Сметната палата засече 91 „пропуска“ в имотните декларации на политиците

Нетоточни данни са подали депутати, политици, кмет и зам.-кметове, областни и зам.-областни управители, членове на политически кабинети

по статията работи: Ростислава Иванова | 30.07.2015 | 18:18
Сметната палата засече 91 „пропуска“ в имотните декларации на политиците

Сметната палата откри 91 несъответствия в декларациите за имотно състояние на членове на ръководни и контролни органи на политически партии, областни управители, членове на политически кабинети и други категории лица на висши държавни и други длъжности. Това става ясно от публикувания на сайта на Сметната палата с несъответствията, установени в декларациите за миналата година, подадени в периода от 08.11.2014 г. до 31.12.2014 г.

По закон независимата одитна институция извършва проверка в рамките на 6 месеца по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

Най-много пропуски в декларациите на АБВ

Сред тях прави впечатление, че най-голямо разминаване между посочените и реално притежаваните движими и недвижими имоти, собственост от фирми, коли и други на обществените лица, има в декларациите на членовете на партия АБВ. Зам.-областни управители и зам.-кметове също са сред лицата, пропуснали да посочат по някой друг имот на семейството си, а има такива и с по няколко.

Традиционните "пропуски" в тези имотни декларации на българските политици и управляващи от висшия партиен ешалон обаче са свързани предимно с имоти или дялове от фирми, притежавани от съпрузите им и дори от невръстните им деца.

Има, разбира се, сериозни разминавания в описаното и реалното имотно състояние на семействата, както и незначителни несъответствия, установи iNews.bg.

Депутат укрива дялове в няколко дружества

Депутатът Валентин Любенов Павлов изобщо не е декларирал миналата година, че все още притежава дялове в дружества та "Дентален център-Ео Дент" ООД, "Групова практика за първична дентална помощ Ео Дент-2"ООД, "ВЕО" ООД, както и че съпругата му има дялове в "Цайх" ЕООД – всичките в Перник. Народният представител Иван Станков не е посочил земеделски имоти – пасище, меря и лозя в с. Ружица, на обща площ от около 7 дка.

Бившият телевизионен водещ и съратник на Николай Бареков от "България без цензура", сега независим депутат - Росен Петров, не е декларирал дялове в "Брейн къмпани".

Областният управител на Добрич Маргарита Новоселска е пропуснала да впише, че съпруът й има дялове в "Новоселски" ООД.

 Кмет и зам.-кмет на Перник също с "амнезия"

 Зам.-областният управител на Варна Кристиян Богоев не е декларирал данни, че съпругата му притежава апартамент от 86 кв.м. във Варна, а депутатът Петър Беков е забравил да впише, че съпругата му притежава "Амбулатория за извънболнична специализирана медицинска помощ по детски болести – частна практика" в Ихтиман.

Кметът на Перник Иван Иванов не е декларирал, че съпругата му е съсобственик в "Агро Миив" ЕООД . Зам.-кметът на Перник Евелина Първанова Манчева – Тонева, пък не е посочила, че съпругът й притежава дялове в "Каел" ЕООД и "Елиза 2011" ЕООД.

Иван Йоргов, зам.-областен управител на Ямбол, не е отбелязал в декларацията си за ливада от 6,5 дка на жена си в с. Боево, нива и ливада от 7,5 дка в с. Роза и нейни дялове в "Йорга -Ойл" ООД.

Зам.-областният управител на Смолян Зарко Маринов не е декларирал, че съпругата му притежава дялове в "Интерлинк" ЕООД.

Какво тук значат някакви си гори и ливади?

Евгени Желев от ръководството на АБВ не е декларирал, че притежава дялове във фирмата "Хелт Консулт Е", както и апартамент на съпругата му с площ 59 кв.м. в Смолян.

Владимир Тодоров Стойчев от ръководството на Народна партия "Свобода и достойнство" (на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок), не е декларирал, че непълнолетният му син притежава апартамент в София от 44 кв.м.

Володя Борисов Карамитев – от ръководството на АБВ, не е вписал в декларацията си, че има дялове в "Рекма България" ЕООД в Пловдив, а съпругата му притежава 43 кв.м. гори с. Виево, 79 дка гори в с. Кутела и ½ идеална част от 4250 дка оризища край Пловдив. Веселин Радков и Владимир Калчев от ръководството на АБВ също са пропуснали по няколко земеделски имота – регистрирани на съпругите им.

Съратник на Георги Първанов забравил цялата си собственост

Васил Циров от ръководството на АБВ сякаш е забравил да декларира цялата си собственост пред Сметната палата. Не е посочил две масивни сгради на свое име в с. Дъбница, Община Гърмен, на обща площ 475 кв.м., както и стопанска постройка от 223 км.м., 2 леки автомобила – Ситроен и Нисан-Микра, апартамент от 66 кв.м. и гараж над 20 кв. м., както и етаж от жилищна сграда на площ 126 кв.м. в Гоце Делчев.

Боян Димитров от АБВ пък е пропуснал да каже, че съпругата му е собственик на апартамент във Варна на площ 70 кв.м.

Зам.-областният управител на Смолян не е посочил, че съпругата му е съсобственик на "Контакт Смолян" ЕООД, а зам.-кметът на Елин Пелин Благой Благоев е пропуснал, че съпругата му има половината от две ниви на площ 7,5 дка и пасище от 2 дка в с. Доганово.

Народният представител Бойка Маринска не е декларирала, че съпругът й е съсобственик на "Триера-1" ЕООД Пещера, а Албена Вълчева от ръководството на АБВ – че съпругът и притежава апартамент над 65 кв.м. в София.

Началникът на кабинета на спортното министерство Айлин Дахилова-Василева също е направила сериозни пропуски в имотната си декларация. По някаква причина тя пък не е отбелязала, че съпругът и има дялове в "Ел ЕМ Къмпани" ЕООД, "Боен Клуб България" ООД, "Дже ел Рент" ООД и "Дже ел транс" ООД, всичките в София.

Апартаментът на жената не се брои, ако и да е 120 кв.м. на морето

Главният експерт Връзки с обществеността на Област Бургас Пеньо Пенев не вписал в декларацията си, че съпругата му има апартамент над 121 кв.м. и гараж над 16 кв.м. в Бургас.

Зам.-областният управител на Разград Нурие Црънгалова не е посочила, че съпругът й има дялове в "Леорга 07" ЕООД в гр. Лозница и 12 дка залесена площ в с. Горски поляни, община Велинград.

Отцепилият се от ДПС Касим е забравил, че притежава наследствена 1/3 идеална част от двор - 1870 кв.м. в родното си с. Дръндар.

"Над материалните неща" в живота е и шефката на комисията по култура 

Народният представител от Патриотичния фронт и председател на комисията по култура Полина Карастоянова е пропуснала да отбележи в декларацията, че съпругът и е собственик на 475 кв.м. уреголиран поземлен имот в с. Малък Извор, община Ябланица.

Зам.-областният управител на Кюстендил Силвия Велкова пък не е декларирала, че съпругът й има дялове в "Спорт експерт" ЕООД.

Дългият списък с ръководни членове на АБВ завършва с любимата народна певица Николина Чакърдъкова, която не е декларирала за притежаван семеен лек автомобил "Сангт Йонг Рекстон" (джип), както и че мъжът и има дялове във фирма "Блакорп" в Гоце Делчев.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:45 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:40 Господин Тау тв филм /29 епизод/п/
  • 04:10 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • Сега "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.4
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.