Ердоган проведе грандиозен митинг в Истанбул: 5 милиона скандираха името му! (допълнена)

Президентът обеща връщане на смъртното наказание, а шефът на турската армия – възмездие за метежниците

по статията работи: iNews.bg | 08.08.2016 | 10:03

5 милиона души участваха в митинга "Демокрация и герои" в Истанбул, организиран от турските власти, които обявиха, че това е последната и заключителна мирна демонстрация след неуспешния преврат на 15 юли в защита на управляващата партия на президента Реджеп Ердоган. На митинга редом с управляващите присъства и опозицията, което се случва за втори път. "Демонстрацията се оценява като историческо явление", съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Турските тв канали излъчиха на живо митинга с анонсите "Турция даде урок по демокрация на света", "Управляващи и опозиция за пръв път рамо до рамо", "Един народ, едно знаме, една нация", "Ново летоброене в турската политика", "Духът на 7 август ще ни направлява".

1760276

Мерките за сигурност обаче бяха драконовски, мобилизирани бяха почти 15 000 служители на реда.

Митингът започна с изпълнение на националния химн на площада, последва четене на откъси от корана и едноминутно мълчание на близо 5-те милиони присъстващи, с което те отдадоха към паметта на загиналите, а след това множеството изпя националния химн.

На огромни пана зад 60-метровата сцена бяха изписани имената на загиналите при пуча 246 души, пред които бяха поставени свежи цветя. Гвардия с еничарски дрехи участва в митинга.

На демонстрацията присъства и началникът на генералния щаб на турската армия Хулуси Акар. Това е първият случай в турската история, в който началник на армията направи обръщение на митинг пред народа.

"Нашият народ заедно с верните чеда на турската армия успяха да осуетят опита за преврат. Предателите, които стоят зад пуча, ще бъдат наказани по възможно най-суровия начин. Нашите въоръжени сили разполагат с върхови възможности и са в служба на народа си, с целия наличен персонал", каза най-висшият генерал от турската армия.

1760278

Хулуси Акар изказа благодарност към цивилните граждани за тяхната роля при овладяването на опита за преврата.

"Ние следваме завета на Ататюрк. Суверенитетът е на народа. От името на командването на турските въоръжени сили и от свое име аз изразявам безкрайната благодарност на нашия достоен народ, на всички верни на народа и родината военни, на служителите по сигурността", каза той.

Хулуси Акар бе задържан в плен от метежниците в нощта на пуча. Предложили му да подпише декларация за принадлежност, както и да говори с лидера им Фетуллах Гюлен, но Акар отказал, а по-късно при операция на властите бе освободен.

Интересното бе, че в речите си и управляващи, и опозиционни лидери, се позоваваха на "бащата на Турция" - Кемал Ататюрк и на защитата на неговите принципи, което досега управляващите избягваха да правят.

На сцената бяха поставени само два постера - на Ататюрк и на Ердоган.

1760275

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви на огромната демонстрация в Истанбул, че ще одобри смъртното наказание, ако парламентът гласува в подкрепа на тази мярка след неуспелия опит за държавен преврат, предаде Ройтерс. В заключителната си реч той призова към продължение на бденията за демокрация.

"Тази вечер тук не се разделяме, ще продължим бденията за демокрация и последният митинг ще бъде в сряда, 10 август. Тогава ще се видим отново, останете със здраве, благодаря ви от сърце", каза Ердоган.

Сред гостите на митинга бе и лидерът на религиозната общност на евреите на Турция.

Лидерът на Народнорепубликанската партия в Турция Кемал Кълъчдароглу се обърна към многомилионния митинг в Истанбул с призива страната да се стреми към съхраняване на светския и парламентарния си характер, предаде БГНЕС. В 12 точки той начерта пътната карта след опита за преврат от 15 юли.

Основният опозиционен политик подчерта, че когато държавата се бори срещу несправедливостите, няма право да заобикаля законите и неотменен неин дълг е да се развива под върховенството на закона.

"Дори само един човек да е ощетен от загубата на хляба и поминъка си, да се е сблъскал с несправедливост, това е загуба за цяла Турция. Когато започнем да изграждаме отново страната си, не трябва да се препъваме в старите бариери", заяви Кълъчдароглу.

Той подчерта, че е дълг на всички Турция да преодолее трудностите и специално акцентира на отношението към жените. "Има още твърде много хора, които не признават тяхното присъствие във всеки сектор и миг на живота, но ние не можем да ги пренебрегнем. Ние всички сме родени от жени и се гордея, че имаме такива сестри", посочи републиканецът.

1760324

Кълъчдароглу заяви още: "Датата на опита за преврат 15 юли е особено специална. Тя отваря нова врата към нова Турция, а политиците са длъжни да извлекат най-важния урок за себе си, за да завещаят на поколенията една обединена нация".

Първото условие за бъдещето на страната Кълъчдароглу вижда в "категоричното отсъствие на политиката от джамиите, казармите и съдебната система". "Наложителна е задълбочена самокритика в политическата система, необходими са компромиси. Историята трябва да се анализира внимателно и не трябва да допускаме повторения на грешките. Държавата трябва да се изгради с достойнство и във всички случаи според принципите на демокрацията и по волята на народа без съмнителни действия. И най-важното – да не изоставяме основополагащите ценности на републиката", призова Кълъчдароглу.

