Валония отхвърли СЕТА, обрече ни на канадски визи

Днес изтече ултиматумът на Туск към Белгия да озапти провинцията си, подписването на споразумението в четвъртък между Брюксел и Отава отпада

по статията работи: iNews.bg | 24.10.2016 | 19:30

Търговското споразумение между ЕС и Канада няма да бъде сключено в четвъртък, както бе планирано. Премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение ЕС-Канада (СЕТА). Това съобщиха местни медии в понеделник следобед след срещата, организирана в резиденцията на Мишел в Брюксел с представители на регионалните власти.

Така подписването на договора за свободна търговия ЕС-Канада става все по-съмнително заради отхвърлянето му от белгийския регион Валония, който не се огъна пред ултиматумите на Брюксел и заяви, че е разочарован от новото (уж компромисно) предложение на ЕС, чиято цел бе да разсее опасенията на френскоговорящата белгийска провинция.

А както вече председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер недвусмислено предупреди София и Букурещ: Няма ли СЕТА, канадските визи за българи и румънци няма да паднат. Под натиска на двете страни-членки на ЕС, които поставиха рембром въпроса миналата седмица: или падат визите или блокират СЕТА, Отава най-накрая отстъпи и обеща либерализация на режима от декември 2017 г. Което обаче няма как да се случи, ако договорът не бъде сключен.

Валония – прът в колелото на СЕТА

Белгия е единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не иска да подпише споразумението, засягащо над 500 милиона европейци, заради блокажа, наложен от този франкофонски район в южната част на Белгия с население 3,6 милиона души.

Председателят на парламента на Валония Андре Антоан заяви, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера, както настояват европейските институции. Той отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си срещу споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете. А през септември тази позиция само е била повторена.

Според Антоан вече е създадена "каша от документи" - 300 страници са споразумението, на още 1300 страници са анекси, а към тях се добавят отделни декларации и писма.

Без зелената светлина на Белгия ще бъдат анулирани и срещата на високо равнище и парафирането на текста, насрочени за четвъртък в Брюксел в присъствието на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Ултиматумът на Туск към Белгия изтече

"Представя ни се разочароващ документ и в същото време ни се отправя ултиматум. Това е силно учудващо. Това ни кара да си задаваме въпроси за преследваната цел", заяви пред АФП източник от близкото обкръжение на валонския премиер Пол Маниет.

Припомняме, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск даде в неделя срок на Белгия - до понеделник вечерта, за да каже "да" или "не" на подписването на CETA.

"Маниет е на мнение, че отправеният ултиматум е несъвместим с демократичния процес", каза пред АФП неговият говорител. И допълни: "Той (Маниет) винаги е отказвал да се вписва в принудителни срокове".

1794977

Службите на Европейската комисия са изпратили в неделя сутринта документ до социалиста Пол Маниет и до постоянния представител на Белгия в ЕС, според европейски дипломат. Текстът от страница и половина съдържа проект за евентуална декларация на кралство Белгия, засягаща защитата на инвестициите, "който отговаря на всички резерви, за които информира г-н Маниет", поясни европейски дипломат.

Това тълкуване бе оспорено от обкръжението на Пол Маниет. "Този документ ни учудва, защото той съдържа много по-малък напредък от очакванията в петък и събота", със съжаление каза източник, близък до валонския премиер.

През последните дни валонците преговаряха с Канада и с ЕК, за да да изгладят различията си по това амбициозно споразумение за свободна трансатлантическа търговия.

Отлагането или отменянето на церемонията по подписване на споразумението ще отдалечи или заличи договорката на Канада с България и Румъния за отпадането на визите за техните граждани от догодина.

Говорител на Европейската комисия днес призова за търпение по развитието на въпроса със сключването на търговското споразумение ЕС-Канада. "ЕК няма навика да работи с ултиматуми и срокове. Решението дали да бъде отменената насрочената за четвъртък среща ЕС-Канада ще бъде взето след разговор довечера между премиерите на Белгия и на Канада Шарл Мишел и Джъстин Трюдо с председателите на Европейския съвет и на ЕК Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, заяви говорителят в отговор на въпрос дали споразумението ще бъде провалено, ако очакването за постигането на договореност до края на деня не бъде оправдано.

Чувствителната тема за защитата на инвестициите

Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните проблеми на СЕТА. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в чужда страна, да внасят иск срещу държава, водеща политика, която противоречи на техните интереси, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Договорът предвижда създаването на постоянен съд, съставен от 15 професионални съдии, назначени от ЕС и Канада, чиито заседания трябва да бъдат публични.

Неправителствените организации обаче са на мнение, че тази отстъпка не стига достатъчно далече и изразяват опасения, че тези "псевдосъдии" могат да бъдат адвокати на дела, свързани с частни компании.

Валония вижда в CETA наченките на договора за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП, преговорите по който вървят меко казано трудно и многократно са замразявани, както е и в момента. Валония настоява за повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /32 епизод/
  • 15:15 Красивата Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • Сега "Златно момче" - сериал, с.2, еп.12...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.65
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.