"Украинска въстаническа армия" пое отговорност за убийства на проруски журналисти в Киев

Вътрешното министерство на Украйна проверява съобщението за вината на неизвестната групировка, но отбеляза, че "има разни шизофреници, които пишат и правят какво им дойде наум"

по статията работи: iNews.bg | 17.04.2015 | 17:01
"Украинска въстаническа армия" пое отговорност за убийства на проруски журналисти в Киев
AP/БТА


Министерството на вътрешните работи на Украйна проверява твърдението на политолога Володимир Фесенко, че организация под името "Украинска въстаническа армия" е поела отговорността за убийствата напоследък на членове на опозиционната "Партия на регионите" в страната. Това съобщи съветникът в министерството и депутат от Върховната рада Антон Герашченко пред вестник "Севодня", цитиран от ТАСС. Той подчерта, че не знае за съществуването на тази "армия" и отбеляза, че "има разни шизофреници, които пишат и правят какво им дойде наум".

Известният украински политолог Володимир Фесенко днес съобщи чрез Фейсбук, че е получил имейл от организация, нарекла се Украинска въстаническа армия, която поема отговорността за убийствата на опозиционери в страната.

"Получих в електронната си поща писмо с изявление на някаква "Украинска въстаническа армия", с което тя поема отговорността за убийствата на Чечетов, Пеклушенко, Мелник, Калашников и Бузина", пише Фесенко на страницата си в социалната мрежа. Авторите на посланието заявяват, че започват "безмилостна въстаническа борба срещу антиукраинския режим на предатели" и ще разговарят "с тях само на езика на оръжията, докато бъдат ликвидирани изцяло", заяви Фесенко.

Според аналитика, текстът дава "основания за прогноза, че ще продължи кампанията от убийства, която може занапред да се насочи и срещу представители на висшето държавно ръководство" в Украйна.

Известният украински журналист Олес Бузина бе убит вчера в Киев край дома си. Предния ден пред апартамента си в украинската столица бе убит бившият депутат от Върховната рада Олег Калашников от Партията на регионите.

По-рано в Украйна се самоубиха други представители на предишните управляващи - бившият депутат Михайло Чечетов и бившият областен управител на Запорожието Олександър Пеклушенко. В последния случай представител на МВР спомена за "основания да се предположи довеждане до самоубийство". През март бе открит мъртъв и бившият депутат Станислав Мелник - по предварителни данни се е застрелял с карабина, пояснява ТАСС.

Министерството на вътрешните работи на Украйна проверява информацията, че"Украинска въстаническа армия", е отговорна за убийствата, предаде ТАСС. Това съобщи съветникът в министерството и депутат от Върховната рада Антон Герашченко пред вестник "Севодня". Той подчерта, че не знае за съществуването на тази "армия" и отбеляза, че "има разни шизофреници, които пишат и правят какво им дойде наум".

Същевременно бившата депутатка от "Партията на регионите" Елена Бондаренко се оплака в профила си във Фейсбук, че към нея са отправяни заплахи. Тя се обърна към министъра на вътрешните работи Арсен Аваков да се заеме с това. В текста тя съобщава, че е написала жалба до Службата за сигурност на Украйна и МВР, като отбелязва, че на "нашия фейсбуков" Арсен Аваков и "фейсбук"-ът му стига. "Хващате, разследвайте. Докато ни ви изпратим опозорен в оставка", заявява ексдепутатката.

В отговор Аваков пише във Фейсбук, че МВР незабавно ще предприеме мерки, ако Бондаренко представи "факти за кореспонденция със заплахи, но не на картинка, а на реален носител". Министърът препоръчва на ексдепутатката да се явил в градското управление на милицията в Киев, където я очакват.

Във връзка с убийствата на Калашников, Бузина и другите опозиционни дейци премиерът Арсений Яценюк обяви, че е възложил на силовите ведомства да засилят мерките за сигурност в навечерието и по време на празниците на 1 и 9 май.

Познатата от историята Украинска въстаническа армия, известна като УПА, е създадена през 1942 г. и се бори за независимост на страната - тогава част от Съветския съюз, години след края на Втората световна война. Според мнозина историци УПА е сътрудничела с нацистка Германия по време на войната и е замесена в масови убийства на поляци и евреи. В Русия е обявена за нацистка организация.

По-рано този месец Върховната рада прие закон, с който признава УПА и други организации като борци за независимост на Украйна през 20-и век.

Междувременно Украйна поиска Международният наказателен съд да разследва всички предполагаеми военни престъпления напоследък в Крим и Източна Украйна. Това заяви днес в интервю за Ройтерс украинският министър на външните работи Павло Климкин преди срещата си в председателя и прокурора на съда в Хага.

Правителството в Киев вече е предоставило на съда правото да разследва престъпления на украинска територия за периода от 21 ноември 2013 г. до 22 февруари 2014 г., тоест непосредствено преди падането от власт на президента Виктор Янукович и бягството му в Русия. Кризата в Крим и бунтът на сепаратистите в
източните области възникнаха по-късно през 2014 г., припомня агенцията.

Москва не изключва, че Киев се опитва да отърве от опасните за него политически опоненти и смята за безсмислици обвиненията към Русия във връзка с убийството на журналиста Олес Бузина, заяви пълномощникът по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона към външното министерство на Русия Константин Долгов, предаде ТАСС. "Изявлението на съветника на вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко, че убийството на Бузина може да е било организирано от руските спецслужби е не само абсурдно, но и кощунствено", каза Долгов.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /28 епизод/п/
  • 03:40 Библиотеката /п/
  • 04:10 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.