“Алфатур“ обяви фалит, отменя пътуванията по празниците

Агенцията е загубила 80% от пазарите си заради кризите в Тунис, Египет и Турция

по статията работи: iNews.bg | 13.12.2016 | 12:11
“Алфатур“ обяви фалит, отменя пътуванията по празниците

Туристическата агенция "Алфатур" обяви на страницата си, че след 18 години работа е изпаднала в несъстоятелност и няма да може да изпълни дори пътуванията за Коледа и Нова година. С нея прекратяват дейността си и дъщерните компании "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД. 

В съобщението се казва, че в съда е подадена молба за откриване на производство по несъстоятелност на "Алфатур" АД, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството.

Уведомени са още НАП, Министерството на туризма и Застрахователно дружество "Евроинс", към която засегнатите клиенти ще могат да предявят искане за обезщетение. Подробности как да стане това ще бъдат огласени на 13 декември.

"В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите", обявява компанията.

Като причини за кризата е загуба на 80% от дестинациите заради революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция. "Едновременно с това агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление Обединени арабски емирства", обясниха от "Алфатур"

В последните дни агенцията е установила, че реално не може да гарантира разплащания за коледно-новогодишните пътувания. И уверява, че всички, които са платили изцяло почивките си, "би трябвало да получат изцяло парите си, защото са гарантирани със застраховка "Отговорност на туроператора" с покритие 1,4 млн. лв.

"Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели", твърдят от "Алфатур".  

Ето и пълния текст на съобщението на агенцията към клиентите й:

"Уважаеми клиенти и партньори,

Допълнително на 13.12.2016 г. ще бъде публикувана и подробна информация относно стъпките, документацията и процедурата за предявяване на обезщететението към ЗК Евроинс. Тези процедури ще бъдат изрично съгласувани със застрахователната компания.

В резултат на революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Република Турция, "Алфатур" загуби основните си дестинации, които съставляват около 80% от нашия бизнес.

Едновременно с това, агресивното навлизане на пазара на нискотарифните авиокомпании доведе до срив и на продажбите по европейските дестинации и по направление ОАЕ.

Тези, както и други негативни фактори и тенденции в туристическите дейности, доведоха до значителен спад на оборотите и ликвидността на агенцията.

В последните дни установихме, че сме в обективна невъзможност да гарантираме разплащанията на коледно-новогодишните пътувания, което би могло да доведе до кризисни ситуации по време на празниците, изразяващи се в оставени хора по летищата и ненастанени в хотелите.

Подчертаваме, че нашите клиенти, които са внесли депозити или са платили изцяло своите почивки, няма да загубят парите си. Те са гарантирани със застраховката "Отговорност на туроператора", сключена между агенцията и "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД с покритие 1 400 000 лева. Считаме за правилно обаче, още отсега да кажем, че така планираните пътувания няма да могат се осъществят през нашата агенция.

Съгласно чл. 109 от Закона за туризма обезщетението по застраховката се определя и изплаща от застрахователя в срок до 15 (петнадесет) дни, след като потребителят представи всички поискани от застрахователя документи, свързани с установяването на събитието и размера на вредите.

Ето защо, следва в най-кратък срок да представите пред "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД сключените с нас договори за организирани туристически пътувания, както и документите, удостоверяващи извършените по тях плащания (разписки, преводни нареждания и др. под.). Ако "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД поиска от Вас и други документи, с които разполагате, следва да ги представите в указания ви срок.

Пътуванията на всички хора, които в момента се намират зад граница, са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети за връщане или отказ за настаняване по хотели.

Относно предстоящите пътувания за периоди, различни от коледните и новогодишни празници, ще се свържем поотделно по имейл с всеки, към когото сме поели ангажимент, за да му дадем информация конкретно за неговия случай.

Съобразно законите на Република България днес подадохме в съда молба за откриване на производство по несъстоятелност на "Алфатур" АД, в рамките на което ще се предприемат законоустановените действия за събиране на вземанията и разплащане с кредиторите на дружеството.

За ликвидния си проблем и подадената молба до съда информирахме всички институции в страната, имащи отношение към тези въпроси: Национална агенция по приходите, Министерство на туризма и "ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ДРУЖЕСТВО ЕВРОИНС" АД.

За 18 години работа като туристическа агенция сме предоставили качествени услуги на повече от 150 000 туристи. Винаги сме били стриктни и точни. Факт е, че през цялото това време нито веднъж не сме глобявани от Комисията за защита на потребителите за неизпълнение или за некачествено изпълнение на туристическите ни договори.

Искрено съжаляваме и се извиняваме за дискомфорта, който причиняваме на своите клиенти. Предпочитаме да сме открити и да им дадем възможност да организират по друг начин посрещането на предстоящите празници, без да ги подлагаме на рискове и с по-късна ни реакция да провалим изцяло почивните им дни.

С цел да бъдем по-оперативни в комуникацията с нашите клиенти, ще кореспондираме с тях на имейл: sofia@alfatour.bg. Молим клиентите, които не са оставили имейл за връзка с нас в своя договор, да ни изпратят такъв, за да се свържем с тях.

"Тез Тур" поема празничните екскурзии на "Алматур". Вижте как

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.74 /п./
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.46
  • 16:00 "Скъпа мамо" - сериал, еп.2
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.