Диета ускорява лечението на летните инфекции при децата

Спазването на хранителен режим при ентероколити гарантира бързо оздравяване

по статията работи: iNews.bg | 17.08.2017 | 11:39
Диета ускорява лечението на летните инфекции при децата
Болница "Тракия"

Освен плажни емоции и игри за децата, лятото носи и рискове от вирусни и бактериални инфекции, които често протичат с висока температура, стомашно разстройство, гадене, безапетитие и повръщане. Обикновено оплакванията се появяват внезапно и изненадват семейството. Притеснението е особено голямо, когато се разболее малко дете от 0 до 3 годинки, казва педиатърът д-р Веселина Димова, завеждащ Педиатрично отделение на Болница "Тракия".

Малките деца по-лесно се обезводняват, отпадат, при висока температура може да се наблюдават и фибрилни гърчове, които също хвърлят родителите в паника, а тя е лош съветник.

На първо място родителите трябва да овладеят високата температура. Ако тя е над 38,5 - 40  ̊С се прилагат физикални методи - обтриване с влажна кърпа. Ако това не помогне, се прибягва до душ с по-хладка вода, студени компреси или лед на магистралните съдове и се използват обичайните антипиретици.

Ако детето повръща, по-удобно е прилагането на антипиретик под формата на свещички, а при диария по-уместно е използването на перорални форми - сироп, капки, суспензия или таблетки. При упорита температура с продължителност над 3 дни детето трябва да бъде прегледано от лекар, за да установи причината и да се започне подходящо лечение.

Болното дете по правило губи апетит и това е един от защитните механизми на човешкия организъм. И все пак, дори когато боледува, човек трябва да се храни. В това отношение родителите допускат две основни грешки – не дават на детето нищо за консумация от страх, че то отново ще повърне или ще получи разстройство, или обратно – настояват то да приема значителни количества храна с надежда да подсилят организма му.

Подобни крайности са погрешни, казва д-р Димова. Основният ключ към началото на оздравителния процес е премерената хранителна диета. Погрешно е да не се дава нищо на детето, защото учестените дефекации и повръщания обезводняват организма му.

При кърмачетата е нормално да има до 5 дефекации дневно, но стигнат ли 10–15 и повече, обезводняването е неминуемо. Родителите трябва внимателно да дават вода на детето – по лъжичка на няколко минути. Може във водата да се разтворят закупени от аптеката прахчета за компенсиране на елекролитните загуби на организма.

Погрешно е вместо вода в този момент да се дават натурални сокове, пюрета, мляко, пасирани плодове или зеленчуци, защото те само ще раздразнят още повече възпалената от вируса лигавица. Болното дете трябва да се захранва с малки количества храна, която не съдържа целулоза, не е мазна или сладка.

В първите дни на болестта е противопоказно и месото. Препечен хляб, картофи, ориз, за бебетата лечебни каши или безлактозни млека, са подходящата диета. По-късно може постепенно да се разшири с бяло пилешко месо и пилешки бульон. Щадящата храна успокоява перисталтиката.

"Очакванията на родителите са още в началото на лечението болното дете внезапно да възстанови апетита си. Трябва да бъдем премерени в тези наши очаквания", казва д-р Димова. Всяка по-голяма доза храна, всяко насилване връща ситуацията в изходно положение.

Неправилното лекуване може да удължи ентероколитните оплаквания със седмици, дори температурата и другите симптоми да са вече повлияни. Причината е, че чревната лигавица е увредена и не може да понесе голямо натоварване.

В различните страни честотата на вирусните и бактериалните ентероколити е различна. У нас причинителите са най-вече вирусни и по-рядко бактериални. Най-честите вирусни инфекции са: ентеровируси (коксаки А и Б, ехо) през лятото, докато ротавирусите и аденовирусите се срещат през зимата и спорадично целогодишно.

Причинители на бактериалните ентероколити могат да бъдат шигела, салмонела, ентеропатогенни ешерихия коли. Могат да бъдат паразитни инфекции, като ламблиаза. Лятната диария може да е резултат на хранително отравяне от токсините на бактерия като Staphylococcus aureus при замърсена и неправилно съхранявана храна.

Друга основна грешка е да се изписват антибиотици при лечение на вирусните инфекции. "Антибиотиците не повлияват вирусните летни инфекции, а могат да доведат до дисбиоза и да влошат състоянието на болния", казва д-р Димова.

По клиничната картина на болното дете един опитен лекар може да се ориентира дали е нужно да изпише антибиотично лечение или не. При необходимост се провеждат и изследвания за по-точна диагноза. Продължителната употреба на антибиотици може да провокира  антибиотик-асоциираната диария.

 

Децата най-често се заразяват чрез мръсни ръце, неизмити плодове, недостатъчен контрол върху приготвянето и съхранението на храната, а не защото сме отишли на море, планина, както обикновено си мислят родителите.

"Дали детето е в детската градина, в училище или вкъщи, ръцете трябва да се измиват или дезинфекцират редовно. Малките деца имат навика да опознават света чрез лапане. Всяка замърсена играчка, повърхност, контакт с болно дете, е начин за предаване на инфекцията", казва д-р Димова.

Завеждайки детето в епидемичен период в детски кът, на плаж, на басейн или на място със струпване на много хора, неизбежно го поставяме в среда с повишен риск от заразяване. Това не означава, че не трябва да ходим с деца на почивка, но трябва да им осигурим адекватни битови условия, добра хигиена, задължителен режим - без случайни хранения на плажа със случайно закупена кифла или царевица, която не е ясно в какъв съд, с каква вода е варена, с доколко чисти ръце е пипана и как е съхранявана.

Спазвайки тези правила човек по-трудно ще се разболее. Антибактериалните гелове за дезинфекциране на ръцете са също от изключителна полза, особено при пътуване, съветва специалистът.



Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.