Пчеларите у нас се готвят за протест

Причината е отсъствието на пчеларския сектор в Общата селскостопанска политика

по статията работи: Ивелина Георгиева | 27.10.2011 | 17:32

Пчеларите в страната започват да подготвят протестни действия. Това заяви пред iNews председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов. Тяхното недоволство е провокирано от липсата на държавни субсидии, каквито се дават за другите подотрасли на селското стопанство.

Пчеларите искат отношението на държавата към тях да бъде същото, както е към другите производства, посочи Михаил Михайлов.

От бранша искат държавата да отпуска субсидия на всяко регистрирано пчелно семейство или кошер в размер на 20 евро еднократно за една година.

"С тези 20 евро смятаме, че може да се решат основните проблеми в сектора", коментира Михайлов.

Тези средства ще бъдат целеви и ще отидат за закупуване на ветеринаромедицински препарати, подхранване на пчелните семейства, лечение на болести като превенция, както и за създаване на нови пчелни семейства.

Михайлов обясни, че миналата седмица е станало ясно (по време на изготвянето на Oбщата селскостопанска политика), че субсидии за пчеларството през следващия програмен период 2014-2020 няма да има. Поради тази причина, както и поради голямото напрежение в пчеларските среди, което съществува от известно време, браншът излиза с предложение пчеларството да бъде представено като една действаща общност, защитаваща своите интереси. В тази връзка назряват протестни действия и искания от страна на отделни инициативни пчелари да бъдат подкрепени от Съюза на българските пчелари и други браншови организации.

Протестните действия ще бъдат насочени изцяло към постигане на целта за получаване на необходимата субсидия, увери Михаил Михайлов. По думите му от бранша са разговаряли многократно с институциите и не се е стигнало до споразумение с тях, затова следващата крачка на пчеларите ще бъде протестни действия.

Преди да се стигне до тях, от Съюза на българските пчелари ще публикуват намеренията си в пчеларската преса, за да сведат тази информация до всички пчелари в страната и да се види тяхното мнение. Ако то е одобрително и подкрепя протестните планове, ще се стигне до радикални действия, съобщи Михайлов.

"Ние искаме 20 евро от държавата, защото пчеларството дава годишно добавена стойност на българската икономика от между 2-3 млрд. лева от опрашителната дейност", коментира председателят на Съюза на българските пчелари. Щом дадена дейност носи доход за държавата, би трябвало да се подпомага от нея, добави Михайлов.

Пчеларите в момента се самофинансират като влагат много лични средства и много труд, който не се оценява, посочи още Михаил Михайлов.

От бранша претендират и за някои основни промени в Закона за пчеларството в България. Трябва да бъде променена Наредбата за пръсканията, тъй като през последните години огромен брой пчелни семейства загиват заради пръскане с химикали от арендатори и земеделски производители, които не я спазват.

Друго нещо, което трябва да се промени, касае броя на пчелните семейства, които могат да се настанят в дворните места в населените райони. Законът по принцип не ограничава пчеларите в това отношение, но има многобройни оплаквания от другите хора, които са против пчелите да се отглеждат в населените места. Пчеларите пък от своя страна не могат да изнесат пчелите извън населеното място, защото няма кой да ги охранява и ще бъдат откраднати на мига. Този проблем чака своето решение и е едно от нещата, които трябва да претърпят промяна, тъй като назрява все по-сериозно.

Михайлов посочи, че има страни, където ограничават броя на пчелните семейства, а някои дори не разрешават да се отглеждат в населена среда. Париж е един от градовете, намерили решение на този проблем, като пчелните семейства се отглеждат на покривите на сградите.

За голяма изненада тази тенденция съществува и в София, където на покрива на хотел "Хилтън" се отглеждат около 5-6 пчелни семейства. Тази практика е пример, че пчелите могат да бъдат качени на високо и да не пречат на хората, разясни Михайлов.

За да се намали опасността от загиването на пчелните семейства, трябва да се наблегне върху обучението на пчеларите от добрите пчеларски практики, да се внедрят нови технологии и да се създадат условия за хигиена.

По същото време днес от Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че през тази година са отпуснати над 4 624 000 лева за пчеларите в България. Парите са по Националната пчеларска програма.

