Съдят ексдепутат от ДПС и бивш зам.-министър за кражба на 4,2 млн. лв.

Аферата по източването на две държавни дружества от Илия Илиев и Антон Гинев е от времето на Тройната коалиция

по статията работи: iNews.bg | 30.01.2017 | 20:31
Съдят ексдепутат от ДПС и бивш зам.-министър за кражба на 4,2 млн. лв.

Доскорошният депутат от ДПС Илия Илиев и бившият зам.-министър на транспорта Антон Гинев в две правителства - на Пламен Орешарски и на Бойко Борисов, отиват на съд заради източването на над 4,2 млн. лв. от две държавни дружества чрез фиктивни договори.

Освен тях по делото обвиняеми са още Огнян Георгиев - бивш директор на железопътна секция в Русе и Кръстю Дискосков - директор на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" в Горна Оряховица. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, цитирана от Фокус.

След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от премиера Бойко Борисов. Илия Илиев пък сам се отказа от депутатския си имунитет, а в края на миналата година прокуратурата повдигна и второ обвинение срещу него за купуване на гласове, припомня Медиапуул. Илия Илиев е лидер на политическата формация "ДРОМ". Той беше общински съветник от ГЕРБ в София мандат 2007 – 2011 г., а в 43-тото Народно събрание влезе с листата на ДПС. В момента на Илиев е с прокурорска забрана за напускане на страната.

Всички обвиняеми по делото са с най-леката мярка за неотклонение "подписка", с изключение на Кръстю Диксоков, който е без мярка, заради тежко здравословно състояние.

Предстои Софийският градски съд да насрочи заседание по делото.

Милиони за несвършена работа

Източването на двете държавни дружества – Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) и "Транспортно строителство и възстановяване", е станало в периода от 22 октомври 2007 г. до 9 октомври 2008 г., когато на власт беше правителството на Тройната коалиция, начело със Сергей Станишев. По това време Антон Гинев е генерален директор на НКЖИ. Той сключва договори с предварително определени фирми в нарушение на Закона за обществените поръчки, без да обявява търгове.

Контрактите са с компаниите - "Розалия ММ" ЕООД, "Триумф" ЕООД, "Енерджи груп 2003" ЕООД и "Строителство и инвестиции" ЕООД. Те са собственост на лица, за които се смята, че са свързани с Илия Илиев. Те не са изпълнили дейностите, за които са били наети, но въпреки това са им били изплатени над 4,24 млн. лв. Това е ставало с помощта на документи с невярно съдържание, посочва прокуратурата.

Няколко са сключените договори от Антон Гинев като шеф на НКЖИ с четирите фирми.

Първият е от 22 октомври 2007 г. за 3,12 млн. лв. с "Триумф" ЕООД. Компанията е трябвало да направи изследване на деформациите на земната основа на жп гарата в Русе. Първоначално фирмата получава аванс от 927 000 лв., а после са й преведени още пари и сумата достига близо 1,1 млн. лв. Въпреки получените средства "Триумф" не изпълнява нищо по договора. Вторият договор е от 11 декември 2007 г. с "Розалия ММ" за възстановяване на отводнителните съоръжения между гарите Моруница и Бяла за близо 1 млн. лв. със ДДС. Сумата е изплатена на "Розалия ММ", но работата не е свършена.

Третият договор е от 12 септември 2008 г. с държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" и подизпълнителя "Енерджи груп 2003" ЕООД за 2,28 млн. лв. с ДДС. Управител на частната фирма е Йордан Илиев, който е брат на Илия Илиев.

Договорът е за възстановяване на отводнителните съоръжение между гарите Моруница и Бяла по IV-та главна жп линия. В него са включени и неизпълнените дейности по предходния договор и това е довело до подписването на още три нови договора в Горна Оряховица.

Единият е сключен на 24 септември 2008 г. между държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" и "Енерджи груп 2003" за 665 508 лв. с ДДС. Два дни по-късно – на 26 септември 2008 г., е сключен нов договор, но с "Розалия ММ" за 814 477 лв. На 9 октомври 2008 г. е подписан и третия договор, но този път със "Строителство и инвестиции" за 662 629 лв. с ДДС.

И по трите контракта работата е една и съща - за отводняване между двете гари Моруница и Бяла. Парите на трите различни частни фирми са преведени, но нито една от тях не е свършила работата, а това е направено частично от работниците на държавното дружество.

Присвояване в особено големи размери

Бившият шеф на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев ще отговаря пред съда за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" (ДП "ТСВ") за 4 240 356 лв.

Обвинението срещу депутата от ДПС Илия Илиев пък е за това, че в периода от 11 декември 2007 г. до 16 септември 2009 г. в Горна Оряховица и Русе, в съучастие с шефа на НКЖИ и местните началници, ги е улеснил в присвояване на чужди пари от НКЖИ и ДП "ТСВ".

Илия Илиев е обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на "Розалия ММ", "Енерджи груп 2003", "Строителство и инвестиции", явявал се е на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи, за които били издавани протоколи-образец 19.

Въз основа на тях на частните фирми са били преведени държавните пари, без да е свършена работата. Присвояването на 3,14 млн. лв. е квалифицирано от прокуратурата като особено тежък случай в особено големи размери.

Бившият директор на железопътна секция в Русе Огнян Георгиев e обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери за това, че е разпоредил превеждане на 998 115 лв. на "Розалия ММ", без частната фирма да е свършила работата, за която е била наета. Освен това Георгиев е знаел, че работата се извършва от работници на държавната фирма, но е разпореждал на подчинените си да подписват и съставят документи с невярно съдържание.

Бившият директорът на поделение "Транспортно строителство и възстановяване" в Горна Оряховица Кръстю Диксоков пък е обвинен в присвояване за това, че в съучастие с Илия Илиев е разпоредил на "Розалия ММ", "Енерджи груп 2003" и "Строителство и инвестиции" да им бъдат изплатени над 2,14 млн. лв. без фирмите реално да са свършили работата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.