Арменският геноцид бил извършен с германски оръжия

Пруски войници, служили в турската армия, лично участвали в убийствата

по статията работи: iNews.bg | 06.04.2018 | 14:46
Арменският геноцид бил извършен с германски оръжия
armncigenocid

Геноцидът над арменците в Османската империя от началото на ХХ в. е бил извършен с германски оръжия. Освен това германски войници са обучавали османските как да боравят с тях. Някои от тях, които са служили в турската армия, дори лично са участвали в убийствата. Това става ясно от материал на Бен Кнайт, публикуван от "Дойче Веле", предаде БГНЕС. Ето и какво пише авторът:

Германската империя е предоставила на Османската империя оръжията, с които е извършен арменския геноцид, се казва в нов доклад. Според автора му, пруските военни сили са дали и идеологическата основа за масовото клане. Турските войници са използвали именно германски пушки и други оръжия, за да извършат геноцида над арменския народ през 1915-1916 година, твърди докладът.

От основния производител на оръжия за Германия и в двете световни войни, "Маузер", са предоставяли въоръжение на Османската империя в размер на милиони пушки и пистолети. Те са били използвани за извършването на арменския геноцид с помощта и на германски войници. Според историците между 1 милион и милион и половина арменци са били убити по време на геноцида, траял 2 години. "Германски войници, които са служили в османската турска армия, са взели активно участие в геноцида и лично са извършили част от убийствата", според доклада на Global Net – Stop the Arms Trade (GN-STAT).

"По-голямата част от извършителите са били въоръжени с пушки или карабини Маузер, а войниците с пистолети Маузер." Много от германците са станали свидетели на зверствата и са ги описали в писма до семействата си. Докладът е първият случай, разследван и разработван от GN-STAT – нова многоезична международна мрежа от повече от 100 организации и база с активисти, хора, разкриващи вътрешна и секретна информация, журналисти, артисти и всякакви други хора, които се интересуват от пазара на оръжия. От мрежата вече подготвят следващите си доклади за незаконна сделка извършена от "Хеклер и Кох" в Мексико. Случаят ще бъде изправен и пред съда в Щутгарт скоро. Друга тема, която разследват е сделката за търговия на оръжия, сключена между Съединените щати и Саудитска Арабия през миналата година на стойност 110 милиарда долара. Съучастници в убийство

Турската армия е била въоръжена и със стотици оръдия, произведени от базираната в германския град Есен компания "Круп". Те също са използвани в нападенията на турската страна срещу арменската съпротива, разположена в планината Муса Даг през 1915 година. През 2015 г. германският президент Йоахим Гаук признава, че Германия носи някаква съвместна отговорност за арменския геноцид. Същата година журналистът Юрген Готсклих публикува книга, в която представя подробностите за политическото съглашателство на Турция с най-важния им европейски съюзник по време на Първата световна война, който е предоставял и помощ във военните тактики и обучения за Османската империя по време на управлението на император Вилхелм Втори /1888-1918 г./.

Новият доклад на GN-STAT, обаче, е първият, в който е представено в подробности нивото на материална подкрепа, предоставяна от "Маузер" и "Круп". "Маузер наистина бяха установили монопол на пушките на Османската империя", казва авторът на доклада Волфганг Ландгребер, режисьор, който е работил по няколко филма за износа на германски оръжия. Маузер вече не функционира като компания, но наследникът на "Круп" – германският гигант "ТисенКруп", никога не е признавал публично участието си в геноцида. "Въпросът кой точно е предоставял оръжията, не само за извършването на геноцида, но и за цялата Първа световна война, на Турция, е нещо, за което никой не е говорил досега", казва Ландгребер. "До каква степен германски войници са участвали в убийствата – собственоръчно са натискали спусъка – това не се знаеше досега."

Много от разказите от първо лице на германските войници са от писма на майор граф Еберхард Волфскел, който е служил в югоизточния турски град Урфа през октомври 1915 г. В Урфа са живели голяма част от арменците, които са се барикадирали в къщите си в опит да се предпазят от турската армия. Волфскел е бил началник на Фахри Паша, заместник-командир на 4-та османска армия, която е извикана за подкрепление. "Арменците бяха превзели много от къщите южно от църквата," пише германският военен до жена си. "Когато артилерията ни удари къщите и уби много от хората, които бяха вътре, някои се опитаха да се скрият в самата църква. За да стигнат до там, обаче, трябваше да обиколят църквата и да минат през отворения ѝ двор. Пехотата ни вече беше достигнала къщите вляво от двора и застреляхме всички хора, които бягаха през двора на църквата. Цялата пехота, която използвах в основното нападение се справи изключително добре и напреднахме много бързо."

Идеологическа подкрепа

Докато германски производители снабдявали с оръжия, германски войници предоставяли експертна подкрепа в начините, по които да бъдат използвани те, военните сили на Германия поставили и идеологическата основа на геноцида, пише Ландгребер. Фактът, че Германският райх споделял недоверието на Османската империя към арменците, не е бил тайна за никого. И двете сили се страхували, че арменците са съюзници на общия враг на Германия и Турция – Русия. В книгата на Готсклих пък той цитира военноморското аташе Ханс Хуман, член на съвместния корпус на Германия и Турция и добър приятел на военния министър в Османската империя – Енвер Паша. "Арменците – заради конспирацията им с руснаците, ще бъдат малко или много заличени. Това е трудно, но ще е полезно," казва Хуман.

Друга личност, описана в доклада, е пруският генерал-майор Колмар Фрайхер фон дер Голц – ключова фигура, който се превръща в много важен военен съветник в османския съд през 1883 г. Освен това той е част от оръжейното лоби на германската оръжейна индустрия и помага на "Маузер" и "Круп" да си подсигурят сделки с Турция. ("Смея да твърдя, че без мен превъоръжаването на армията с германски модели никога нямаше да се случи," хвали се той в дневника си). "Никога публично, но сред приятели и роднини, фон дер Голц се проявявал като арменофоб," казва Ландребер. "Няколко свидетели са го чули да ги описва като ‚мръсни търговци‘. Помогнал е и да бъде убеден султанът, че арменският въпрос трябва да бъде приключен веднъж завинаги." Ландребер смята и, че фон дер Голц е един от основателите на бъдещата нацистка идеология.

Пруският военен публикува през 1883 г. книга със заглавието "Das Volk in Waffen” ("Народът на оръжие"), в която по думите на Ландгребер: "Той защитава идеи, които по-късно и Хитлер ще припознае – например, целта на една военна кампания трябва да е да унищожи врага напълно, не просто да се бие до капитулацията му. Той е бил привърженик на абсолютната война. Това е идеологията, която е прехвърлих на османците и която те са използвали в арменския геноцид." Ландребер държи и да подчертае, че това изследване по никакъв начин не оневинява Османската империя, а просто попълва празнините в историята. "Случило се е точно както вече е установено, но нищо не трябва да се захаросва – трябва да се предостави пълната картина."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • Сега "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.