Ердоган: Тази фашистка Европа напомня на времето преди Втората световна война

Европа да си гледа работата, ще се оправям с нея след референдума, закани се президентът на Турция

по статията работи: iNews.bg | 21.03.2017 | 21:21
Ердоган: Тази фашистка Европа напомня на времето преди Втората световна война

Напрежението между Турция и Европейския съюз не стихва, а турският президент Реджеп Ердоган продължава провокациите в навечерието на референдума, който ще доближи Анкара до едноличен режим на управление. Във вторник той коментира, че днешната "фашистка, жестока" Европа напомня на времето преди Втората световна война. Заради поредицата обиди към Германия и други европейски страни Берлин обяви Ердоган за нежелан в страната, пише Медиапуул.

На този фон Партията на справедливостта и развитието на турския президент обяви днес, че се е отказала да агитира зад граница. "Нито един турски отговорен представител няма да участва вече в митинги в Германия за насърчаване на гласуване с "да" на референдума в Турция на 16 април", съобщи представителството в чужбина на турската управляваща партия.

"Всички предвидени в бъдеще прояви бяха отменени", заяви говорителка на "звеното за координация" в чужбина на Партията на справедливостта и развитието след седмици на напрежение между Германия и Турция във връзка с тази кампания.

Следващият месец турските граждани ще гласуват дали да дадат повече правомощия на президента, което според повечето европейски анализи ще унищожи светския характер на Турция. Ердоган влезе в остър спор с Германия, Холандия и други европейски страни, които не му разрешиха да провежда агитация на тяхна територия.

Европа да си гледа работата

Ердоган заяви във вторник, че ще обсъжда отношенията си с Европа след референдума и тогава ще бъде направено това, което е необходимо, предаде Ройтерс. Държавният глава на Турция каза на Европа "да си гледа работата" по отношение на коментарите й за извънредното положение в Турция. И подчерта, че няма да позволи на нито един европеец да действа като агент в Турция. Той заяви, че Турция повече не може да бъде заплашвана от Европа с процеса за членство в ЕС и със споразумението за мигрантите, като заяви, че "този период е приключил".

Турският президент изтъкна, че в отношенията с ЕС ще се роди "съвсем различна Турция" след референдума на 16 април (за въвеждане на президентска система на управление).

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг пък заяви, че някои държави от ЕС не искат да виждат политическа стабилност и икономическа сила в Турция. "След като наблюдавахме позициите на Германия, Холандия, Австрия и на други страни от ЕС, разбирам колко е важен опитът ни да променим системата на управление на страната чрез референдума на 16 април", заяви Бекир Боздаг. И добави, че настоящата парламентарна система на управление не носи стабилност на Турция.

По-късно във вторник Партията на справедливостта и развитието съобщи, че нито един турски отговорен представител няма да участва вече в агитационни митинги в Германия за насърчаване на гласуване с "да" на референдума в Турция на 16 април за разширяване на президентските пълномощия. Решението "бе взето в Анкара", уточни представителството на ПСР, базирано в Кьолн, цитирано от АФП.

В Германия живее най-многобройната турска диаспора в света, 1,5 милиона души имат право да гласуват там на референдума в Турция. Съюзът на европейските турски демократи (UETD) - организация на турската диаспора, подкрепяща президента Ердоган, обяви от своя страна в сп. "Виртшафтсвохе", че тя няма да организира никаква нова проява с участие на турски министри в Германия до 16 април. "Информационни събрания" обаче остават предвидени "на местно ниво", без присъствие на представител на турското правителство, уточни председателят на организацията Зафер Сиракая.

Ердоган нежелан в Германия

Решението, обявено от представителството на ПСР в чужбина, идва, след като вчера германският канцлер Ангела Меркел заплаши с въвеждане на забрана за турските отговорни представители да участват в агитационни митинги в Германия. Във вторник Фолкер Буфие, зам.-председател на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, съобщи, че турският президент е прекрачил границата на допустимото, като сравни управляващите в Берлин с нацистите и поради това както той, така и други официални лица вече са нежелани в Германия.

Турция все по-далече от членство

На този фон еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви във вторник, че членството на Турция в ЕС ще става "все по-нереалистично", освен ако Анкара скоро не смени курса на действия. Хан заяви пред германския в. "Билд", че "с оглед на строгите критерии за присъединяване, от известно време Турция се отдалечава все повече и повече от ЕС".

Турция започна преговорите за членство в ЕС през 2005 г. Европейските държави имат все повече опасения заради засилващия се авторитаризъм на турския президент Реджеп Ердоган.

През последните месеци той демонстрира, че няма да се съобразява с призивите на ЕС за ненасилие срещу политическите си противници и дори обяви, че ще върне смъртното за националните предатели, защото народът му го искал.

Междувременно днес Главната прокуратура в Анкара издаде заповеди за арести на поредните 265 души в рамките на разследването срещу Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), съобщи турската телевизия НТВ. Едновременни акции са предприети в 20 турски окръга, като досега са задържани общо 60 души, сред които и високопоставени членове на ФЕТО.

Турското правителство обвинява за опита за преврат през юли 2016 г. последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, живеещ в САЩ. Властите предприеха мащабни чистки, като десетки хиляди души бяха арестувани, а към 100 хиляди бяха уволнени или отстранени от длъжност, включително учители, университетски преподаватели, полицаи, магистрати, журналисти, лекари и др.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Проф. Асен Златаров:...
  • 22:00 Любов в окови 3 тв филм /23 епизод/
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Да надживееш Ескобар тв филм /46...
  • 00:15 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.8
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.8
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • Сега Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.