Белият дом отвърна на хакерските атаки с удар по руската дипломация в САЩ

20 дни преди да си тръгне Обама въведе нови санкции срещу Кремъл, изгонвайки дипломатите му, Москва заплаши с контрамерки

по статията работи: iNews.bg | 30.12.2016 | 12:09
Белият дом отвърна на хакерските атаки с удар по руската дипломация в САЩ
ТАСС

Съединените щати изгониха 35 руски дипломати и техните семейства и наложиха нови санкции на Москва заради хакерски атаки, свързани с президентските избори през ноември, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Американският президент Барак Обама обяви, че мерките са взети след поредица от предупреждения към руското правителство. Част от мерките са към руски агенции, а други включват затварянето на две ползвани от руснаците сгради в Ню Йорк и Мериленд. Според американските власти зданията са използвани за разузнавателни цели. САЩ обявиха 35 руски дипломати за персона нон грата и им дадоха 72 часа да напуснат страната заедно със семействата си. Русия обеща адекватен отговор на санкциите. Говорителят на на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков, определи като необосновани и незаконни обвиненията, че Москва е използвала хакери, за да компрометира състоялите се преди месец избори в САЩ. "От наша гледна точка такива действия на администрацията на Вашингтон са прояви на непредсказуема и агресивна външна политика. Ние смятаме, че тази администрация, на която впрочем остават само три седмици работа, преследва две цели: окончателно разваляне на и без това влошените руско-американски отношения, а също както изглежда - да нанесе и удар по външнополитическите планове на избрания президент на САЩ (Доналд Тръмп)”, заяви говорителят на Путин. Песков обаче не уточни как Кремъл ще отговори на експулсирането на 35-мата свои дипломати.

"Днес Америка и американският народ бяха унижени от собствения си президент", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Премиерът Дмитрий Медведев пък изрази съжаление, че администрацията на отиващия си американски президент Обама приключва мандата си с нов тласък на "антируска агония".

Вашингтон

"Наредил съм определени действия в отговор на агресивната намеса на руското правителство към служители на САЩ и кибер операциите му, насочени срещу изборите в САЩ. Тези действия следват повтарящите се частни и публични предупреждения, които сме отправяли към руското правителство. Те са необходим и правилен отговор на руските усилията да се навреди на интересите на САЩ в нарушение на установените международни норми на поведение", каза Обама.

Председателят на конгреса на САЩ Пол Райън заяви че "Русия постоянно се е опитвала да подкопае" интересите на САЩ. Той определи като закъснели санкциите, наложени от администрацията на президента Барак Обама спрямо Москва.

Висшестоящи представители на властите на САЩ заявиха, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп може да отмени указа на Обама и да позволи на руските представители на разузнаването да се върнат в страната веднъж, след като влезе в Белия дом. Според тях обаче подобно действие би било непрепоръчително.

"Няма причини да се вярва, че Русия ще прекрати с намесата си в изборите на САЩ и в други страни", заявиха представители на Белия дом. "Вярваме, че тези действия са важни, защото Русия няма да се спре", добави един от тях, цитиран от Фокус. "Имаме индикации, че те се намесват в демократическите избори на други държави, включително и на някои наши партньори в Европа", добави той.

Самият Тръмп заяви, че ще се срещне с директорите на разузнавателните служби в страната. "Време е страната да се насочи към по-големи и по-добри неща", заяви той. Неговите думи идват след неговите реакции спрямо обвиненията, че е победил над своя конкурент на президентските избори Хилари Клинтън заради руска кибер намеса.

"Въпреки това в интерес на страната ни и на нейните страхотни хора, ще се срещна с директорите на разузнавателната общност следващата седмица, за да бъда осведомен относно фактите по тази ситуация", добави Тръмп.

Руската реакция не закъсня.

Прес-секретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия съжалява за решението на САЩ и лично на президента Барак Обама да се въведе санкции и изучава заявлението му и публикуваната информация.

"Съжаляваме във връзка с това, че подобно решение бе прието от администрацията на САЩ и лично от президента Обама. В момента ние изучаваме тези изявления и публикуваната информация. Опитваме се да разберем детайлите", заяви Песков. "Както и казахме по-рано, ние смятаме подобни решения и подобни санкции за неоснователни и незаконни от гледна точка на международното право", добави той.

"Категорично не сме съгласни с каквито и да е безпочвени твърдения, обвинения, които биха звучали по адрес на Русия", заяви Песков. "В момента колега на руския президент Владимир Путин е именно Обама и тези решения са взети именно от Обама. Не новоизбраният Доналд Тръмп – той ще оглави страната след три седмици. Разбира се, този фактор ще бъде отчетен", подчерта Песков.

"Не ми е известно и не мисля, че трябва да има бързане. Не смятам, че Путин ще бърза по какъвто и да е начин", каза още говорителят пред журналисти, отговаряйки на техен въпрос за възможен телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия.

Прес-секретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че президентът на САЩ Барак Обама с решението си да изгони от страната руските дипломати е унизил собствената си държава и народ. "Днес САЩ и американският народ бяха унизени от собствения си президент. Този път шамар на Вашингтон нанесе собственият му господар, максимално увеличавайки броя на неотложните работи за следващия президентски екип", заяви Захарова на своята лична страница в социалната мрежа "Фейсбук".

"Утре ще има официални заявления, контрамерки и още други неща", добави тя. И нарече администрацията на излизащия в оставка президент "група от външнополитически неудачници – озлобени и късогледи", а така Обача "признавал това официално".

"Така и не успял да впише в историята на президентството никакви постижения на международната арена, нобеловият лауреат измисли да постави вместо елегантна точка - тлъсто петно", написа Захарова.

Прес-секретарят на руското МВнР посочва, че "в момента целият свят наблюдава съкрушителен удар по престижа на САЩ и на тяхното лидерство, нанесени от Барак Обама и неговия неграмотен външнополитически екип".

Организацията "Уикилийкс" коментира указа на президента на САЩ Барак Обама да се въведат санкции по отношение на Русия. "Указът на президента на САЩ Барак Обама не се разпростира върху "Уикилийкс". То има отношение към проникването на системите за преброяване на гласове, по отношение на което няма никакви доказателства", пише в съобщение на организацията, публикувано на нейната страница в социалната мрежа "Туитър".  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:30 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 06:00 Дворът с люлките игрален филм...
  • 07:45 Телепазарен прозорец
  • 08:00 Денят започва с Георги Любенов
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • 06:30 Премиера: "Древно инженерство" -...
  • 07:30 "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
  • 06:30 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
  • 07:30 "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.