с груповото изкачване на Черни връх в неделя

по статията работи: iNews.bg | 22.08.2018 | 15:25
Откриват първия от 50 години нов заслон на Витоша
БОК

Първи построен наново заслон от близо половин век насам на Витоша ще бъде открит тази неделя в местността "Три кладенци" по пътеката между Черни връх и Златни мостове. Церемонията в 14:30 ч. е част от мащабната програма, който обединява под егидата на София – Европейска столица на спорта няколко събития през уикенда.

За първи път, наред с планинското бягане "Витоша Рън" ще се състои скоростно изкачване на Черни връх по кратък маршрут, а с Национален туристически събор ще бъде отбелязана 123-годишнината от организираното туристическо движение в България.

"В националния туристически събор ще вземат участие представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет. Искрено се надяваме, че повече хора ще се включат в тази национална проява, организирана от Българския туристически съюз, Природен парк "Витоша" и София – Европейска столица на спорта", което ще покаже, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите последователи и днес," заяви на Пресконференция днес Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС.

Повече подробности за поректирането и изграждане на заслона даде неговият архитект Андрей Момерин и Юлия Михайлова – експерт в Природен парк Витоша. На Черни връх в неделя ще бъде теглена и томболата измежду покорилите всички най-високи планински върхове, досега регистрираните с подобно постижение за годината са над 170.

"Столична община и София – Евростолица на спорта обогатяват това събитие и се надяват в неделя за всички приятели на планината да бъде един истински празник. Очакваме над 3000 души да преминат по стъпките на Алеко и да се съберат на витошкия първенец," каза на срещата с медиите Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018 и член на управителния борд на ACES EUROPE.

По дългогодишна традиция БТС организира на Витоша в последната неделя на месец август Национален туристически празник, на който хиляди туристи от цялата страна се събират, за да почетат годишнината от началото на организираното туристическо движение в България така, както в далечната 1895 г. Алеко Константинов и 300 негови съмишленици изкачват Черни връх, за да учредят първото туристическо дружество у нас. На 26-ти август т.г. по два лъча, от хижа "Алеко” и от "Златните мостове”, туристи и любители на планината от цялата страна ще се изкачат до Черни връх и ще поднесат цветя на барелефа на Алеко Константинов.

В пълен унисон с отбелязването на празника, Сдружение "Маратон" организира за 12-та поредна година най-масовата надпревара по планинско бягане от веригата FIVE MOUNTAINS – състезателното изкачване от центъра на град София до Черни връх (2290м). Състезанието Витоша Рън 2018 ще се състои в неделя, 26 август 2018 г., като стартът ще бъде даден точно в 9:00 ч. на изначалното му място – пред билетния център на НДК. "Тази година очакваме над 300 бегачи да участват в изпитанието," каза Петър Панков - дългогодишен организатор на проявата.

18-километровото трасе от центъра на град София до първенеца на Витоша планина Черни връх, което е предимно в изкачване с 1734 метра сумарна положителна денивелация, е отворено за всички желаещи да приемат предизвикателството и да покорят в състезателно темпо витошкия първенец.

"Това е емблематично за града събитие, но и класическо планинско багане. За него се подготвям цяла година," заяви на пресконференцията днес първият шампион, двукратен победител и участник във всички досегашни 12 издания Бойко Златанов.

Настоящият рекорд на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. бе поставен през 2015 г. от Шабан Мустафа, който подобри собствения си рекорд от 2011-а при мъжете, а рекордът при жените от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., регистриран от Милка Михайлова също през 2011 г. все още е непокътнат. Контролното време за изкачване до върха е 5 часа.

По инициатива на София – Евростолица на спорта тази година се въвежда и кратък маршрут от 4 км със старт в 11 ч. пред хотел Морени и финал на Черни връх. Участниците в него могат да ползват безплатните автобуси, които ще потеглят от паркинга през централния вход на Националния стадион в неделя в 9.00 ч и ще тръгнат обратно при запълване на местата от хотел Морени след 14.00 ч., като участниците ще могат да ги използват към София срещу показване на стартовия си номер. Подробности и начин на регистрация ще намерите във Facebook страницата на събитието на https://www.facebook.com/events/311968066014370/ и на www.marathon.bg

За късия маршрут няма такса участие, а регистрацията ще тече и пред хотел Морени на Витоша в деня на старта от 9.30 ч. до 10.30 ч.

Трасе 1 (Дълъг маршрут): Старт в 9.00 ч. от София, НДК - до Билетен център,  Финал: Черни връх; Дължина: 18 км, D+1734 м. с 5 междинни контролни пункта (по схемата на трасето), преминава пo централната алея на Южен парк, продължава по ул. Никола Крушкин, пресича Околовръстен път на кръговото с бул. Черни връх, зад Фантастико, по ул. Чемшир през Драгалевци, Посетителски център Витоша, пътеката за Черни връх, през Голи връх и Платотo до Финала. Маркировка с ленти и табели.

Трасе 2 (Къс маршрут): Старт в 11.00 ч. пред хотел Морени на Витоша, Финал: Черни връх Дължина: 4 км. (по схемата на трасето)

Всички финиширали ще получат подарък сувенир от "София - Европейска столица на спорта".

Наред с това "Софийска вода" осигурява в отделните възрастови групи и на двата маршрута парични награди чрез ваучери за спортни стоки на обща стойност 1500 лв.

Организаторите апелират за толерантност, да се прави път състезателите, които имат нужда от подкрепа. В планината има място за всички. Молбата е също да не се събират маркировъчните ленти по трасето, те задължително ще бъдат събрани от организаторите след края на състезанието! И в тази връзка, напомняме на всички участници в състезанието и всички любители на планинския туризъм, които ще се качат на Витоша за празника – нека пазим планината и да не оставяме боклук след себе си.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • 00:15 С БНТ завинаги /п/
  • 01:10 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.