Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел

Той ще се проведе в Брюксел на 7 и 8 юни

по статията работи: iNews.bg | 21.05.2018 | 11:09
Бирената индустрия се събира на глобална среща в Брюксел
Повече за:

21 май, София. Над 1000 професионалисти в областта на пивоварното производство,

мениджмънт, маркетинг и наука ще обменят опит и ще чуят интересна информация за

иновациите и съвременните тенденции в сектора от широк кръг лектори по време на

първото издание на Форума на Пивоварите на Европа под мотото Бира и още нещо -

Beer and Beyond. Той ще се проведе в Брюксел на 7 и 8 юни и е водещото тазгодишно

събитие в бирения бранш на Стария континент. Форумът и изложението към него

среща всички участници по веригата на доставките и клиентите на бирената индустрия

и е единственото, което очертава насоките за развитие на категорията и бизнеса както

на занаятчийските пивоварни, малките и средни предприятия, така и на

международните гиганти.

На него ще бъдат представени най-новите тенденции, вдъхновени директно от

лидерите на сектора. 80 експертни презентации, научни доклади, пленарни

съобщения, демонстрации и обсъждания са разделени в 6 тематични панела,

включително и специализиран еднодневен симпозиум на най-уважаваната научна

институция в сектора - Европейската пивоварна конвенция (European Brewery

Convention - EBC). По нейните стандарти, методи за изследвания, технологични и

аналитични спецификации работят всички пивовари – от най-големите – до най-

малките.

Симпозиумът на EBC ще разглежда тенденциите във филтрацията, като майстори

пивовари, създатели на новите технологии и университетски преподаватели ще

представят иновациите и актуални решения за методите за филтриране и ще обсъдят

бъдещето развитие на технологиите за филтрация на пивото.

Една от водещите теми на форума ще бъде т.нар. "революция на крафт бирата",

която вече е глобално явление. Чрез иновации и задоволяване на изискванията на

клиентите занаятчийското пивопроизводство се развива все повече, като само през

миналата година в страните от ЕС са създадени над 810 нови малки и микро

пивоварни.

Основно внимание по време на събитието ще се отдели и на суровините в

пивопроизводството, с акцент върху хмела и пивните дрожди, известни като бирена

мая. В специална презентация ще бъдат представени предстоящите новости по темата

и навлизането на специални "дизайнерски" хибридни дрожди, които комбинират

възможности за ефективност на алкохолната ферментация, устойчивост на стрес и

аромат.

Интересен акцент ще бъде и развитието на пазарната ниша за производство на

бира без глутен заради промяната на нагласите на потребителите и социалните

нужди. В България също се правят изследвания как може да се създаде качествена

бира, която не съдържа този протеин.

 

2

Представители на Съюза на пивоварите в България също ще участват в Бирения

форум в Брюксел и придружаващите го събития. По време на срещите те ще

представят напредъка си по общоевропейските инициативи на индустрията, част от

които е доброволното предоставяне на информацията за състава и хранителна

стойност върху етикетите на пиво у нас. Алкохолните напитки с над 1,2 об.% алкохолно

съдържание, понастоящем са освободени от задължението да дават тази информация

на потребителите, съгласно общоевропейския Регламент 1169/2011 за етикетирането

на храните.

Темата е особено актуална и с оглед очакваното решение на Европейската комисия

дали да се въведат саморегулаторни правила за етикетирането на бирата, виното и

спиртните напитки, или информацията за състава и хранителната стойност

задължително да присъства на опаковките на всички алкохолни напитки. Българските

пивовари са едни от първенците в ЕС по изпълнение на доброволния ангажимент

на европейската бирена индустрия за предоставяне на хранителна информация на

потребителите, като близо 100% от произвежданите в страната бири имат върху

етикетите си списък на съставките, а над 95% - и на калориите. Обичайно средната

хранителна стойност за 100 милилитра светло пиво с alc. 4,5% vol. е: 42 kcal., общо

мазнини – 0 g, въглехидрати – 3 g, белтък - 0,5 g и сол – 0,01 g.

Според Европейския парламент, Съветът на Европа, Световната здравна организация

и други международни институции, енергийната стойност е най-важният елемент от

хранителната информация, който трябва да бъде обозначен върху етикета. На същото

мнение са и европейските потребители.

Проучване на агенцията за маркетингови изследвания GFK от 2016 г., проведено в 9

страни на ЕС, показва, че над 86% от анкетираните 9008 респонденти смятат, че

консуматорите трябва да имат достъп до една и съща хранителна информация на 100

мл за алкохолни напитки, каквито понастоящем получават за всеки друг хранителен

продукт. 74% от потребителите в ЕС считат, че етикетите на алкохолните напитки

трябва да имат списък на съставките, 71% - информация за енергийната стойност, а

71% - пълен списък на хранителната информация.

"Усилията ни да сме максимално ясни, конкретни и прозрачни по отношение на

категорията, нейните съставки и хранителни компоненти са ключови в отношението ни

към потребителите", категорична е Ивана Радомирова – изпълнителен директор на

Съюза на пивоварите в България. Тя допълни, че пълнолетните българи определят

пивото за най-предпочитаната от тях напитка след минералната вода. Това показват

провежданите от агенция Ипсос национално представителни изследвания, според

които 36% от българите на възраст над 18 г. твърдят, че бирата е най-подходящото за

тях питие, като за по-подходяща те определят само минералната вода - според 61% от

респондентите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.