Той отправи апел към властите и за укрепване на парламентарната система, като припомни, че и в нощта, когато сградата на Националното събрание беше атакувана с бомби, никой от депутатите не се е скрил от страх.

"Свободата на медиите, безпристрастността и независимостта на съдебната система, неизбежността на секуларизма" това според него "са сред възловите сегменти на демокрацията, които са валидни не само в дните след опита за преврат, а и за бъдещото развитие на страната".

Говорилият след опозиционни лидер премиер Бинали Йълдъръм определи мерките срещу свързаните с Гюлен превратаджии като "война за независимост" и благодари на Аллах за това, че убитите при сблъсъците мъченици на демокрацията лежат с чест в земята, а жителите на 81 провинции отдават почит на паметта им и са готови да последват примера им.

Той се обърна персонално към президента Ердоган и се закле, че заедно с народа и политическите сили целите от плана за 2023 г. ще бъдат изпълнени, а "всички предатели и микроби, които противопоставиха турци и кюрди, ще бъдат прочистени така, както и всевъзможните терористични групировки".

"Няма да се отклоним от демокрацията, враговете ни ще се стопят, приятелите ни ще се множат, а лидерът на терористите ще бъде върнат на Турция и ще отговаря за престъпленията си", декларира пред милионното множество премиерът. Президентът Реджеп Ердоган говори последен. "Тази вечер слагаме запетая на бденията в защита на демокрацията, в сряда ще сложим точката", обяви изненадващо турският президент. И се върна към темата за смъртното наказание. Т отново бе анонсирана като "желание на народа".

1760323

"Ако такава е волята му, смятам, че политическите сили ще се съобразят с това. Щом в САЩ, Япония и Китай има смъртно наказание, а в Турция имаше до 1984 г. и после беше отменено, какво пречи, ако народът реши то да бъде върнато, партиите ще се подчинят на волята му", мотивира се той.

Грандиозният митинг в неделната вечер в района Йеникапъ край Босфора беше планиран като заключителен за всекидневните масови демонстрации, последвали проваления опит за преврат от 15 юли. Към финала на дългата си реч обаче президентът даде възможност подобни вечерни митинги да се провеждат още три дни и дори попита гъстото човешко множество "дали това ще му бъде удобно".

Преди това той описа в подробности преживелиците си от паметната нощ на метежа, които му се стоварили докато бе на почивка в хотел в Мармарис. Ердоган заклейми извършителите на престъпното деяние, подчерта липсата дори на минимална разлика между тях и терористите от ПКК и групировката "Ислямска държава", акцентира върху "спонтанната и единна народна воля" да защити страната си, и намекна, че всички са наясно на кого би била поднесена "на тепсия" хилядолетната география на Турция, ако метежът беше успял.

Той не пропусна да подчертае, че както в нощта на 15 юли, така и тази вечер на мегамитинга и народът, и политическите лидери, са рамо до рамо и ръка за ръка под едно знаме, и че "това е ярък израз на националното единение на турците, кюрдите, лазите (потомци на югозападни кавказци и североизточни анадолци) и арабите, които заедно се вдигнаха срещу танковете и оръжията на бунтовниците".

В дългата си реч президентът подчерта, че организаторът, виновниците, участниците и поддръжниците на опита за преврат ще получат най-тежкото възмездие и изрази увереност, че "където по света има турчин, сърцето му бие за турския народ".

"Исках конферентна видеовръзка с митинг в подкрепа на демокрацията ни в Германия – не ми разрешиха. Къде тук е демокрацията? Обаче за кюрдските сепаратисти може. Нека да са наясно (в Германия) - бъдещето им няма да е според очакванията, ще ги удари бумеранг. Нека да хранят терористите, те утре с тях ще се сблъскат", прокълна Ердоган германците.

1760325

"Аллах да даде милост за убитите ни братя 172 цивилни, 63 полицаи и 5 войници, общо 240 мъченици, Всевишният да даде бързо изцеление на 2 195 ранени", отправи молитва турският държавен глава.

След това сцената бе отстъпена на 500 звезди на естрадата. Митингът "Демокрация и мъченици”.

Освен Ердоган и съпругата му Емине, присъстваха премиерът Бинали Йълдъръм и неговата съпруга, лидери на парламентарно представени опозиционни партии. Мястото на събитието бе като червено море от развети турски национални знамена, раздавани на присъстващите, както и шапки.

Освен 2,5-те милиона национални флага, са подготвени и 3 милиона бутилки вода, а градският транспорт бе безплатен, за да улесни придвижването на участниците към Йеникапъ. Митингът започна с изпълнение на националния химн на площада, последва четене на откъси от Корана.

Събитието се излъчваше пряко и можеше да се гледа на големи екрани в цялата страна и в щата Пенсилвания, САЩ, където живее в доброволно изгнание проповедникът Фетхулах Гюлен. Анкара го обвинява, че стои за опита за преврат, той отхвърли обвиненията и също обяви, че е против преврата.

Припомнме, че безмилостната чистка след метежа обхвана армията, съдебната система, държавната администрация, сферата на образованието и науката, медиите, лекарите и др. Ердоган вече е нарочил и бизнеса. 60 000 души бяха уволнени, задържани за кратко или арестувани. Президентът Ердоган обаче, каза, че това е само "върхът на айсберга”.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.