Проект SAFE in SPORT стартира в София

Целта е да се защитят младите състезатели от наранявания и здравословни проблеми

по статията работи: iNews.bg | 27.03.2018 | 12:42
Проект SAFE in SPORT стартира в София
Асоциация за развитие на българския спорт

В периода 26 – 28 март в София се провежда първа международна среща по проект SAFE in SPORT, по време на която представителите на трите партньорски организации от България, Хърватска и Турция обсъдиха стъпките, които трябва да бъдат реализирани по проекта за изпълнение на заложените в него цели. Дейностите в България ще бъдат координирани от "Асоциация за развитие на българския спорт", която е и домакин на срещата. По проекта са планирани две международни обучения, в които ще бъдат включени треньори от различни спортове, които ще могат да научат новостите в платометричното обучение, което е неразделна част от подготовката на много спортисти. 

Защитата на неприкосновеността на младите спортисти, които могат да изложат на риск своето здраве поради нарастващия натиск за постигане на резултати дори при най-ниските нива на състезания. Повишените изисквания на процеса на обучение, за постигане по-добри резултати, носят риск от нарушения на жизнените функции в организма. Непознаването на основните принципи на тренировъчния процес - честотата, интензивността и продължителността, съчетани с недостатъчна готовност на спортистите и обективните им възможности, причиняват по-голям брой патофизиологични промени в организма. 

Платометричното обучение, е неразделна част от подготовката на много спортисти и аматьори, които независимо от възрастта и пола имат положителен ефект върху: силата, скоростта и мощността, подвижността, балансът, скоковете, хвърлянията, ударите и плътността на костите. Плиометричното обучение в детска възраст е използвано от много години и се е доказало като особено подходящо за развитието и подобряването на моторното изпълнение на скокове и бягане. Важно е да се отбележи, че децата в този период на развитие значително се различават в двигателните си умения поради различните етапи на зреене, така че те трябва да бъдат разделени на групи според биологичната възраст. За съжаление, повечето треньори все още разделят децата - спортисти въз основа на хронологичната възраст, което е абсолютно неоправдано. Съответно, целта на проекта е да посочи биологичната епоха като важен фактор за моторните постижения на децата във възрастовия диапазон 10-16 години. В допълнение, ние искаме да допринесем за по-добро разбиране на начините, по които плиометричното обучение променя скоковете и спринт изпълнението на деца от различни биологични възраст. Изборът на деца или млади спортисти въз основа на биологична възраст, допринася за цялостното развитие на спорта, в което играе важна роля грижата за здравето и превенцията на нараняванията при младите хора.

По тази причина и фактът, че в момента младите талантливи спортисти са изправени пред нарастващи изисквания не само за постигане на най-добри резултати, но и за реализирането на тази цел в най-кратки срокове, непрекъснатото обучение на спортисти и такива в областта на здравеопазването е от решаващо значение. 

Платометричното обучение е метод за обучение, водещ до адаптиране на нивото на нервно- мускулната, костната и мускулната скоба: подобрено съхранение и използване на еластична енергия, увеличаване на работната площ на активирания мускул, подобрена реакция на несъзнателните нервни рефлекси, мускулно напрежение, повишена мускулна предварителна активация, подобрена мускулна координация. Подобряването на посочените функции несъмнено води до подобряване на мощността на един мотор, следователно плиометричното обучение е неразделна част от подготовката на много спортисти и любители, от всички възрасти.

Поради факта, че децата в периода на прехода от детството към юношеството имат чувствителни моторни умения (като скорост, гъвкавост, здравина и сила), планометричното обучение освен че е подходящо за развитие и подобряване на моторното изпълнение на скокове и бягане, може да бъде сериозен проблем, ако се предозира с процесът на обучение.  Затова е важно да се подкрепи обменът на добри практики между заинтересованите страни в областта на спорта, за мерки, насочени към подобряване на предотвратяването на наранявания, за повишаване на осведомеността относно защитата на здравето на младите спортисти.

Основната цел на действието е да се предотвратят наранявания и да се защити здравето на младите състезатели, на нивото на тревата, чрез участие на треньори с богат опит в обучението на младежи. Треньорите са първите и най-важните фигури в развитието на спортните кариери на всички спортисти. Тяхното влияние е най-вече във формирането на навиците и техниката, на младите в тренировка. Те са в състояние да предотвратяват наранявания по време на цялата кариера на състезател. Специфичната цел на дейностите е да се обменят най-добрите практики в обучението по лека атлетика и да се подобри методологията на практическото обучение, водеща до превенция на нараняванията и опазването на здравето на младите спортисти, в тясно сътрудничество с медицинската професия.

Действието ще се състои основно от обмен на информация, добри практики и общи инициативи за обучение. Това ще доведе до създаването на учебно ръководство и видео за треньори в областта на леката атлетика. Недостатъчното ниво или липсата на образование / обучение на спортни треньори е утежняващо обстоятелство при качественото дългосрочно развитие на децата - атлетите. Повърхностният подход към методологията на спортното обучение на недостатъчно образования спортен персонал, води до липса на мотивация за работа, напредък и постигане на качествени резултати на децата спортисти. За съжаление, такава работа често води до ранно отказване от обучение и ползване на избрания спорт. Спортните наранявания, които спират децата, не са толкова малко на брой - спортистите в постигането на целите си. Следователно обучението на спортните треньори следва да бъде неразделна част от годишния работен план.

Като се има предвид това, партньорите по проекта решиха да предложат допълнителна форма на неформално обучение за треньори за придобиването на нови умения и особено важно, да ги обучат чрез практически упражнения, които ще бъдат проведени от експерти демонстранти. Висококачествената професионална тренировъчна работа е важна за младите спортисти, които започват спортните си кариери, за да бъдат адекватно лекувани. 

Иновационните аспекти на този проект се състоят в нов подход към неформалното обучение на обучителите, за да се защитят младите спортисти от неадекватната методика на обучение. Предложението е иновативно и в следните теми: Първата е мрежа, създадена за здравна защита на млади спортисти, която е насочена към треньори, млади атлети, кинезиолози, лекари, спортни власти на местно, регионално и национално ниво. Всички те са включени в проектното предложение, чрез различни дейности и действат заедно за постигането на една и съща цел.

Втората новаторска концепция е 3-5 минутен филм, който ще покаже правилно изпълнени плиометрични упражнения. Комбинацията от аудио и визуален филм е много по-приемлива от използването на картини и описания. Проектното кино е възможност да се образова нашата целева аудитория. Филмът ще бъде използван за собствени нужди, на партньора, ще бъде доставен на националната атлетическа асоциация, спортни клубове в региона, но ще бъде разпространен и чрез други различни цифрови канали (уеб сайт, Facebook, YouTube). Чрез тези два проекта с иновативни подходи се цели силно въздействие върху целевите групи и голяма възможност за обучение на треньори и повишаване на осведомеността им за адекватно обучение.

Екипът по проекта е организиран от 7 експерти, които са специалисти в различни области, спорт, образование, мотивация, научни изследвания и иновации и упражнения. Те ще работят заедно за разработване на иновативна система за преподаване и предаване на знания на целевите групи. Проект SAFE in SPORT е съ-финансиран по програма Еразъм+ Спорт на Европейската комисия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:40 Вълкът и седемте козлета 2...
  • 14:45 Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.