Диарбекир ври! Арести на кметове, протести, спрян интернет

Брюксел изостри тона към Анкара, Турция обяви деня на преврата за национален празник

по статията работи: iNews.bg | 26.10.2016 | 22:07

Кметът на населената предимно с кюрди провинция Диарбекир Гюлтан Кишанак, както и нейният заместник-кмет, бяха арестувани по обвинения в тероризъм. Кишанак, заместникът й Фират Анлъ и един от членовете на общинския съвет бяха отведени в ареста като част от разследване за техните предполагаеми връзки със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), съобщиха от прокуратурата в провинцията, цитирани от "Хюриет" и БГНЕС.

Кметицата на Диарбекир обвинена в тероризъм

Кметът и заместникът са обвинени, че са държали речи в подкрепа на ПКК, позволявали са на бойци на групата да използват общински средства, присъствали са на незаконни срещи и митинги, се казва още в изявлението на прокуратурата.

Полицията е претърсила както офиса на кмета и сградата на общината, така и домът й. Тя е известен кюрдски политик и първата жена кмет на провинцията.

Освен ръководството в община Диарбекир, акции се проведоха и на други места в страната, насочени срещу служители на полицията, за които се предполага, че са част от мрежата поддръжници на Фетхулах Гюлен.

Задържани са общо 80 служители на реда, съобщава ТАСС. Има заповеди за общо 125 ареста, издадени на базата на информация от мобилното приложение "Bylock", което се предполага, че е било използвано от гюленистите.

Тази сутрин акция е била проведена и в "Университета Девети септември" в град Измир, при която са задържани 30 служители на учебното заведение. Те също са заподозрени в употреба на мобилното приложение.

Протести обхванаха провинцията

При последвалите протести в Диарбекир полицията атакува с водни оръдия протестиращите срещу ареста на двамата кметове на най-голямата община в страната. 25 души са задържани, в цялата провинция е спрян достъпът до интернет.

Областната управа разпространи изявление, в което се подчертава, че протестът не е разрешен, а арестът на двамата е с прокурорско постановление в рамките на разследването срещу терористичната групировка на кюрдските сепаратисти от ПКК. От 15 август в провинцията са забранени всякакви публични прояви и демонстрации на открито. Въпреки забраната, там бяха съпредседателката на Демократичната партия на народите Фиген Юксекдаг и съветници в местния парламент, които също пострадаха при полицейския щурм. Напрежението около сградата на кметството продължава да ескалира, съобщава агенция "Доган".

Срещу ареста на Гюлтен Къшанак и Фърат Анлъ се обявиха и 15 неправителствени организации като Търговско-промишлената палата, Съюза на търговците и занаятчиите, търговската борса. В декларацията си те заявиха, че са сериозно засегнати от събитията, а задържането на кметовете е грубо погазване на демокрацията, убива доверието на гражданите в политиците и задълбочава проблемите в района, подложен на въоръжени нападения, военно-полицейски операции и арести. Настоява се и за незабавна отмяна на заповедта за задържането на Къшанак и Анлъ.

Сградата на Голямата община Диарбекир бе обградена от полиция още снощи, претърсването й приключи тази сутрин малко преди 5,30 ч., до полунощ вървяха обиските в домовете на двамата кметове. Претърсена бе и дирекцията по водоснабдяване и канализация, която е на подчинение на общината. Днес бе издадена ограничителна заповед за Къшанак и Анлъ, според която в рамките на 5 дни те нямат право да разговарят с адвокатите си, но тя ще бъде обжалвана.

Реакцията на Брюксел

Във водещо заглавие в."Джумхуриет" съобщава за бързата и остра реакция на Европейската комисия по повод ареста на кметовете. Цитирано е общото изявление на еврокомисаря по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря по въпросите на преговорите за разширяването Йоханес Хан, които с тревога отбелязват, че насилието в югоизточната част на Турция не спира през последните 15 месеца. Като страна-кандидат за членство в ЕС Турция трябва да спазва всички ангажименти по отношение на върховенството на закона и основните свободи, се подчертава в изявлението.

