ВМЗ-Сопот и пристанище "Бургас" изплуват от US документи за оръжейни доставки

Тайни канали през Турция и Йордания по вода и суша водят до умерената сирийска опозиция

по статията работи: iNews.bg | 13.04.2016 | 22:28
ВМЗ-Сопот и пристанище "Бургас" изплуват от US документи за оръжейни доставки
ВМЗ-Сопот

САЩ продължава да снабдява с оръжие, произведено в Източна Европа, групировките, които воюват срещу сирийския президент Башар Асад и правителствените войски на страната. Това съобщава руският Център за анализ на световната търговия с оръжия (ЦАСТО). Информацията дори е публично достъпна в сайта на американската държавна служба Federal Business Opportunities (FBO), където има достатъчно данни за това какви количества и видове оръжия и боеприпаси се доставят на определени въоръжени групи в Сирия. Доставките дори са част от програма, която продължава да действа и в момента, въпреки сключеното на 27 февруари примирие, отбелязват от ЦАСТО.

За доставките на въпросното оръжие пък се използват румънското пристанище в Констанца и нашето в Бургас. Интересен факт е, че в списъците с оръжия присъстват доста екземпляри, които се произвеждат в България и по-конкретно във ВМЗ-Сопот.

В сайта на FBO е публикувана товарителница от 3 ноември 2015 г. за доставка на 81 контейнера по море от Констанца до турското военно пристанище "Агалар”, в съседство с това до град Ташуджу, провинция Мерсин и до Акаба в Йордания. В документите са упоменати и различните артикули, които ще бъдат превозвани по море. Става въпрос за леки картечници и автомати "Калашников", тежки картечници "ДШК", гранатомети РПГ-7. Последните носят идентификация PG-7VT, което означава, че са производство на ВМЗ-Сопот. Пак наша продукция са и противотанковите ракетни комплекси (ПТРК) 9K111M "Фактория" - модернизирана версия на руските 9K111 "Фагот". Останалата част от товара за въпросните пристанища са боеприпаси за споменатите вече, както и за други оръжия.

Въпреки че в товарителницата не е упоменат изрично броят на различните артикули, а само общата им маса, не е трудно да се изчисли колко точно оръжия и боеприпаси са съдържали контейнерите. Така например, ако се вземе тежестта на конкретните ракети, пусковите установки и опаковките им, може да се допусне, че товарът е включвал около 50 ПТРК и между 796 и 854 ракети. Броят им варира, тъй като се поставят в опаковки с различна собствена маса.

Договорът за доставката на цитираното оръжие е бил сключен с транспортната компания Transatlantic Lines, чийто контейнеровоз Geysir е отплавал от Констанца на 5 декември 2015 г. През следващите 10 дни корабът само от време на време е включвал транспондера си и е предавал информация за местоположението си. Въпреки оскъдните данни, по тях може да се установи, че Geysir е стигнал до Средиземно море, заобиколил е Кипър от северната страна, тръгнал е в посока към турските брегове, където е разтоварил малко под половината от 994-тонния си товар. По-късно се е насочил на юг към Египет, преминал е Суецкия канал, а след това се е насочил към залива Акаба. Там на 15 декември обаче корабът изчезва. Появява се отново в същия залив на следващия ден.

Втората товарителница е публикувана на сайта на FBO на 5 февруари 2016 г. Според документа от пристанището в Бургас отново до Акаба е трябвало да бъде превозен военен товар. За разлика от първата товарителница, тук не е приложен списък с конкретните артикули. Споменава се само тонажа, който е почти 2 пъти по-голям от този, отпътувал от Констанца. Пратката е била разпределена във 117 контейнера, чиято средна маса е била по 11.34 тона. В документа сеспоменава също и за 162 тона взривоопасни материали.

