Вигенин се готви за земеделски министър?

Корнелия Нинова му проправя път

по статията работи: Ани Романова | 05.10.2018 | 12:51
Вигенин се готви за земеделски министър?
БТВ

Депутатът от "БСП за България" Кристиан Вигенин е готов да поеме поста министър на земеделието, информират от централата на червената партия.

Бившият евродепутат и външен министър, който в момента е секретар на парламентарната група на социалистите, от няколко месеца се опитва да навлезе в аграрната тематика и прави всички необходими постъпки, за да се обособи като говорител по наболелия въпрос с чумата по дребните преживни животни. С изявления по горещата тема той демонстрира както медийна и политическа активност, така и желание да се изкачи отново по кариерната стълбичка, в чието подножие се озова само за няколко години, пише topnovini в свой анализ.

В последните месеци Кристиан Вигенин следва пътя към мечтата за министерско кресло, проправен от Корнелия Нинова. При локализирането на първото огнище на заразното заболяване в Странджа, лидерът на БСП веднага яхна вълната на политическото говорене и се качи на недоволството на хората от региона, а след нея щафетата пое червеният депутат. Според източници от партията смяната в "движение" е договорена с Корнелия Нинова и Вигенин има нареждане да е неуморен по темата с чумата по овцете и козите. Основната теза, която червените застъпват е, че чума няма и нищо не може да разклати тяхната убеденост – нито положителните проби на българските и западноевропейските лаборатории, нито дори одита на ветеринарните експерти от Европейската комисия. Продължението на тяхната линия е закономерното политическо "наснимване" на Нинова в засегнатия от заразата регион със стопани, които също съвсем закономерно припознаха БСП като партньор срещу мерките на властите.

"Когато казахме, че няма доказателства за чума, ме питаха кой ще понесе отговорността, ако чумата плъзне из страната и аз я разнасям с маратонките си от двора на баба Дора по цяла България. Отговорих, че аз поемам отговорността!", заяви Нинова след фотосесията с козите в Шарково и поиска безброй оставки. Малко след това Вигенин нарече Нинова "човекът, който успокои напрежението в Шарково" и сам поде темата за чумата, след стиковане с партийния лидер.

От червената централа твърдят, че Вигенин се е съгласил да поддържа огъня срещу обещанието, че ако властта бъде взета от БСП, постът в земеделието заслужено ще отиде при него.

Какви са пораженията, които Нинова и Вигенин вече са нанесли? И какво още могат да объркат?

Първо, Корнелия сътвори международен скандал, след като необезпокоявана влезе в огнище на силнозаразна болест по животните, без дори да използва необходимите защитни средства. Обясни, че чума по овцете и козите няма - вероятно осланяйки се на сетивата си, по-фино настроени от скъпотото диагностично оборудване на всяка лаборатория. По Нинова се подведоха много други "научни светила", работили дълго като самонаети, основно в социалните мрежи.

Междувременно, окрилени от подкрепата на БСП, част от стопаните в засегнатия от болестта регион продължиха да не спазват правилата и предпазните мерки, така че заразата да се разпръсне и да се застраши сигурността на цялата страна. Предизвикаха се протести и действия, които целенасочено саботираха и ограничиха изпълнението на заповедите във връзка с ликвидиране на заболяването, в резултат на които не бе възможно да бъде унищожено последното обявено огнище - в град Болярово. Това от своя страна доведе до разпространение на заболяването извън засегнатата до тогава територия, което е видно от резултатите от последвалия надзор, съобразен с препоръката на експертите на ЕК – вече е констатирано наличие на антитела на болестта и в съседни общини.

Последната стъпка, която Вигенин предприе, е да прави всяка седмица парламентарни питания, които всъщност целят да прикрият щетите, нанесени от маратонките на червената партия - например, когато организираните протестиращи навлязоха в зоните, забранени за движение и поразнесоха инфекцията. С активността си депутатът отклонява вниманието на обществеността от скандала, който ще струва на държавата милиони. Интересно кой ще ги плати - сегашното правителство или това на БСП, когато дойде на власт?

Въпреки че Вигенин иска да се изказва от трибуната, той се дразни, когато друг говори по любимата му тема. Не можело да се информира обществото, че Европейската комисия налага нови рестрикции на България заради все още съществуващата опасност от чума и не трябвало да се посочва стопанството в Болярово като проблем, заради който се налагат тези мерки. Не му е приятно да се споменава също, че заради протестите срещу ветеринарните власти в града, подклаждани от него и от Корнелия Нинова, досегашните ограничения в 7 общини ще обхванат 29 общини. И това може да е само началото на сагата, заради която ще се наложи да караме Великден и Гергьовден с румънско или новозеландско,но не и с българско агне.

Дава ли си сметка Вигенин, особено ако наистина желае поста министър на земеделието, колко опасно е да оставиш тлеещо огнище на зараза? Той, разбира се, има най-популисткото възможно обяснение защо така пламенно, макар и невярно, се изказва по темата.

Като депутат Вигенин е от Ямболския избирателен район и затова твърди, че познавал добре хората и се вълнувал от проблемите им. Бърза справка показва, че освен във връзка с чумата в последните месеци, Вигенин не е защитавал други проблемни въпроси на местните, освен че веднъж е отишъл да връчи стипендия на ученичка от ямболско село. Сигурно е банално да се напомня, че работата на депутата Вигенин е да помогне за създаването на закони, които да защитят бизнеса и обществото, а не да ги излага на опасност.

Всички в политическия и обществен спектър обаче му влизат в положението - почти в реда на нещата е да играеш точно такива партийни игри, да целиш трусове, да отправяш парламентарни питания и да искаш оставки, нали? Вигенин обаче би могъл да е една идея по-внимателен, когато става въпрос за заразни заболявания, национална сигурност, европейско законодателство и цяла индустрия, която може да пострада. Също така би трябвало да си дава сметка, че гонейки собствения си интерес, от евродепутат и външен министър той постепенно залезе до секретар на парламентарната група на социалистите след серия неадекватни изявления в неподходящ момент като лобирането за Турция в ЕС през 2009 г. и приветстването на геноцида, извършен над българското население във Вардарска и Пиринска Македония в периода 1946–1948 г.

Като външен министър Вигенин успя да фокусира и световното внимание с противоречивите си коментари за участието на "Хизбула" в атентата в Бургас - първо твърдеше, че доказателствата не сочели ясно към ливанската организация, а после че България не е ревизирала позицията си за терористичния акт на летище "Сарафово". С настоящите си изявления около чумата по животните у нас той обаче може да заложи бомба, след избухването на която едва ли ще поеме отговорност. Точно като Корнелия Нинова, която има смелост единствено да запали фитила.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.75 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.47
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.