В."Хюрриет" отбелязва, че ЕС отново призовава турското правителство да намери политическо решение на проблемите, да се свалят оръжията и да започне вътрешно-политически диалог, особено когато се касае за избрани от народа управленци. Докладчикът на ЕП за Турция, холандската депутатка Кейти Пири, също заяви, че ситуацията около задържането на Къшанак и Анлъ е изключително тревожна.

Анкара към ЕК: Не обвинявайте като не знаете

Не закъсня и отговорът на правителството в Анкара - вицепремиерът Нуман Куртулмуш упрекна ЕК в прибързана реакция и препоръча Брюксел първо да се запознае с фактите и тогава да се изказва.

"Тук става дума за терористична групировка, която изпраща атентатори-самоубийци в цяла Турция, която разкопава градовете и залага бомби не само в базите на силите за сигурност, но заплашва живота на местното население, на избирателите. Очевидна е солидната подкрепа на избраните кметове за терористите, оказвана чрез механизмите на властта. На много места кметовете бяха отстранени от постовете им, те са заменени от попечители и продължават да изпълняват задълженията си. Прокуратурата в Диарбекир започна разследване и събра твърде много доказателства, които уличават общинската власт в подчинение на заповедите на терористичната групировка. За всичко това ще се произнесе съдът. На приятелите ни в Европа ще кажа следното: ако в Брюксел или другаде кмет на голям град бъде обвинен в партньорство с терористична групировка, както те как биха реагирали на подобно обвинение срещу европейски кмет, така да реагират и в този случай. Нека да направят разследване, да проучат, а и малко да изчакат", подчерта вицепремиерът.

Той допълни, че постепенно всички доказателства срещу двамата арестувани кметове ще станат известни и че задържането им е една стъпка от борбата срещу тероризма в Турция. Куртулмуш изрази надежда, че обвиненията им във връзки с терористичната кюрдска групировка ще бъдат опровергани в съда и подчерта, че правителството следи внимателно случая в Диарбекир.

Чистките в спецслужбите продължават

Междувременно продължават и арестите и рокадите в турските служби за сигурност. Властите в Истанбул задържаха над 80 сътрудници на полицията, заподозряни в съпричастност към "Тероростичната организация на фетхулахистите" /ФЕТО/ на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен. Както съобщава телевизия "Хабер тюрк", заповеди за арест са издадени и за 125 действащи полицаи.

Основание за арестите на полицаите е, че са използвали програмата "Байлок". Това е програма за комуникации чрез мобилните телефони, която шифрира всички предавани данни. Турското разузнаване смята, че "Байлок" е използвана от мнозинството пучисти в нощта на преврата 15-16 юли. Това е третата вълна арести в рамките на операцията за залавяне на ползвателите на тази програма. Заподозряните ще бъдат разпитани в полицията, а домовете и офисите на някои от тях ще бъдат обискирани.

Официалният правителствен в. "Ресми газет" публикува съобщение на министерството на вътрешните работи за големи промени в регионалните служби за сигурност. Над 30 началници от структурите на тези служби са прехвърлени на работа в центъра. В 59 провинции на страната е сменено ръководството на службите, а в 37 управления са назначени хора, които преди не са заемали високи постове, предаде ТАСС.

15 юли става национален празник на Турция

На фона на масовите репресии срещу турския народ след неуспелия преврат, парламентът в Анкара обяви датата на метежа – 15 юли, за официален празник на Турция, пише турският в. "Хабертюрк". "Цел на решението е да се отдаде почит на жертвите по време на събитията", се посочва в монивите.

Като знак на почит към загиналите град Казан - в близост до Анкара, пък ще бъде преименуван на Кахраманказан ("кахраман" на турски означава "герой"). Самият 15 юли ще бъде вписан като "ден за отдаване на почит към загиналите при опита за преврат". Тогава при сблъсъци починаха 300 души, а други 2000 бяха ранени, гласи изявлението, цитирано от МИА.

Властите обвиняват за преврата проповедника в изгнание Фетхулах Гюлен и неговата мрежа от последователи.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.