По договор, сключен на 25 февруари т.г., товарът е трябвало да бъде превозен от компанията Schuyler Line Navigation Company. Нейният кораб Corsica е отплавал от Бургас на 28 март. Той повтаря курса на Geysir, като отново не подава редовно данни за местоположението си и пак като първия контейнеровоз изключва транспондера си след преминаването на Суецкия канал, което се случва на 4 април.

Реално в нито един от документите не се споменава крайният получател на стоката, нито, че тя е предназначена за Сирия, нито пък крайна точка за доставка. По всяка вероятност обаче оръжията и боеприпасите са предназначени за бойците там, борещи се за свалянето от власт на Башар Асад, предава електронното издание EurAsia Daily. Освен това войските в Турция и Йордания, до чиито пристанища са пътували двата кораба, нямат на въоръжение почти нито един от описаните артикули в гореспоменатите документи. В същото време обаче бунтовническите отряди в Сирия ги използват изключително често. Евентуално изключение може да има за произведените в България ПТРК "Фактория”.

В същото време последните са идеалният вариант в очите чуждестранните "спонсори”, които въоръжават опозиционерите, тъй като на външен вид е доста трудно да бъдат различени от използваните от правителствената сирийска армия. Т.е. при визуален контакт някой трудно би се усъмнил, че не са на войските на Асад. Паралелно самото оръжие е по-добро от това, с което разполага Дамаск, поради което за бунтовниците ще бъде по-лесно да се противопоставят на правителствената бронирана техника. Според спецификациите на оръжието, предоставени от ВМЗ-Сопот, ПТРК "Фактория” може да бъде ефективен на разстояние от 75 метра до 2.5 км и да пробива броня с дебелина до 460 мм.

В материала се отбелязва още, че Турция и Йордания са участвали в програмата на САЩ за обучение и въоръжаване на сирийски отряди, които е трябвало да се борят с "Ислямска държава”. Самите тренировъчни лагери са били оборудвани предимно с американско оръжие. В един от разпространените клипове от такива центрове, заснет през декември 2015 г., показва употребата на ПТРК 9K113 "Конкурс”, който е доста сходен с произвеждания в Сопот "Фактория”.

Американската програма за обучение и въоръжаване на т.нар. умерена сирийска опозиция официално вече е прекратена. Не е изключено обаче тя да продължава да действа, но да е засекретена, смятат анализаторите на ЦАСТО. В същото време при изслушвания пред Конгреса официални лица на САЩ, при зададените им въпроси относно тайната програма на ЦРУ за доставка на оръжие за сирийските отряди, не отричат съществуването й. Но казват също и че не могат да дадат повече конкретика и да обсъждат публично подобна тема.

Цялата тази история може да се пречупи и през призмата на публикуван днес от The Wall Street Journal материал. Според източници на американското издание Вашинтон и по-конкретно ЦРУ имат таен план Б за Сирия. В случай, че сключеното на 27 февруари примирие между правителствените войски и отрядите на опозицията бъде провалено поради една или друга причина, американците и техните партньори в Близкия Изток и антитерористичната коалиция ще доставят на умерената опозиция системи за ПВО и такива за унищожаване на артилерията и бронираната техника на армията на Асад. В пратките от Констанца и Бургас няма оръжия, предназначени да свалят самолети и вертолети. Но пък ПТРК "Фактория” и гранатометите РПГ-7, производство на ВМЗ, отговарят доста точно на изискванията за борба с танкове и артилерия.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Говори сега следобеден блок
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 22:00 Моят плейлист
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:15 Студио Х: Фанатик игрален филм...
  • Сега "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 22:00 "Под прикритие" - сериал, с.1, еп.11
  • 23:00 "Годзила: Кралят на чудовищата" -...
  • 01:30 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:30 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • Сега "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Семейни кютеци" - с уч. на Дуейн...
  • 00:10 "Опасна клопка" - с уч. на Руби...
  • 01:50 "50 първи срещи" - с уч. на Адам...
  • 03:50 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.