Европа посрещна нов Тръмп: Подкрепя обща отбрана на НАТО и санкции срещу Русия

За обратния завой в политиката на американския президент стана ясно при пристигането му в Брюксел

по статията работи: iNews.bg | 24.05.2017 | 20:00
Европа посрещна нов Тръмп: Подкрепя обща отбрана на НАТО и санкции срещу Русия

Американският президент Доналд Тръмп демонстрира тотална промяна на възгледите си с идването си в Европа по време на първата си задгранична обиколка като държавен глава. В пълна противоположност на всичките си досегашни принципи, с които спечели президентската надпревара, идвайки на Стария континент за участие в Срещата на върха на НАТО в Брюксел, милиардерът заяви, че подкрепя концепцията за съвместна отбрана в рамките на НАТО, регламентирана в чл.5 на Северноатлантическия пакт. Освен това новият ппрезидент на САЩ е категорично "за" оставане на санкциите спрямо Русия, наложени заради анексирането на Крим от Украйна.

За резкия завой във външната политика на Тръмп стана ясно от думите на неговия държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от "Ройтерс”, при пристигането на американската правителствена делегация в Брюксел, начело с президента.

Като кандидат-президент той беше изключително критичен към НАТО и я определяше като "отживелица”. След като влезе в Белия дом , той разкритикува останалите страни-членки на Алианса заради неспазения ангажимент да отделят поне 2% от своя БВП за отбрана. В тази връзка Тръмп дори намекна, че САЩ може да не помогнат на тези, които не допринасят достатъчно.

Това предизвика силна реакция вътре в Алианса и особено в тези държави, които имат граница с все по-агресивната във външната си политика Русия.

Отново днес на среща с италианския президент Серджо Матарела и с премиера Паоло Джентилони Тръмп потвърди и "трансатлантическото единство” за санкции срещу Русия заради действията й в Крим и Източна Украйна.

Могерини: Тръмп преразглежда позициите си

"При утрешното посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в институциите на ЕС очаквам знак на приемственост", заяви днес на пресконференция върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя отбеляза, че Тръмп посещава ЕС скоро след встъпването си в длъжност и това е ясен знак за желание за съвместна работа. "Трябва да работим за пълното приложение на споразумението за климата от Париж, по въпросите за бъдещето на ООН", каза тя.

"В много отношения новата американска администрация преразглежда досегашните позиции и затова е важно да разговаряме", отбеляза Могерини.

Върховният представител опосочи темите, по които очаква ясен ангажимент за съвместна работа със САЩ: Сирия, Украйна и Близкоизточния мирен процес. "Има въпроси, по които вижданията ни се разминават, например за двустранните търговски споразумения", добави първият дипломат на ЕС.

Брюксел блокиран, улиците опустяха

Междувременно заради изключителните мерки за сигурност в белгийската столица Брюксел изглежда като призрачен град. Властите настоятелно посъветваха жителите си да не ползват личните си автомобили днес и утре заради посещението на американския президент Доналд Тръмп на лидерската среща на НАТО, съобщава Днес.бг.

1917378

Тръмп пристига днес следобед за срещата на върха и ще остане в европейската столица 30 часа. Заради мерките за сигурност почти целия градски център, както и улиците около американското посолство и хотела, в който ще отседне президентът на САЩ, ще бъдат блокирани. Полицейските барикади вече се строят и в европейския квартал, в които се намират централите на основните институции на Европейския съюз.

Според кмета на един от брюкселските квартали "Сирет сървис" са проверили индивидуално всяка къща по маршрутите на кортежа. А градоначалникът на друг квартал направо посъветва жителите да се не показват на улицата докато Тръмп е в града.

Заради 15-минутната среща на американския президент с лидерите на Съвета на ЕС Доналд Туск и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, полицията затворя за 12 часа една от големите станции на метрото, в която има и жп гара.

Входовете на други централни метростанции също ще бъдат затворени, а маршрутите на десетки линии на градския транспорт – изменени. От промените ще бъдат засегнати и автобусите за летището.

Дори въздушното пространство над Белгия ще бъде закратко затворено при излитането и кацането на "Ер Форс 1", което ще наруши графика на гражданските полети.

Полицията предупреди, че предвижването из града ще е трудно или невъзможно. Някои частни компании разрешиха на служителите си да работят от вкъщи, защото няма да могат да стигнат до офисите си.

Тръмп ще пие кафе с белгийския крал Филип Втори и с премиера Шарл Мишел в двореца, през което време движението по вътрешното околовръстно на Брюксел ще бъде спряно.

Демонстрация срещу визитата на Тръмп

По това време се очаква да започне и демонстрация срещу визитата на Тръмп, чийто организатори обявиха, че очакват 10 000 протестиращи.

Единственият чуждестранен държавен глава, който ще има индивидуална среща с Тръмп е новоизбраният френски президент Еманюел Макрон. Представителите на останалите 27 членки на НАТО ще могат да видят американския президент по време на откриването на новата сграда на Пакта утре следобед и на последващата среща на Алианса.

Строга тайна е и къде ще пренощува Тръмп. Според местните медии това може да стане и в американското посолство, докато първата дама и делегацията са настанени в хотел.

1917381

Разходка на първи дами в Брюксел

Тръмп ще подчертае специалното си отношение към Макрон и като изпрати съпругата си Мелания на разходка из Брюксел заедно с Бриджит Макрон. Към тях ще се присъедини и жената на турския президент Реджеп Ердоган - Емине.

Трите ще разгледат кралския дворец заедно с приятелката на белгийския премиер. Там ще ги разведе лично белгийската кралица Матилда, а също и в музея на белгийския сюрреалист Рене Магрит.

След това трите първи дами ще се отдадат на шопинг. Предвидено е те да си търсят чанти в един от най-скъпите бутици в Брюксел – на белгийската компания "Делво". Цените на чантите "Делво" започват от 2500 евро.

Докато брюкселският шопинг е новост за Мелания Тръмп и за Бриджит Макрон, турската първа дама Емине Ердоган вече предизвика скандал в града, след като при предишната й визита през 2016 г., една от големите търговски улици в Брюксел беше затворена в нейна чест. Тя обаче си купи само дрехи от магазин за конфекция на скандинавска фирма.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.11...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.64
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.