Подпомагане са получили 1 160 пчелари. Бюджетът в направлението за настоящата година беше в размер на над 6 553 500 лв. Предвид преведената финансовата помощ, ДФ "Земеделие" отчита усвояемост от 70%.

За поредна година най-голям интерес е регистриран по мярката, чрез която се подпомага купуването на нови кошери. Общо 857 пчелари са обновили инвентара си, като са използвали близо 3 148 000 лв. Най-много са кандидатите от област Варна – 272. От област Плевен са подпомогнати 129 кандидати, а от Разград – 121.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Един Българин 30.10.2011 | 19:17
ЗЛОТО си има име и се казва МОНСАНТО ! това е компанията която притежава патента на всички сортови семена в америка.без неино разрешение нямаш право да си отделяш екологични чисти семена за засяване. ако го направиш веднага ти пращат мутри от компанията.и се започват едни съдебни битки които вече! си ги загубил... има ,ако не пряка,то силна косвена връзка с аерозолните престъпления / Chemtrails /. същите тези хора сега предлагат семена устойчиви на кеселинни дъждове които съдържат:алуминий,барий,цинк,и титаний.звучи ли Ви познато ! ! ! ... Монсанто са повече от „алчни монополисти“, даже се съмнявам, че парите толкова ги интересуват. Та тези хора разработват БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ! Навремето Монсанто са произвели токсичния хербицид „Agent Orange“ използван от американците във Виетнам. По данни на Виетнамското Министерство на външните работи „Agent Orange“ e причинил 400,000 смъртни или инвалидни случая, а 500,000 деца са се родили с дефекти (вижте тук, (http://en.wikipedia.org/wiki/Agent_Orange)). Какво добро можеш да очакваш от хора разработили подобен продукт, хора отговорни за масови убийства? Това ли са хората, на които да поверим създаването и отглеждането на храната ни? Та те са наш смъртен враг!За съжаление нещата отиват натам те да постигнат пълен контрол върху храната ни, като ни отнемат естествените и безвредни сортове, и ни задължат да садим и ядем техните отрови (по един или друг начин). Но може би това заслужаваме, защото въпреки примера на хората пострадали преди нас от ГМ културите–въпреки потресаващия пример–ние не се вслушваме и не взимаме поука…, защото не ни интересува… Нещата са страшни. http://www.happybody.eu/article/opasen_toksin_otkrit_v_kruvta_na_hora_konsumirali_GMO.173 http://www.youtube.com/watch?v=Rt6a_XdrQKA&feature=share Food, Inc. / Храна ООД (2008) http://zamunda.net/details.php?id=197673&hit=1 изберете Български език под клипчето за да стартирате субтитрите http://www.ted.com/talks/lang/eng/paul_root_wolpe_it_s_time_to_question_bio_engineering.html найденов! ТИ КОЛКО СИ ДОЛЕН! ПОДЛОГА МРЪСНА ГАД! http://www.bivol.bg/wlgmo.html Найденов: Винаги сме гласували „за” ГМО в Европа http://www.standartnews.com/news/details/id/59847/ ‎''Найденов подведе обществеността за ГМО'' http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3630651 ‎''За него биоземеделието е мода'' ... http://fermer.bg/news/1258/1/miroslav-najdenov-za-gmo-pred-rojters-ne-mi-e-okazvan-korporativen-natisk.html
2 Един Българин 30.10.2011 | 19:13
ааа сега се сетиха ...а от кога! НЯКОИ хора им говорят откъде всъщност ! им идват 'проблемите'... и ,че МАСОВО гинат пчелите ,не само тук !а в цял свят където 'има' НАТТО и се пръска с химикали...(Chemtrails)- напишете в Google - Chemtrails ... ето и нагледно да видите за що иде реч... http://www.youtube.com/watch?v=54Cti_If5p4
1 Живка Илиева 27.10.2011 | 18:05
Така е по-справедливо, щом като има субсидии на глава за добитъка, които всеки фермер използва по свое усмотрение, защо да не е така и с пчелните семейства. При това сумата, която искат е много приемлива на фона на 50лв. За древен рогат добитък и 200 за едър. Този сектор страда най-много с разните му поправки в закона, които защитават прекупвачите, изкупуващи меда на смешно ниски цени от няма и 4лв за килограм!

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /18 епизод/
  • 15:20 Пътешествия: В света на прекрасната...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.